Xiaomi Yi Action Cam, Yi 4K en Yi 4k+ | Dit moet je weten

Xiaomi Yi Action camera's

Iedereen kent die sportieve en avontuurlijke video’s die met GoPro camera’s zijn opgenomen. De beelden worden haarscherp vastgelegd en alle schokken worden bijzonder goed geabsorbeerd. Maar GoPro is niet de enige die zulke goede camera’s maakt. Deze 3 Xiaomi action cams zijn meer dan een kijkje waard.

Beeldkwaliteit

Gaan we kijken naar de beeldkwaliteit van de drie Yi Action Cams, dan zijn de 4K en de 4K+ natuurlijk de overduidelijke winnaars. Beide camera’s filmen in 4K en doen dat ook nog eens erg netjes.

Er is alleen een goede reden waarom het verschil in beeldkwaliteit tussen deze twee camera’s zo’n grote rol speelt bij het bepalen van de prijs. De 4K+ is namelijk in staat om 4K te filmen terwijl er 60 frames per seconden worden opgenomen. Bij de Xiaomi Yi 4K lag het aantal frames per seconde bij 4K beeldkwaliteit nog op 30 FPS. Daardoor is het nu een stuk eenvoudiger om slow motion video’s te filmen, zelfs op hoge kwaliteit. De Xiaomi Yi Action Cam filmt maximaal 1080p en kan dan ook 60 fps filmpjes maken.

Xiaomi Yi Action camera's
Via: yitechnology.com

Beeldstabilisatie

Een action cam staat zelden stil tijdens de actie. Daarom is beeldstabilisatie één van de beste eigenschappen van zo’n camera. Waar de Yi Action Cam daar al redelijk goed in is, wordt het bij de 4K optie pas echt goed zichtbaar dat dit zeer bruikbaar is. Xiaomi heeft de functie bij de 4K+ echter nog iets meer geperfectioneerd. Daar kun je namelijk met 4K nog steeds met 30 fps beelden schieten terwijl het beeld gestabiliseerd wordt. Bij de Yi 4K ligt de maximale beeldkwaliteit op 2,7K en 30 fps. Een duidelijk voordeel voor de 4K+, met name wanneer je heftige sporten in hoge kwaliteit wilt filmen.

Gevoeligheid sensor

De Yi Action Camera heeft een diafragma van F2.8. Dat is al redelijk goed om in donkere situaties beelden op te nemen. De Xiaomi 4K en 4K+ zijn er alleen net iets beter in, waarbij de 4K+ de duidelijke winnaar is. Na het zien van foto’s van beide camera’s is duidelijk dat donkere plekken gewoon geen partij zijn voor de apparaten.

Prijs

Wie kiest op basis van prijs, kan het beste voor de Xiaomi Yi Action Cam gaan. Voor circa 60 euro heb je dan een prima action camera. De Xiaomi 4K is met 290 euro al een stuk hoger geprijsd. Wie gaat voor de Yi 4K+ moet iets dieper in de buidel tasten, want er moet bijna 400 euro betaald worden voor de action cam. Dat laat ons achter met de volgende vraag:

Is de 4K+ zijn meerprijs waard?

Aan de ene kant is het niet bepaald nodig om van de Xiaomi 4K over te stappen op de 4K+, tenzij je echt heel erg graag wilt profiteren van de betere beeldkwaliteit. Maar voor beginners zal dat verschil in beeldkwaliteit niet voldoende zijn om het grote verschil in de prijs te verantwoorden. In dat geval kun je misschien beter wachten op een versie die 8K filmt met 60 fps, omdat je daarmee wel weer een toegevoegde waarde krijgt. De overstap naar de 4K+ is dus eigenlijk alleen nodig voor mensen die écht heel graag 4K met 60 fps willen filmen.

Xiaomi Yi Action camera's
Via: yitechnology.com

GoPro Vs Yi

Als het gaat over Action Cameras, dan komt de naam GoPro waarschijnlijk als eerst in je hoofd op. Maar wist je dat er eigenlijk heel weinig verschil zit tussen deze twee aanbieders? De Xiaomi Yi 4K+ was zelfs eerder op de markt dan de Hero 6, die vrijwel dezelfde specificaties meekreeg. Ook die camera filmt in 4K met 60 fps, net als de Yi 4K+.

Het enige echte voordeel wat de Hero 6 heeft ten opzichte van de Yi 4K+ is dat de Hero 6 bij 1080p met 240 fps het dubbele aantal beelden per seconde kan vastleggen. Daardoor zijn slow motion video’s bij de GoPro in die beeldkwaliteit dus iets vloeiender. De vraag is alleen of dat het prijsverschil van 200% kan verantwoorden.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo