Review Xiaomi Mi 11: vlaggenschip met veel potentie

Xiaomi Mi 11 review

De Xiaomi Mi 11 is het nieuwe toptoestel van de eerste helft van 2021 voor de Chinese fabrikant. Maar hoe presteert deze in praktijk. Voor deze Xiaomi Mi 11 review heb ik het toestel twee weken uitgebreid getest. Mijn ervaringen lees je in deze review.

Xiaomi Mi 11

De Xiaomi Mi 11 valt in de high-end-serie van Xiaomi die al jaren garant staat voor goede specs met een meer dan interessante prijs. Met deze prijzen zijn wel wat stappen gemaakt: de eerste Xiaomi Mi’s waren bijzonder scherp geprijsd. De huidige versie gaat wel iets meer richting het hoge segment.

Om dit maar meteen uit de weg te ruimen, de Xiaomi Mi 11 heeft een adviesprijs van € 849 (256GB opslag). Dat is niet weinig, maar op papier krijg je er ook veel voor terug. Een snelle smartphone, erg goed scherm en interessante camera-capaciteiten.

Of dit in de praktijk ook het geval is lees je in deze Xiaomi Mi 11-review.

9Expert Score
De smartphone om te verslaan dit jaar…

De Xiaomi Mi 11 is een toptelefoon, er gaat veel, heel veel goed, maar er zijn ook altijd dingen die beter kunnen. Over prestaties, snel opladen, de camera en het scherm hoef je je geen zorgen te maken.
Qua software kunnen er altijd wat dingen beter en de accuduur is goed, maar niet briljant. Toch is het een smartphone die absoluut aan te raden is!

Pluspunten
  • Vloeiend en snel
  • Erg goed scherm
  • Erg snel opladen
  • Goede camera's
  • Prima dual speakers
Minpunten
  • Accuduur goed, niet briljant
  • Kleine glitches in software
  • Product
  • Foto’s
  • Aanbiedingen

Xiaomi Mi 11

767,00
Met de Xiaomi Mi 11 wordt het vlaggenschip van 2021 gelanceerd met daarin een primeur als we kijken naar de gebruikte chipset, maar daarover later …

Look en design

De Mi 11 die ik hebt ontvangen om te testen heeft een lichtblauwe kleur. Natuurlijk is kleur iets persoonlijks, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dit wel kan waarderen. Het geeft de smartphone op één of andere manier een premium uitstraling, dus daar heeft Xiaomi het eerste punt binnen.

Een ander, opvallend element aan de achterzijde van de Xiaomi Mi 11 is de camera. Hier moest ik in het begin aan wennen, hoe deze geplaatst is op de achterzijde. Maar eigenlijk ben ik dit ook steeds meer gaan waarderen en durf ik te zeggen dat ik dit eigenlijk wel ‘mooi’ ben gaan vinden. Voor zover je een camera ‘mooi’ kunt vinden natuurlijk.

Xiaomi Mi 11 review

De bouwkwaliteit van de Mi 11 is heel degelijk, je hebt het gevoel dat je een degelijke smartphone in je handen hebt. De achterzijde mooi blauw met opvallende camera en aan de voorkant voor veel scherm, maar daarover later meer.

Verder zien we dat er twee speakers aanwezig zijn, dus zowel aan de boven- als onderkant, die geoptimaliseerd zijn voor Harman Kardon. Het geluid klinkt lekker vol voor smartphone-speakers en ook al gebruik ik meestal oordopjes of een koptelefoon om muziek te luisteren, toch is het een mooi pluspunt.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.388 Xiaomi-fans gingen je voor!

Een 6,81 inch AMOLED-scherm

De Xiaomi Mi 11 is uitgerust met een 6,81 inch AMOLED WQHD-scherm met een refreshrate van 120Hz. Dat zijn in ieder geval genoeg woorden om een scherm te omschrijven, maar dat is het dan ook meer dan waard.

Ik ben erg te spreken over het scherm van de Mi 11. De kleuren zijn helder en goed afgesteld en de aanpasmogelijkheden in de instellingen zorgen ervoor dat je ook nog rekening kunt houden met de accuduur.

Hierbij zijn een aantal zaken aanpasbaar, denk bijvoorbeeld aan de refreshrate (120Hz of 60Hz), maar ook de resolutie kan aangepast worden, inclusief optie om extra accu te besparen door zelf terug te schalen.

Waar Samsung altijd heer en meester is op het gebied van AMOLED-schermen, heeft Xiaomi het deze keer ook erg goed afgesteld. Met deze afstelling een resolutie van 3200 x 1440 pixels kan ik alleen maar zeggen: ik ben fan!

Onder het scherm vinden we ook de vingerafdrukscanner, die over het algemeen vrij accuraat werkt. Toch is het niet de snelste op de markt, maar dat merk je eigenlijk alleen als je deze naast een andere smartphone gebruikt.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

Prestaties en software

Onder de motorkap ligt de Snapdragon 888, op dit moment de nieuwste mobiele chipset en de Mi 11 is één van de eerste smartphones die hiermee uitgerust is. Dit in combinatie met 8GB RAM zorgt ervoor dat je je ongeveer nul zorgen hoeft te maken over de prestaties van je Mi 11.

Of het nu het spelen was van grafisch zware games, of het ‘gewoon’ gebruiken van de smartphone, ik heb nergens enige vertraging opgemerkt. Dat wil dus zeggen dat je met de Mi 11 in ieder geval een paar jaar vooruit kunt zonder je zorgen te maken over prestaties die minder worden.

