Welke type smartphone moet ik kiezen in China: Global, EU of CN?

Tegenwoordig is het wereldwijd shoppen bereikbaar voor veel mensen. Als je in Nederland woont, wil dit niet zeggen dat je ook in Nederland iets moet kopen. Steeds meer mensen kopen in China, maar waar moet je nu op letten als je een (Xiaomi-)smartphone koopt?

Smartphones kopen

Als je in Nederland (of België) een smartphone koopt, mag je er vanuit gaan dat deze werkt in het land waar je hem gekocht hebt. Ga je over de grens shoppen, dan dien je op een aantal andere dingen te letten om zeker te weten dat je smartphone goed werkt.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.389 Xiaomi-fans gingen je voor!

Het kopen van een (Xiaomi-)smartphone in China heeft vaak een aantal voordelen. Zo is allereerst de prijs (vaak) een stuk interessanter dan in Nederland, vooral als het om Aziatische fabrikanten gaat. Daarnaast zijn toestellen daar vaak eerder verkrijgbaar dan in Europa.

XiaomiMi9trans
Xiaomi Mi 9

Maar er zijn ook een aantal zaken waar je op moet letten als je een toestel aanschaft in China. Natuurlijk zijn dit mogelijk heffingen bij de douane (denk aan BTW oner andere), maar ook het feit of het toestel ook daadwerkelijk werkt in Nederland of België. Daarom zie je vaak een aanduiding als ‘Global’, ‘EU’, of ‘CN’ bij een toestel staan, maar wat betekent dit nu precies?

Lees ook: Dit zijn de populairste Xiaomi-smartphones van dit moment

Uitleg Global, EU en CN

Als je een smartphone bij bijvoorbeeld AliExpress koopt, dan zie je naast een (vaak slecht vertaalde) titel ook een aantal herkenbare elementen. We zien een aantal termen staan, die we hieronder verder uitleggen.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

Global (of International)

Dit zijn de toestellen die je wil kopen, over het algemeen ondersteunen deze de juiste frequenties van 4G-netwerken in Nederland en België. Daarnaast is hier ook de Play Store op geïnstalleerd en kun je gebruik maken van Google-diensten zoals Gmail en Maps. Een deel van deze diensten zijn geblokkeerd in China.

Wat betreft de frequenties: er worden bij 4G verschillende frequenties gebruikt, ook al aangeduid als LTE-banden. In Nederland werken er weer andere frequenties dan in bijvoorbeeld China, daarom is het goed altijd naar de Global-versie te kijken. Meer info en uitleg over smartphones kopen en 4G, check dit uitgebreide artikel.

EU-versie

Bij smartphones wordt ook wel eens ‘EU’-versie weergegeven in de titel, ook al zien we dit vaker bij andere producten. Dit heeft niet zo zeer met de internationale of globale versie te maken, maar duidt meestal op de meegeleverde stekker. Deze is dan geschikt voor het Europese en stroomnet (grotendeels) en hoef je dus geen verloopstekkertjes voor te kopen.

Lees ook: Xiaomi kopen van uit Nederland: 9 dingen die je moet weten

CN-versie

Vaak zien we vlak na de release van nieuwe devices voor de CN-versies van toestellen voorbij komen. Deze zijn speciaal gericht op de Chinese markt en de kans is dan ook groot dat je hier in Nederland en België niet direct mee aan de slag kunt.

De kans is groot dat 4G dan niet werkt (3G meestal wel), maar ook Google-diensten zijn niet beschikbaar. Dat betekent dat je geen Play Store of Gmail kunt gebruiken. Het is mogelijk dit zelf op te lossen door een Global-ROM te flashen, maar dat vergt wel enige technische kennis. Zegt ‘ROMs flashen’ je niets, dan kun je beter niet aan een toestel met de aanduiding CN beginnen.

Ben je op zoek naar smartphones in China, is het belangrijk dit bij betrouwbare verkopers te doen. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet waar je terecht kunt. Hier kun je de hierboven genoemde uitleg natuurlijk direct meenemen en zoeken naar de globale of internationale versies.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo