Dit zijn de beste Xiaomi TV boxen om in 2021 te kopen

Dit zijn de beste Xiaomi TV boxen om in 2021 te kopen

Xiaomi is van vele markten thuis en is binnen de TV markt dan ook zeker geen onbekende. Xiaomi heeft zich in korte tijd een divers aantal mediaspelers op de markt gebracht die allen draaien op AndroidTV en die het streamen naar je TV kinderlijk eenvoudig maken. We hebben daarom een ideale lijst voor je gemaakt welke Xiaomi Mi TV Box je het beste kunt kopen.

Voor ieder wat wils: een kort overzicht met de beste Xiaomi TV boxen van dit moment, een uitgebreide lijst met details, specs, plus- en minpunten en vergelijkingen. We duiken hieronder verder de inhoud in.

Xiaomi Mi TV boxen: de beste opties

  • Xiaomi Mi TV Box S
  • Xiaomi Mi TV Box 3
  • Xiaomi Mi TV Stick

Xiaomi Mi TV Box: wat is het en waarvoor gebruik je het?

Voordat we de diepte in gaan eerst een verduidelijking van de Xiaomi Mi TV Box. Tegenwoordig is de levensduur van veel software korter. Je koopt bijvoorbeeld een nieuwe smart-TV en na een aantal jaren merk je dat de software van de TV niet meer wordt bijgewerkt. Resultaat: Netflix, NPO of Videoland werken niet meer. Of misschien heb je nog een simpele TV of beamer en wil je daar juist slimme mogelijkheden aan toevoegen. In beiden gevallen komt een Xiaomi Mi TV Box ideaal van pas. Je kunt hem zonder veel poespas aansluiten en kunt (blijvend) genieten van de nieuwste slimme functies. De Xiaomi Mi TV Box is dan ook een mediaspeler met een groot aantal mogelijkheden. Deze mogelijkheden worden vooral aangeboden door de software die op de mediaspeler draait. De kern bestaat namelijk uit Android TV. Xiaomi heeft inmiddels een aantal van dit soort TV boxen op de markt gebracht. Benieuwd waarin ze overeenkomen en verschillen? Je leest het hieronder.

De beste Xiaomi TV boxen van 2021

Er zijn veel TV boxen op de markt, de selectie hieronder is gebaseerd op eigen ervaring, online onderzoek, externe en interne reviews en de prijs- kwaliteitverhouding op het moment van schrijven.

Xiaomi Mi Box S

De Xiaomi Mi TV Box is een mediabox met veel mogelijkheden, die vooral geboden worden door de software die erop draait. Het geheel wordt namelijk aangedreven door Android TV, maar daarover later meer.

De Xiaomi Mi TV Box S wordt in Nederland aangeboden tussen de 70 en 80 euro en is daarmee niet heel prijzig. Sterker nog, als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een Apple TV kun je het bedrag delen door twee.

Specificaties Xiaomi Mi TV Box S:

Android TV versie:              8.1 (Oreo)
RAM geheugen:                  2 GB DDR3
ROM geheugen:                  8 GB eMMC
Chipset:                                Amlogic S905X Cortex-A53 Quad-core 64bit
WiFi:                                      802.11 a/b/g/n/ac | 2.4 en 5 GHz
HDMI:                                    2.0
Bluetooth:                             4.2
LAN:                                      –
USB:                                      1, USB 2.0 type A
Afmetingen en gewicht:     9.5 x 9.5 x 1.7 cm | 147 gram
Maximale resolutie:             4K met 60 fps + HDR
Audio codering:                   Dolby Audio – DTS-HD

Gebruik van de Xiaomi Mi TV Box S:

Zoals je mag verwachten van dergelijke media-boxen moeten ze vooral heel eenvoudig werken en dat begint bij de installatie. De installatie verloopt eenvoudig en omdat de Mi Box S geen ethernet-aansluiting heeft, verloopt alles via WiFi.

Je koppelt de bijgeleverde afstandsbediening via Bluetooth (4.2) en dan kun je beginnen met instellen. Zorg er in ieder geval voor dat je je Google-account inloggegevens bij de hand houdt. Dit heb je namelijk nodig om Android TV goed te laten functioneren en specifiek ook om apps te kunnen downloaden in de Play Store. Na het doorlopen van een aantal stappen is de Xiaomi Mi TV Box S klaar voor gebruik en kun je daarna aan de slag met het installeren en instellen van apps. Ben je bekend met Android dan gaat het instellen vanzelf.

Dat is precies wat de Mi TV Box S in gebruik zou eenvoudig maakt: doordat Android TV als basis gebruikt wordt zijn er vooral voor Android-gebruikers veel zaken herkenbaar. Overigens: iPhone-gebruikers moeten er verder ook geen moeite mee hebben, de interface is intuïtief.

Het homescreen bestaat uit een aantal snelkoppelingen die je zelf kunt aanpassen. Hierbij kies je welke apps er te zien zijn, maar ook van welke apps een selectie aan content getoond wordt die snel te openen is met één druk op de knop.

Handige extra: Chromecast 4K

Een handige extra optie van dit Android TV-apparaat is het feit dat er ook een ingebouwde Chromecast in zit met 4K kwaliteit. Prima als je in je achterhoofd houdt dat de Chromecast 4K momenteel rond de 80 euro zit.

De Chromecast-functie is handig om bijvoorbeeld vanaf een laptopwebsites (en vaak dus video’s) te casten waar geen app voor is.

Veel gebruikte apps en snelheid

Op Android TV heb je een enorme hoeveelheid aan apps tot je beschikking denk aan streamingsapps, muziekapps, spelletjes en browsen op het internet. Het allerfijnst aan deze apps, ze worden geregeld geüpdatet.

(Afstands)bediening

Op de afstandsbediening zitten een aantal knoppen, waaronder een speciale knop voor Netflix (voor de fans). Daarnaast weinig spannende zaken op deze Bluetooth-afstandsbediening van de Mi TV Box S. De verbinding is middel Bluetooth en wordt indien hij even wegvalt automatisch weer hersteld.

Google-assistent

Daarnaast kun je je Mi Box S integreren in je smart home van Google. Om de Google-assistent te activeren klik je op de knop met de microfoon op de afstandsbediening. De assistent luistert naar je commando en probeert te doen wat je hem gevraagd hebt. In de meeste gevallen worden alleen de resultaten weergegeven voor een zoekopdracht van een applicatie zoals YouTube of Netflix. De assistent moet eenvoudige vragen beantwoorden, zoals “Hoe wordt het weer morgen?” Voor algemene kennisvragen zal hij waarschijnlijk een Wikipedia-definitie geven. Je kunt ook je stem gebruiken om een ​​applicatie naar keuze te starten, zoals “Start Netflix”.

Een van de belangrijkste voordelen van de Google Assistent de snelheid waarmee je een zoekterm invoert met je stem ten opzichte van het schermtoetsenbord met de afstandsbediening.

Pluspunten:
– Eenvoudig in te stellen
– Te combineren met Google Assistent
– Ingebouwde Chromecast 4K
– Streamt stabiel en snel
– Vele apps beschikbaar

Minpunten:
– Geen ethernet-aansluiting (TIP: USB-Ethernet adapter)

Xiaomi Mi TV Box 3

De Xiaomi Mi TV Box 3 is de voorganger van de hierboven besproken Mi Box S. Het ontwerp van de Mi Box 3 is eenvoudig, zwart en hij is gemaakt van plastic. De box wordt geleverd met een afstandsbediening op Bluetooth. De Mi Box 3 is in staat om beelden door te sturen van 4K, bij 60 beelden per seconde. Door de HDR (High Dynamic Range) worden de kleuren op je scherm nog beter getoond dan voorheen.

Specificaties Xiaomi Mi TV Box 3:

Android TV versie:              8.0 (Oreo)
RAM geheugen:                  2 GB DDR3
ROM geheugen:                  8 GB eMMC
Chipset:                                Mali-450 Cortex-A53 Quad-core 64bit
WiFi:                                      802.11 a/b/g/n/ac | 2.4 en 5 GHz
Bluetooth:                             4.0 + EDR
LAN:                                      –
USB:                                      1, USB 2.0 type A
Afmetingen:                          10.1 x 10.1 x 1.95 cm | 176,5 gram

De Mi TV Box 3 is voorzien van Android TV en Android 8.0 (Oreo). Xiaomi heeft hiervoor geen nieuwe User Interface ontworpen, dus je gebruikt gewoon de reguliere versie van de software. Er staan al een aantal apps geïnstalleerd op de box wanneer je hem aanschaft. Je kunt daarna uiteraard zelf nog enkele nieuwe apps downloaden. De Mi Box 3 heeft een ingebouwde Google Chromecast 4K, waarmee je beelden van je telefoon kunt streamen op je televisie.

Overeenkomsten met de Mi TV Box S

Als eerste zijn beide TV boxen voorzien van dezelfde processor en 2GB RAM geheugen. Ook kunnen beide boxen 4K HDR-beeldkwaliteit streamen en kun je gebruik maken van Google Assistant. Ook het aantal USB-aansluitingen en de plaatsing daarvan is hetzelfde. Maar, dan nu de verschillen.

Design Mi TV Box S

Wanneer je zowel de Mi Box 3 en de Mi Box S in je handen hebt, dan voel je gelijk dat de Mi Box S een stuk minder weegt. Ook is het formaat een stuk compacter en is de box helemaal plat. De Mi Box 3 heeft daarentegen een bolstaande bovenkant, waardoor je er lastig iets bovenop kunt leggen. De Mi Box S heeft in dit geval het voordeel, vooral vanwege het kleinere formaat en de vorm. Die maken het eenvoudiger om het deze mediaspeler geheel in je interieur weg te werken.

Prestaties

De processor en het RAM geheugen zijn bij beide TV boxen zijn precies hetzelfde. Toch lijkt Xiaomi de Mi Box S iets beter afgesteld te hebben. Veel gebruikers merken namelijk op dat die TV Box net iets sneller reageert dan zijn voorganger. Wellicht heeft het te maken met de vernieuwde Android 8.1 versie de Mi Box S heeft, ten opzichte van het verouderde Android 8.0 in de Mi Box 3. Hoewel die snelheidswinst absoluut geen wereld van verschil maakt, wint de Mi Box S het in deze vergelijking.

Chromecast & Bluetooth

Op beide TV Boxen zit Google Chromecast ingebouwd. Dat zorgt ervoor dat je content van je mobiele apparaten kunt streamen op je televisie. Maar er zit wel een belangrijk verschil tussen de Xiaomi Mi Box 3 en de Mi Box S. Waar de Mi Box 3 voorzien is van een standaard Google Chromecast, is de Mi Box S voorzien van de Chromecast Ultra versie. Met die versie is het mogelijk om 4K video’s te streamen op je TV. Dat kan van pas komen wanneer je video’s wilt streamen van je mobiel.

Ook op het gebied van Bluetooth zit er een klein verschil in de boxen. De Mi Box 3 is namelijk voorzien van Bluetooth 4.0, waar de Mi box S gebruik maakt van Bluetooth 4.2. Die versie is iets stabieler en heeft een sterker signaal, waardoor het wisselen van kanalen iets sneller kan gaan bij de Xiaomi Mi Box S.

Android TV

Beide mediaspelers draaien op Android TV, een speciale versie van Android die geschikt is voor het grote scherm. Hiermee krijg je toegang tot duizenden apps en kun je uiteraard veel content streamen via de welbekende platformen zoals YouTube, Netflix, Videoland en anderen.

Er zit dus niet bijzonder veel verschil tussen de twee Mi Boxen van Xiaomi. Toch kan de upgrade naar de Mi Box S net handig zijn, vooral wanneer het streamen van 4K video’s voor jou erg belangrijk is. Ook scheelt het qua prijs weer niet zoveel geld, zodat je natuurlijk ook gewoon gelijk de betere Mi Box S kunt kopen.

Xiaomi Mi TV Stick

De Xiaomi Mi TV Stick is in feite de eerder uitgebrachte Mi TV Box S in een kleiner formaat en met een beperking in de beeldkwaliteit van 1080p (FullHD) in plaats van 4K. De Xiaomi Mi TV Stick is een draagbare streamingstick die ondersteuning heeft voor Android TV. Dit wil zeggen dat er een groot scala aan apps en diensten beschikbaar zijn.

Met de Xiaomi Mi TV Stick kun je dus eenvoudig content streamen via bijvoorbeeld Netflix, Videoland, maar ook natuurlijk Youtube en andere diensten.

Specificaties Xiaomi Mi TV Stick:

Android TV versie:              9.0 (Easter Egg)
RAM geheugen:                  1 GB
ROM geheugen:                  8 GB
Chipset:                                Mali-450 Cortex-A53 Quad-core 64bit
WiFi:                                      802.11 a/b/g/n/ac | 2.4 en 5 GHz
Bluetooth:                             4.2
LAN:                                      –
Poorten:                                1x Micro USB, 1x HDMI
Afmetingen:                          9.24 x 3.02 x 1.52 cm | 28.5 gram

Gebruik van de Xiaomi Mi TV Stick

De Xiaomi Mi TV Stick heeft een resolutie van 1080p, waarmee er dus in Full HD gestreamd kan worden. Helaas is er dus geen ondersteuning voor 4K. Dit wil overigens niet zeggen dat de stick niet werkt op een 4K TV, maar er wordt dan in Full HD gestreamd.

Je sluit de Mi TV Stick aan op een vrije HDMI-poort op je TV. De Mi TV Stick krijgt zijn stroom via een vrije USB-poort van de TV of via de meegeleverde AC-adapter.
Let op: de Mi TV Stick vereist een 1.0A over 5volt. Indien je TV slecht 0.5A afgeeft via USB, kan het apparaatje spontaan uitvallen bij zware belasting.

Het aansluiten van dit apparaatje is eenvoudig: dit gebeurt via de HDMI-aansluiting van bijvoorbeeld je tv of monitor. Op deze manier kan hij op veel apparaten aangesloten worden en ook gebruikt op bijvoorbeeld de slaapkamer of kantoor. Er is uiteraard wel een werkende WiFi-verbinding nodig om gebruik te maken van de Xiaomi TV Stick.

Als de Mi TV stick is opgestart en het homescreen klaarstaat, dan biedt het geheel een soepele ervaring. Wanneer je veelvuldig schakelt tussen de diverse apps die streamen, kan er enige hapering ontstaan. Dit is het gevolg van de beperkte hoeveelheid RAM (1GB) van de stick. Bij normaal gebruik, is dit echter niet aan de orde. Een eventuele tip die we kunnen geven: zet de live previews op het homescreen gewoon uit. Een statisch homescherm oogt minder druk én gebruikt daarbij veel minder geheugen, zodat apps vlotter starten.

Specs Mi TV Stick

Verder zien we ondersteuning voor Dolby en DTS. De bediening van de TV Stick gaat op twee manieren: met de meegeleverde afstandsbediening en anderzijds is er ook ondersteuning om te streamen vanaf je smartphone.

Dit is mogelijk omdat er een ingebouwde Chromecast-functie is in de TV Stick. Daardoor kun je vanaf je smartphone ‘casten’. Populaire apps als bijvoorbeeld Netflix, YouTube, Prime Video en vele anderen hebben deze optie aan boord.

Met deze TV Stick koop je dus eigenlijk een Chromecast met een afstandsbediening en ondersteuning voor Android TV.

Conclusie: de beste Xiaomi TV boxen om in 2021 te kopen

Xiaomi timmert hard aan de weg en zal ook in het TV boxen segment blijven ontwikkelen. Hierboven bespraken we een drietal TV box oplossingen. De Mi TV Box S en de Mi TV Box 3. Qua prijzen ontlopen ze elkaar nauwelijks. De Mi TV Box S biedt voor nu de meeste opties. Daarnaast vormt de draagbare Mi TV Stick een heel mooi en goedkoop alternatief je zeker niet zomaar hoeft uit te sluiten als je besluit je ‘oude’ smart-TV, monitor of beamer van Android TV te voorzien.

Genoeg keuze dus, we hopen je met deze vergelijking op weg te hebben geholpen.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

MiFans
Logo