Met MIUI, de software op de Mi 11, heb ik een haat-,liefdeverhouding. Er zijn elementen die ik kan waarderen, maar ook zaken die ik graag anders zou zien. Dat is dan ook de reden dat ik standaard voor een andere launcher kies.

Meestal is dit Action Launcher, maar soms ga ik ook voor Nova Launcher. Twee apps die ik al vele jaren een warm hart toedraag.

Maar er is deze keer meer te vertellen over MIUI. Er zijn helaas wat kleine glitches, waar bijvoorbeeld teksten niet goed uitgelijnd zijn, maar ook vertalingen zijn niet altijd op orde helaas.

Dit is iets dat we wel vaker zien bij vertaalde software, maar het lijkt net of dit meer aanwezig is in deze versie van MIUI. Neemt niet weg dat er een aantal handige functies zitten in MIUI, maar dat er ook veel bloatware (voorgeïnstalleerde apps) aanwezig is. Helaas kun je deze niet allemaal verwijderen, dus zul je altijd apps erop hebben staan die je waarschijnlijk niet gebruikt. Een handige tip hier is om ze in ieder geval te verbergen in de launcher.

Xiaomi Mi 11 5

Accu en opladen

Snel, sneller, snelst! Dat is precies het spelletje dat fabrikanten tegenwoordig spelen als het over opladen gaat en dat is bij de Xiaomi Mi 11 niet anders. In de doos van de Mi 11 wordt in Nederland namelijk gewoon een oplader meegeleverd (55W), die ervoor zorgt dat de Mi 11 binnen een uur opgeladen is.

Wil je draadloos laden, dan kan dat ook met maar liefst 50W, waarbij je uiteraard wel een geschikte lader moet aanschaffen. Wil je andere apparaten opladen, zoals bijvoorbeeld oordopjes, dan kun je de Xiaomi Mi 11 daar ook voor gebruiken.

Er is namelijk omgekeerd opladen aanwezig, waarmee je op de achterkant van het toestel andere devices kunt opladen, draadloos. Het maximale vermogen hier is 10W, genoeg voor de meeste externe apparaten. Deze optie staat standaard uitgeschakeld en moet dus wel aangezet worden.

Op accugebied is er gekozen voor een 4.600 mAh-accu, die veel te verduren krijgen. Vooral het 6,81 AMOLED-scherm is een stroomvreter als deze op 120Hz en WQHD staat. Xiaomi heeft wel opties om de refreshrate dynamisch aan te passen, maar toch blijft dit een grote accuverbruiker.

Over het algemeen haalde ik het einde van de dag met de Xioami Mi 11, maar er waren dus ook momenten dat dit (net) niet lukte. Dan moest ik hem tussendoor – ook als was het maar 10 minuten – even bijladen om te zorgen dat ik aan het einde van de dag toch nog stroom over had.

Al met al doet Xiaomi dingen goed qua opladen, hetgeen wat mij betreft compenseert voor de accu die niet altijd het einde van de dag haalt.

Xiaomi Mi 11 6

Camera’s

Dan komen we nu bij het paradepaardje van de Xiaomi Mi 11 en dat zijn de camera’s. Laten we eerst naar de setup kijken.

  • 108 MP hoofdcamera met f/1.9 en OIS
  • 13 MP groothoekcamera met f/2.4
  • 5 MP tele-macrocamera met f/2.4

Voordat we op de kwaliteit en werking van de camera’s ingaan, is er geen aparte sensor om te zoomen. Dat wil zeggen dat er geen optische zoom aanwezig is op de Mi 11, in plaats hiervan wordt een digitale zoom gebruikt, waardoor er altijd wat kwaliteitsverlies op zal treden.

De hoofdcamera van 108 megapixel maakt gewoon goede foto’s. Er zijn realistische kleuren te zien op de foto en ook het dynamische bereik is goed in orde. Weinig op- of aan te merken op de hoofdcamera, die je waarschijnlijk het vaakst gebruikt.

Xiaomi heeft ook stappen gemaakt qua belichting en de functie om foto’s in het donker te maken (nachtmodus). De foto’s die hieruit komen hebben flinke stappen gemaakt ten opzichte van zijn voorganger, de Xiaomi Mi 10.

De Xiaomi Mi 11 maakt eigenlijk precies de foto’s die je verwacht van een vlaggenschip in 2021. Stabiel, goede foto’s met natuurgetrouwe kleuren, maar helaas zonder optische zoom.

Xiaomi Mi 11 kopen

De adviesprijs van de Xiaomi Mi 11 is € 849 en is in Nederland slechts in één model beschikbaar: 8GB/256GB. Hieronder een overzicht van de actuele prijzen. Bekijk ook geschikte Xiaomi Mi 11 hoesjes.

  • Product
  • Foto’s
  • Aanbiedingen

Xiaomi Mi 11

767,00
Met de Xiaomi Mi 11 wordt het vlaggenschip van 2021 gelanceerd met daarin een primeur als we kijken naar de gebruikte chipset, maar daarover later …

Conclusie

9Expert Score
De smartphone om te verslaan dit jaar…

De Xiaomi Mi 11 is een toptelefoon, er gaat veel, heel veel goed, maar er zijn ook altijd dingen die beter kunnen. Over prestaties, snel opladen, de camera en het scherm hoef je je geen zorgen te maken.
Qua software kunnen er altijd wat dingen beter en de accuduur is goed, maar niet briljant. Toch is het een smartphone die absoluut aan te raden is!

Pluspunten
  • Vloeiend en snel
  • Erg goed scherm
  • Erg snel opladen
  • Goede camera's
  • Prima dual speakers
Minpunten
  • Accuduur goed, niet briljant
  • Kleine glitches in software
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

MiFans
Logo