Xiaomi AirDots Pro Vs Apple AirPods Pro: welke moet je kopen?

Xiaomi Airdots Pro 2

Xiaomi en Apple zijn beiden zeer goed in het maken van oordopjes. Maar qua prijs liggen de twee giganten toch behoorlijk ver uit elkaar. En hoe verhouden de AirDots Pro en de AirPods Pro zich eigenlijk tegenover elkaar? Ik vertel het je in dit artikel.

AirDots Pro vs AirPods Pro

Aan de namen ligt het in ieder geval niet. Die lijken zo erg op elkaar dat je bijna in de war raakt welke nou precies welke is. Dat heeft met name te maken met het feit dat Xiaomi regelmatig ontwerpen laat zien die veel weg hebben van Apple producten. Toch zijn de AirDots Pro – als een van de weinige uitgebrachte Xiaomi oordopjes – niet zozeer gebaseerd op het ontwerp van de AirPods Pro van Apple. En dat is in ieder geval lekker verfrissend.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.389 Xiaomi-fans gingen je voor!

Des te meer reden ook, om te kijken hoe de oordopjes zich naar elkaar verhouden, en om erachter te komen welke oortjes jij moet aanschaffen. Want vooral op dat gebied is een groot verschil te zien. De Xiaomi AirDots Pro komen qua prijs totaal niet in de buurt van de AirPods Pro. Het zou dus mooi zijn als jij gewoon wat Euro’s in je zak kunt houden en toch tevreden bent met kwalitatieve oordopjes. Ik ga proberen om de verschillen tussen de headsets zo goed mogelijk uit te leggen.

Xiaomi Mi AirDots Pro render

In het kort

FeaturesXiaomi AirDots ProApple AirPods Pro
Gewicht5,8 gram5,4 gram
BedieningTouch bediening Touch bediening
Batterijcapaciteit100 mAh100 mAh
Bluetooth VersieBluetooth 4.0Bluetooth 5.0
WaterdichtheidIPX4 IPX4
Draadloos opladenNiet ondersteundJa
PrijsCa. 60 euroCa. 250 euro

Ontwerp

Het ontwerp van de Xiaomi AirDots Pro lijkt voor het eerst in enkele generaties oordopjes niét 1-op-1 op de Apple AirPods Pro. Erg verfrissend, met name voor degene die op zoek is naar een authentiek oordopje dat een eigen karakter en uitstraling heeft.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

In het geval van de AirDots Pro krijg je te maken met een wat meer in-ear ontwerp, waardoor je automatisch al een wat betere noise-reduction hebt. Aan de andere kant zijn de Apple AirPods Pro een mix tussen standaard oordopjes en in-ear oordopjes. Daardoor is het even wennen, maar kan het wel aangenaam aanvoelen voor diegene die geen fan is van de echte in-ear oordopjes.

Omdat het ontwerp voor de rest vrijwel hetzelfde is, liggen het gewicht en formaat ook praktisch in dezelfde lijn. Met slechts een verschil in milligrammen, zal je het verschil tijdens het dragen – afgezien van de vorm – niet zo snel opmerken.

Xiaomi-Airdots-Pro
Via: aliexpress.com

Opties

De Apple AirPods Pro zijn over het algemeen iets uitgebreider dan de Xiaomi AirDots Pro. Zo zit er bijvoorbeeld een versnellingsmeter in de AirPods Pro, en een actieve noise-cancelling. Maar ook de AirDots Pro hebben een actieve noise-cancelling. Verder zijn veel opties hetzelfde, zoals de touch-bediening, ingebouwde microfoons en een betrekkelijk lange batterijduur.

Ook is de oplaadcase praktisch hetzelfde vormgegeven, waardoor je voor veel opties niet perse naar de Apple AirPods Pro hoeft te grijpen. Uiteraard is het wel afhankelijk van je eigen wensen waar je uiteindelijk voor gaat. Apple werkt zijn apparaten over het algemeen altijd iets preciezer uit, waardoor je nét even meer opties hebt dan bij veel andere bedrijven. De vraag is alleen of je al die opties echt nodig hebt, en of dat de meerprijs kan verantwoorden.

Lees ook: Dit zijn de beste draadloze oordopjes van dit moment

Geluidskwaliteit

Iedereen hecht waarde aan andere muziek, tonen of andere eigenschappen. Het is dus moeilijk te zeggen welke oordopjes écht het beste geluid hebben. Veel hangt af van de fabrieksinstellingen waar een bedrijf voor kiest. Of je de AirDots Pro of de AirPods Pro beter vindt klinken, hangt dan ook deels af van de muziek die je luistert.

Gelukkig is er een manier om beide oordopjes naar smaak aan te passen. Dat kan door middel van een equalizer. Daarmee kun je bijvoorbeeld de lage tonen (bass) meer naar voren laten komen, of juist de hoge tonen (treble). Zowel de AirDots Pro als de AirPods pro bieden van zichzelf al een redelijk goed geluid. Daardoor verlies je geen kwaliteit wanneer je gebruik maakt van een equalizer.

Prijs

Hier hoeven we het niet erg lang over te hebben. De Xiaomi AirDots Pro zijn zo’n beetje 3-4 keer goedkoper dan de AirPods Pro. De vraag is of jij het dat waard vindt. Ik vind het verschil in prijs niet opwegen tegen de extra’s die je krijgt. Ben je op zoek naar goede in-ear oordopjes, en ben je niet afhankelijk van ingebouwde versnellingsmeters of de vormgeving, dan kun je ook gewoon prima uit de voeten met de AirDots Pro.


Conclusie

De Apple AirPods Pro en de Xiaomi AirDots Pro zijn op het gebied van specificaties redelijk aan elkaar gewaagd. Hoewel de AirPods Pro van Apple het over de gehele linie iets beter doen dan de AirDots, betekent dat natuurlijk pas wat nadat je naar de prijs hebt gekeken. En daar schrik je toch al snel van. Voor de AirPods Pro betaal je namelijk meer dan 250 euro. Dat terwijl de Xiaomi AirDots Pro in de aanbieding soms maar 50 euro kosten.

De vraag is of de AirPods dat prijsverschil kunnen verantwoorden in de kwaliteit. Volgens veel gebruikers – en testers – van beide oordopjes, is dat niet het geval. Zij kiezen daarom maar al te graag voor de goedkopere AirDots Pro van Xiaomi. Welke kies jij?

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo