Xiaomi Notebook Pro vs Macbook Pro: deze laptop moet je kopen

Xiaomi Mi Notebook pro GTX

Ben je op zoek naar een laptop waarmee je alles kunt? Dan zijn de Xiaomi Notebook Pro en Macbook Pro twee prima keuzes. Maar welke van de twee is je geld waard? Ik geef je een beknopte vergelijking tussen de twee.

Xiaomi Notebook Pro en Macbook Pro

Iedere fabrikant mag het woordje ‘Pro’ achter een productnaam zetten. Maar dat maakt ze nog niet direct hetzelfde. Toch zijn er wel enkele gelijkenissen tussen de notebooks van Xiaomi en Apple. In dit artikel lees je meer over de verschillen, de overeenkomsten en wat die twee betekenen voor jouw dagelijkse gebruikt.

FeaturesXiaomi Notebook ProApple Macbook Pro
Formaat15,6 inch – 1920 x 108013,3 inch – 2560 x 1600
ProcessorIntel i5 – Intel i7Intel i5
Werkgeheugen 8-16GB DDR4 2666MHz 8 GB 2133‑MHz LPDDR3-geheugen
Opslag256 GB – 1 TB128GB SSD
Videokaart NVIDEA GeForce MX250 Intel Iris Plus Graphics 645
VingerafdrukscannerJaJa + touchbar
Aantal poorten7 (2x USB-C, 2x USB-3, 1x SD-slot, 1x HDMI, 3.5mm headphone)2x Thunderbolt 3 poorten
Gewicht1,98 Kilo1,36 kilo
PrijsVanaf € 1.080Vanaf € 1.300

Prestaties

De prestaties van een laptop zijn één van de meest belangrijke punten waarop je ze vergelijkt. Vaak kom je dan uit bij de processor, de videokaart en het werkgeheugen.

Processor en werkgeheugen
Er zijn van beide laptops diverse varianten beschikbaar. Voor deze vergelijking kunnen we wel alleen de 13,3 inch variant van de Macbook Pro gebruiken, omdat de prijzen van grotere laptops al direct boven de 2.000 euro komen. Ook zijn er andere varianten van de 13,3 inch beschikbaar, maar ook die komen al snel in de buurt van de 2.000 euro. Van de Xiaomi Notebook Pro zijn twee varianten beschikbaar. Een i5 en i7 variant. Deze zijn 1.080-1.200 euro.

Voor dat geld krijg je behoorlijk wat terug bij Xiaomi. Zeker als je kijkt naar de duurdere Macbook Pro. De Xiaomi Notebook Pro heeft namelijk DDR4 in plaats van DDR3, en je kunt een i7 variant kopen met maar liefst 16GB werkgeheugen. Ook ligt de kloksnelheid zo’n 20% hoger dan bij de Macbook Pro.

Videokaart
Dan volgt de videokaart. Ondanks dat de MX250 in de Xiaomi Notebook Pro zeker geen high-end videokaart is, legt de Intel Iris Plus Graphics 645 het toch tegen hem af. De prestaties en de snelheid – met name dankzij de DDR4 – maken de MX250 gewoon iets beter.

Connectiviteit

Dan komen we bij een punt waarop de verschillen enorm zijn. Apple heeft in de Macbook Pro 13 slechts twee toegangspoorten gestopt. Namelijk twee razendsnelle Thunderbolts. Dat betekent dat je al snel verloopkabels moet kopen om bijvoorbeeld HDMI-poorten of USB te gebruiken. Bij de Xiaomi Notebook Pro krijg je maar liefst 7 poorten. Daarmee kun je gewoon al je apparaten aansluiten op de laptop, zonder steeds verloopkabels mee te hoeven nemen.

Prijzen

Geen van beide notebooks is goedkoop. Toch spant de Macbook Pro de kroon. Met prijzen die rond de 1.400 euro liggen, is zelfs deze uitgeklede variant nog een flink stuk duurder dan de duurste variant van de Xiaomi Notebook Pro. Ga je voor een Apple Macbook variant die over de gehele linie betere specificaties heeft dan de Xiaomi Notebook Pro, dan zul je diep in de buidel moeten tasten. Prijzen lopen dan al gauw op richting de 2.000 euro. En de vraag is of dat het waard is.

Apple Macbook Pro 13 inch

Apple Macbook
Via: apple.com
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo