Review Xiaomi Mi 6: smartphone met een belachelijke goede prijs

De Xiaomi Mi 6 is in 2017 gelanceerd, maar meer dan de moeite waard om ook in 2018 nogmaals goed te bekijken. Daarom hierbij een review van de Xiaomi Mi 6, één jaar later.

Xiaomi Mi 6

De Xiaomi Mi 6 is één van de toptoestellen van de fabrikant en dat laten ze zien door er high-end-specs aan toe te bedelen. Dit brengen ze op de markt voor een aantrekkelijke prijs en doet qua prestaties niet onder voor de Galaxy S8 en andere vergelijkbare devices. Wij zijn met het toestel aan de slag gegaan.

Design en prestaties

Met de Xiaomi Mi 6 haal je een slanke smartphone in huis die een standaard, maar strak uiterlijk heeft. Er is relatief weinig poespas aanwezig op het toestel, waardoor deze ‘lekker clean’ uitziet. Aan de achterzijde zien we het logo en de dubbele camera, maar daarover later meer.

Eerlijk is eerlijk: de Mi6 is geen designwonder, maar dat zijn maar weinig smartphones tegenwoordig. Al met al ben ik tevreden over de looks, maar er is één onderdeel waar ik minder enthousiast van wordt. Dat is de achterzijde van het toestel. Deze is bijzonder glad en de Mi 6 glipt je dan ook zo uit je handen. Mijn advies is dan ook om direct het meegeleverde hoesje te gebruiken om te zorgen dat deze niet direct uit je handen glijdt.

XiaomiMi6 1

Wat wel opvalt is het ontbreken van een 3,5 mm-jack. Hierdoor kun je standaard geen koptelefoon aansluiten. Wel levert Xiaomi een verloopstukje mee van 3,5 mm-jack naar USB-C, waardoor je een koptelefoon kunt aansluiten op de laadpoort. Opladen en muziek luisteren tegelijkertijd is dus niet mogelijk hierdoor. Uiteraard is een Bluetooth-headphone ook nog altijd een optie.

Over de prestaties kan ik kort zijn: de Xiaomi Mi 6 is snel met de Snapdragon 835-chipset van Qualcomm die meegeleverd wordt. Hiermee kun je alle dagelijkse taken zonder problemen voltooien, maar is het ook mogelijk grafisch zwaardere games te spelen. In de periode dat ik de Mi6 gebruikt heb, heb ik geen enkele hapering waargenomen bij het toestel.

De prestaties van de vingerafdrukscanner durf ik ook erg goed te noemen, deze wordt snel herkend. Uiteraard is het wel handig meerdere vingers toe te voegen zodat je in elke situatie goed kunt ontgrendelen.

XiaomiMi6 5

Software en scherm

Wat wel wennen was, is de software. Als Xiaomi-fan ben je natuurlijk allang gewend hieraan, maar voor mensen die van een Samsung of iPhone komen is er wat tijd nodig om je dit eigen te maken. Het is een vleugje iOS met Android en wat invloeden van Xiaomi. Voor de hardcore-Androidgebruikers zal het gebrek aan een appdrawer direct opvallen. Dit kun je uiteraard eenvoudig oplossen door een andere launcher te gebruiken.

Toen ik voor het eerste de software van een Xiaomi-device gebruikte, heb ik er wel een kleine week of 2 aan moeten wennen, maar tegenwoordig weet ik niet meer beter. Vooral met de update naar Android 8.0 Oreo die op het moment van schrijven beschikbaar is worden een aantal verbeteringen doorgevoerd.

Denk hierbij vooral aan de Nederlandse taal, die standaard niet beschikbaar was afhankelijk van de ROM die erop stond. Vanaf heden is deze dus standaard aanwezig als je een toestel van Xiaomi koopt dat op Android 8.0 Oreo draait.

De versie die ik heb ontvangen is standaard voorzien van de Play Store van Google, essentieel om apps te installeren.

Xiaomi heeft gekozen voor een 5,15 inch full HD-scherm en daar ben ik eigenlijk best blij mee. De kijkhoeken zijn goed en ik heb een QHD-scherm eigenlijk niet gemist. Waar het vooral prettig voor is, is de accuduur. Een full HD-scherm gebruikt nu eenmaal minder accu dan een stapje hoger.

XiaomiMi6 6

Accu en camera’s

Bij de Mi 6 is er gekozen voor een relatief stevige 3350 mAh-accu die in het toestel zit. Omdat er gebruik gemaakt wordt van een full HD-scherm mag je op papier een goede accuduur verwachten en dat is dan ook het geval. Ik reken mezelf onder de zware gebruikers, dus als ik het toestel van de lader haal om een uurtje of 7 in de ochtend, houdt deze het eenvoudig vol tot 23.00 uur. Wat dat betreft dus meer dan tevreden.

Eén van de grote pluspunten van de Xiaomi Mi 6 is de camera. Eigenlijk de drie camera’s. Er is een wide-selfie-mode waarmee je een breder beeld krijgt als je de frontcam gebruikt. Ook al ben je geen groot selfie-fan, toch is het eenvoudig om er net wat meer op te krijgen dan je gewend bent bij andere toestellen.

XiaomiMi6 4

Maar dan hetgeen waar ik ECHT enthousiast van kan worden: de twee camera’s aan de achterzijde. Hiermee maak je briljante foto’s, vooral bij goede lichtomstandigheden. De kleurweergave is erg goed, alhoewel soms het wit iets anders had gemogen, toch ben ik erg blij met deze camera op een smartphone voor deze prijs. Zie hier een flink aantal voorbeeldfoto’s gemaakt met de Mi 6.

Xiaomi Mi 6 kopen

De Xiaomi Mi 6 is onder andere te koop bij Gearbest, waarbij de prijzen dagelijks aangepast worden om voor een zo goed mogelijk deal te zorgen. Daarom check je hier de beste prijs van de Xiaomi Mi 6.Xiaomi Mi 6 kopen

Koop Xiaomi Mi 6

Meerdere versies Er zijn verschillende versies van de Mi 6 in omloop. Check daarom wel LTE-banden jouw provider ondersteunt en vergelijk dit met de versie van de Mi 6 die je wilt kopen. Het kan anders zo zijn dat je GEEN 4G hebt en dat zou zonde zijn.
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo