Xiaomi Robotstofzuigers: alles wat je moet weten (+prijsvergelijk)

Xiaomi Mi Smart Robot Vacuum

Niemand besteedt graag meer tijd aan het huishouden dan nodig is. De uitvinding van de robotstofzuiger was dus geen complete verrassing. Ook Xiaomi heeft zich inmiddels op de huishoudelijke markt gestort. Wij vertellen je in dit artikel daarom alles over de robot stofzuigers van Xiaomi.

Welke opties zijn relevant?

Xiaomi heeft op dit moment drie robot stofzuigers op de markt gebracht. En hoewel ze hun taak als stofzuiger allemaal serieus op zich nemen, past misschien niet iedere robotstofzuiger bij jouw huishouden. Hieronder dus enkele kenmerken die onderling kunnen verschillen bij de Xiaomi stofzuigers. Daarna lichten we de modellen toe en laten we zien welke van deze eigenschappen ze bezitten.

Zuigkracht

De zuigkracht van een stofzuiger bepaalt hoe goed – en hoeveel – stof er uiteindelijk uit je huis verdwijnt en in de stofzuiger terecht komt. Een belangrijk punt dus. Bij de Xiaomi stofzuigers ligt het verschil in zuigkracht alleen niet zo ver uit elkaar. De minst krachtige stofzuiger doet het met 1.800 pa en de krachtigste stofzuiger biedt 2.500 pa.

Schermafbeelding 2019 09 11 om 09.26.16

Opslagtank voor stof

Het stof dat opgezogen wordt, moet ook ergens terechtkomen. In die opslagtank voor stof kan bij sommige modellen 0,42 liter stof en bij andere modellen 0,5 liter. Geen enorm verschil, maar wel belangrijk voor als je een groot huis hebt en daardoor misschien tussentijds de tank moet legen.

Geluid

Het geluid van een stofzuiger is vervelend en je hoort het liever niet. Ook wil je de buren er niet steeds meer lastig vallen. Sommige modellen van Xiaomi zijn beduidend stiller dan anderen, met een marge van wel 50 tot 70 dB. Dat kan dus een goede overweging zijn wanneer je een stofzuiger koopt.

Voice control

Wanneer je een smarthome wilt creëren, dan moeten je apparaten ook goed werken met voice controlled assistants. Bijvoorbeeld met Amazon Alexa, de Google Assistent of de Xiaomi Mi AI Speaker. Hoewel er op het moment van schrijven nog geen Europese robotstofzuiger is die hieraan voldoet, zijn er al wel Amerikaanse modellen met spraakbesturing. Dit kan in de nabije toekomst dus ook voor Europa relevant worden.

Kamer identificatie

Stel dat je graag je hele huis één keer per week wilt laten stofzuigen, maar de woonkamer juist iedere dag. Dan zijn stofzuigers met een slimme kamer identificatie erg handig. Zo kun je in de Xiaomi app doorgeven welke kamer je wel of niet wilt laten stofzuigen. Er is op dit moment één stofzuiger die deze optie biedt.

roborock s4 1920x 1

4 Robotstofzuigers van Xiaomi

Hieronder bespreken we enkele robot stofzuigers. Omdat de meeste stofzuigers van Xiaomi op veel punten overeenkomen, bespreken we hier alleen de verschillen. Wil je van een bepaalde stofzuiger alle specificaties weten? Klik dan even op de link.

1. Xiaomi Mi Smart Robot Vacuum

De allereerste robotstofzuiger van Xiaomi heeft tegenwoordig een gunstig prijskaartje, maar biedt nog steeds goede prestaties aan. Hij heeft met 1.800 pa wel de minste zuigkracht van de drie én moet het doen met ‘slechts’ 0,42 liter stofcapaciteit. Met 70 dB is het ook de luidste versie.

2. Xiaomi Roborock S50

De Xiaomi Roborock S50 werd de opvolger van de allereerste Xiaomi robotstofzuiger. Niet alleen wist Xiaomi de stofcapaciteit de verhogen naar 0,5 liter, maar ook de zuigkracht werd verhoogd 2.000 pa. Het volume werd ook iets naar beneden gebracht.

3. Xiaomi Roborock S6

De Roborock T6 is de opvolger van de S50. Bij deze uitvoering heeft Xiaomi echt uitgepakt en gebruik gemaakt van nieuwe technologieën. Ondanks dezelfde kracht bij de Roborock S50, is het geluid van de T6 een stuk naar beneden gebracht naar gemiddeld 50-60 dB. Ook is de stofzuiger door een nieuw algoritme beter in staat om diverse kamers te herkennen en benoemen. Daardoor kun je de stofzuiger via de app aansturen om alleen geselecteerde kamers te stofzuigen. In de US werkt de Xiaomi Mi AI Speaker al samen met de T6. Daardoor kun je hem daar al via je spraak aansturen.

4. Xiaomi Mijia 1C

De Xiaomi Mijia 1C werd gelanceerd in oktober 2019 en moet het vooral hebben van zijn krachtige motor. In tegenstelling tot de andere robotstofzuigers in dit lijstje, heeft de 1C namelijk de beschikking over 2.500Pa aan zuigkracht. Ook werken de sensoren van de Xiaomi Mijia een stuk preciezer, omdat ze 30.000 keer per seconde de omgeving scannen. De batterij van de Mijia 1C heeft 2.400 mAh en het apparaat beschikt over maximaal 40W vermogen.


Het kopen van een robotstofzuiger is helemaal niet zo eenvoudig. Wanneer je je verdiept in de mogelijkheden kom je er namelijk al snel achter dat er toch meer bij komt kijken dan je denkt. Wil jij een Xiaomi robotstofzuiger kopen? Dan heb je na het lezen van dit artikel hopelijk genoeg informatie om een goede keus te kunnen maken.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo