Review Xiaomi Mi Note 10: zijn de camera en accu nu echt zo goed?

De Xiaomi Mi Note 10 is een bijzondere smartphone op papier, maar is hij dat ook in praktijk? Wij zijn uitgebreid aan de slag gegaan en de resultaten van deze test, met hierin onder andere de accu en de camera, lees je in onze Xiaomi Mi Note 10 review.

Xiaomi Mi Note 10

De Xiaomi Mi Note 10 is een bijzondere smartphone, een toestel voor de Chinese fabrikant om te laten zien wat ze kunnen en vooral de eerste te zijn met de 108 megapixel-camera. Wij zijn de laatste weken uitgebreid aan de slag gegaan met de Xiaomi Mi Note 10 en delen graag onze bevindingen in deze review.

9.5 Totale Score
Accu- en camera-liefde

De Xiaomi Mi Note 10 is een opvallende smartphone, vooral door de camera en accu. Dus ben je op zoek naar een toestel met een belachelijk grote accu en camera die bijzonder mooie plaatsjes kan schieten dan is de Xiaomi Mi Note 10 per definitie een goede keuze.Zoek je wat meer diversiteit, misschien iets betere prestaties op het gebied van gaming, dan zijn er betere, andere opties. Toch zou ik dit toestel, gekeken naar de prijs zeker aanraden. Bij de lancering zat deze op 550 euro, maar is inmiddels al verkrijgbaar onder de 500 euro en is daarmee zeker een goede keuze!

Design
9
Camera
10
Accu
9.5
Prestaties
8
Pluspunten
 • Bijzonder goede accu
 • Prima AMOLED-scherm
 • Top-camera voor smartphones
 • IR-blaster en FM-radio aanwezig
 • Snelle vingerafdrukscanner
- Minpunten
 • Glitches in software
 • Chipset niet geschikt voor zware mobiele gaming
Gebruikers Beoordeling: 3.25 (8 stemmen)

Design

Als ik de Xiaomi Mi Note 10 in twee woorden zou moeten samenvatten zou dat zijn: scherm en camera’s. De voorkant bestaat bijna volledig uit scherm, waar we wel druppelvormige uitsparing vinden waarin de frontcam gepositioneerd is. Verder is de voorkant vrij ‘saai’ qua design, maar het scherm maakt veel goed, echter kom ik daar later op de terug.

Wij hebben de witte versie getest, die afhankelijk van de lichtinval andere kleuren laat zien aan de achterzijde. Eerlijk gezegd was ik enigszins sceptisch alvorens ik het toestel kreeg, maar tijdens het gebruik viel het me erg mee en ben ik de kleur(en) zelfs gaan waarderen.

Aan de achterzijde vinden we ook de camera-reeks. Als je veel camera’s op een smartphone plaatst, dan zul je ze ook goed zien zitten en dat is bij de Note 10 zeker het geval. Er is een lange balk met camera’s en ernaast twee flitsers. Nu heb ik er geen bezwaar tegen, want de grootste reden om de Xiaomi Mi Note 10 te kopen is toch de camera.

Wel is het belangrijk te weten dat de Xiaomi Mi Note 10 niet waterdicht is en hij dus niet mee onder de douche kan. Verder is er geen microSD-slot aanwezig, dus je moet het doen met de standaard 128GB. Voor mij ruim genoeg, maar als je echt enthousiast met fotografie aan de slag wil, zou je wellicht de PRO-variant kunnen overwegen met meer opslagmogelijkheden.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.384 Xiaomi-fans gingen je voor!

Een bijzondere vermelding voor Xiaomi kan ik geven voor de IR-blaster (hip woord voor infrarood) die aan de bovenzijde van het toestel te vinden is. Hiermee kun je apparaten die hier ondersteuning voor bieden bedienen, denk bijvoorbeeld aan een tv. Vroeger was dit redelijk gebruikelijk op smartphones, maar dat zie je steeds minder.

Wat wel handig is om te weten: ik heb de Note 10 gebruikt met het bijgeleverde hoesje, dus ik heb geen last gehad van de afgerond schermranden en aanrakingen die niet de bedoeling waren. Nadat ik hem een dagje zonder hoesje heb gebruikt moet ik concluderen dat het toch sporadisch voorkomt. Geen dealbreaker, dit is bij de meeste toestellen het geval, maar wel goed om te weten.

XiaomiMiNote10 3

Scherm en prestaties

Oké, het scherm. Het is een 6,47 inch AMOLED-scherm. Als iemand mij vier jaar geleden verteld had dat ik prima kon werken met die formaat, dan had ik hem voor gek verklaard. Tegenwoordig is het bijna de standaard aan het worden als we naar dit soort smartphones kijken en eerlijk gezegd kan ik er nog van genieten ook.

Het betreft een AMOLED-scherm, waardoor er mits de juiste instellingen gebruikt worden vrij ‘heftige’ kleuren te zien zijn. Dit zijn echte diepe kleuren en zwart wordt ook echt als zwart weergegeven. Nadat ik even met de instellingen gespeeld heb, heb ik de voor mij ideale settings gevonden en ben ik erg tevreden met het scherm zoals Xiaomi dat levert in de Note 10.

Onder de motorkap vinden we de Snapdragon 730G, een chipset van Qualcomm die bovenaan het middensegment zit. Dat wil zeggen dat je er goede prestaties van mag verwachten, maar dat er wel nog een stapje hoger te maken is. Dit zul je vooral merken bij het spelen van grafisch zware games, maar ook zware processen voor het toestel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwerken van (nacht)-foto’s, hetgeen soms wel een seconde of 10 kon duren.

Software en optische vingerafdruk

Op de Xiaomi Mi Note 10 draait, op het moment van testen, Android 9.0 in combinatie met MIUI 11. Deze laatste is de grafische schil die Xiaomi heeft toegevoegd aan Android en kan onafhankelijk van het besturingssysteem geüpdatet worden.

MIUI 11 heeft flink wat uitbreidingen gekregen en heeft de nodige instellingen die toegevoegd zijn aan het besturingssysteem. Zelf kan ik enthousiast worden van bijvoorbeeld de darkmode van de menu’s, waardoor de instellingen met een zwarte achtergond weergegeven worden.

Xiaomi staat erom bekend dat alle apps op één of meerdere startschermen getoond worden. Er wordt dus standaard geen gebruik gemaakt van de app-drawer. Zelf heb ik liever wel een app-drawer en heb daarom ook voor een andere launcher gekozen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar Action Launcher, een bijzonder actieve ontwikkelaar en bizar veel mogelijkheden.

Niet alles is ideaal: soms zijn er een paar kleine glitches. Zo worden meldingen sporadisch niet goed weergegeven en zijn er soms wat vreemde elementen die verschijnen. Dit zijn echter softwarebugs die redelijk eenvoudig verholpen kunnen worden.

Op de Note 10 vinden we ook een optischer vingerafdrukscanner die onder het scherm zit. Dat betekent dat je je vinger op het scherm legt om het toestel te ontgrendelen. Ook dit is niet nieuw, maar er is wel een vernieuwde versie gebruikt die iets sneller lijkt dan op de Xiaomi Mi 9T Pro.

Zelf ben ik dus erg te spreken over deze manier van ontgrendelen, die in 99% van de gevallen ook direct werkt. Geen op- of aanmerkingen hierop dus.

Xiaomi Mi Note 10 6
Xiaomi Mi Note 10

Audio

De speakers op de Note 10 zitten aan de onderzijde, waardoor je niet dat volle geluid krijgt waar sommige smartphones over beschikken, maar toch ben ik niet ontevreden. Nu moet ik ook eerlijk zijn dat ik dit niet bijzonder vaak gebruik, meestal heb ik oordopjes in.

Als ik het geluid test, dan is de bass redelijk en worden ook de midden en hoge tonen regelmatig goed ‘geraakt’. Er is ook een 3,5 mm jack aanwezig, waardoor je ook elke koptelefoon kunt aansluiten op de Xiaomi Mi Note 10.

Wederom een eervolle vermelding: op de Xiaomi Mi Note 10 is ook een FM-radio terug te vinden, om ook onderweg lekker radio te luisteren.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

Accu: ik ben fan

Naast de camera, had ik hoge verwachtingen van de accu. Met een 5260 mAh-accu mogen we dit gerust een monster noemen. Dit is absurd groot, maar niet overbodig: het scherm vraagt met deze afmeting ook het nodige van de accu.

Alhoewel ik fan ben van de accuduur van 1,5-2 dagen bij actief gebruik van het toestel, is er wel nog ruimte voor verbetering. Ik had eerlijk gezegd meer verwacht van dit toestel, dus er lijkt op software-gebied nog iets te winnen. Dat betekent dus concreet dat de accuduur alleen maar beter kan worden. Maar los van deze verbeterruimte, ben ik erg in mijn nopjes dat ik mijn toestel in eigenlijk geen enkel geval hoef bij te laden gedurende de dag.

Wil je toch bijladen, dan kan dat erg snel. In de doos wordt een snelle lader meegeleverd die deze grote accu binnen een half uur ~50% kan volladen, zo blijkt uit mijn ervaring. Dat is voor deze accu een bijzonder goede prestatie!

Camera: is 108 megapixel de moeite waard?

Nu hetgeen waar iedereen het over heeft: is de 108 megapixel-camera echt zo goed? Of is het vooral een marketingtrucje om meer toestellen te slijten?

De camera is echt goed, maar… Er is altijd een maar en dat is in dit geval ook zo. Als je foto’s schiet bij goed licht, dus overdag, dan zitten er veel erg goede foto’s tussen waar veel details op te vinden zijn. Ook al zien we – bij het inzoomen – vooral bijzonder scherpe beelden in het midden van de foto, is het een mooie prestatie van Xiaomi om deze techniek naar de smartphone te brengen.

Er zijn echter ook momenten – en dit is dus de maar – dat hij net ‘mis’ schiet. De foto is nog steeds oké, maar de prestatie van de camera is niet bijzonder constant. In veel gevallen, ook bij goed licht, maak je dus prima foto’s, maar er zitten ook wel eens wat mindere tussen, als we dan toch kritisch zijn.

Ook bij de foto’s die ’s avonds, of in ieder geval bij weinig licht gemaakt worden, is het niet altijd raak. Ik durf te beweren dat er toestellen zijn die betere foto’s maken in het donker, zoals bijvoorbeeld de Pixel 4 en de iPhone 11 Pro.

De 50x zoom-functie is ook leuk, vooral als ‘speelgoed’. Logischerwijs is een 50x ingezoomde afbeelding niet bijzonder scherm als er ook digitale zoom gebruikt wordt, maar toch zijn er momenten dat je objecten bizar veel dichterbij kunt trekken. Een leuke gimmick.

Neemt niet weg dat de camera op de Xiaomi Mi Note 10 belachelijk goed is. Hierboven heb ik een kleine kritische noot gegeven, maar dat is omdat dit toestel erom vraagt. Ben je op zoek naar een bijzonder goede camera, dan is dit toestel absoluut een kanshebber.

Conclusie

9.5 Totale Score
Accu- en camera-liefde

De Xiaomi Mi Note 10 is een opvallende smartphone, vooral door de camera en accu. Dus ben je op zoek naar een toestel met een belachelijk grote accu en camera die bijzonder mooie plaatsjes kan schieten dan is de Xiaomi Mi Note 10 per definitie een goede keuze.Zoek je wat meer diversiteit, misschien iets betere prestaties op het gebied van gaming, dan zijn er betere, andere opties. Toch zou ik dit toestel, gekeken naar de prijs zeker aanraden. Bij de lancering zat deze op 550 euro, maar is inmiddels al verkrijgbaar onder de 500 euro en is daarmee zeker een goede keuze!

Design
9
Camera
10
Accu
9.5
Prestaties
8
Pluspunten
 • Bijzonder goede accu
 • Prima AMOLED-scherm
 • Top-camera voor smartphones
 • IR-blaster en FM-radio aanwezig
 • Snelle vingerafdrukscanner
- Minpunten
 • Glitches in software
 • Chipset niet geschikt voor zware mobiele gaming
Gebruikers Beoordeling: 3.25 (8 stemmen)
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo