Xiaomi en 4G: hier moet je op letten voor een goed werkende smartphone

Xiaomi-smartphones zijn officieel nog niet in Nederland en België te koop, terwijl ze dat natuurlijk allang zijn. Wil je graag een toestel in het buitenland kopen, dan is het verstandig te checken of deze goed werkt op 4G-netwerk in Nederland en België. Daarom hebben wij alles voor je op een rij gezet.

4G: waarom werken smartphones niet altijd?

Er zijn in de wereld veel verschillende 4G-banden die gebruikt worden om dit mogelijk te maken. In Nederland en België zijn veilingen geweest voor deze banden die vervolgens gebruikt worden door de verschillende providers.

Stel, jouw provider zit op een band die jouw smartphone niet ondersteunt, dan heb je simpelweg geen 4G. Vaak wel 2G/3G overigens, maar de huidige standaard 4G heb je dan geen beschikking over. Daarom is het verstandig altijd van tevoren te checken over welke banden en frequenties de smartphone beschikt die jij op het oog hebt.


XiaomiMi8header

Frequenties en 4G-banden in Nederland

In Nederland zijn er een aantal providers die eigen frequenties hebben, heb je een andere provider, dan opereert deze waarschijnlijk op het netwerk van één van de hieronder genoemde. Dit worden zogenaamde virtuele providers genoemd, denk hierbij aan bijvoorbeeld Simyo (KPN) en Ben (T-Mobile).

Hieronder een overzicht van de 4G-frequenties en banden in Nederland.

KPN – 800 MHz (band 20) – 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7)

Vodafone – 800 MHz (band 20) – 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7)

T-Mobile – 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7)

Tele2 – 800 MHz (band 20) en 2600 MHz (band 7)

Frequenties en 4G-banden in België

Proximus – 800 MHz (band 20) – 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7)

Mobistar – 800 MHz (band 20) – 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7)

Base – 800 MHz (band 20) en 1800 MHz (band 3)

Waar moet ik op letten?

Bij het kopen van een smartphone in bijvoorbeeld China is het dus heel belangrijk dat je goed op de banden let. Er is wel een vuistregel die meestal op gaat: kijk altijd of het een ‘global version’ of ‘global edition’ is. Vaak zien we dat hier de gangbare 4G-banden ondersteund worden.

Voor meer zekerheid: duik altijd de specs in om te zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan op het moment dat je een smartphone besteld in Azië.

Los van deze 4G-banden, zijn alle smartphones in principe gewoon in Nederland en België te gebruiken, maar het is toch wenselijk hierop te letten, ook al zit er soms een paar tientjes prijsverschil in deze toestellen. Je kunt beter voorbereid zijn op de toekomst om te zorgen dat je dan ook niet voor verrassingen komt te staan.

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, wij hebben een aantal winkels waar we goede ervaringen mee hebben in onder andere China, bekijk ze hieronder.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo