Dit is de reden dat er (nog) geen selfie-camera’s onder het scherm zijn volgens Xiaomi

Xiaomi Mi 9T MIfans

Smartphones zijn producten die flink geëvolueerd zijn de afgelopen jaren op meerdere gebieden. Eén van deze ontwikkelingen is de camera, maar de selfie-camera onder het scherm is misschien wel verder weg dan we denken.

Selfie-camera evolutie

Selfie-cams zaten voorheen standaard in de bovenste rand van een scherm, maar sinds we steeds kleinere bezels (randen) gaan zien rondom een smartphone, moest dit ook anders.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.388 Xiaomi-fans gingen je voor!

Eén van de oplossingen is de pop-up-selfie-cam die we bijvoorbeeld zien bij de Xiaomi Mi 9T Pro. Extra bewegende onderdelen aan een smartphone zijn niet altijd wenselijk, ook al zijn ze goed getest en kunnen ze vele duizenden keren gebruikt worden.

Lees ook: Dit zijn de beste smartphones van Xiaomi van dit moment

Een andere optie is de notch, een inkeping bovenaan het scherm waarin de camera gepositioneerd is. Gekeken naar het design is dit niet altijd een ideale oplossing, dus fabrikanten keken verder.

Een andere oplossing zou een selfie-camera onder het scherm zijn, zoals we dat ook kennen van de huidige generatie vingerafdruksensors. Toch zijn we hier nog niet ver genoeg mee en zijn er een aantal problemen die opgelost moeten worden, aldus Vice President Lu Weibing van Xiaomi.

XiaomiMi10render
Via: BenGeskin / render Xiaomi Mi 10

Uitdagingen met selfie-cam onder het scherm

Designwise zou het natuurlijk een bijzonder mooie oplossing zijn, een selfie-cam die onder het scherm zit. Hij functioneert gewoon, zonder dat deze je op enige manier in de weg zit.

Toch zijn er twee grote issues die eerst opgelost moeten worden. Door de grote pixeldichtheid van de schermen van tegenwoordig, wordt de camera als het ware geblokkeerd, hetgeen weer resulteert in slechtere foto’s gemaakt met de selfiecam. Dit zou de stappen die de laatste jaren gemaakt zijn met (front-) camera technologie teniet doen.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

Verder worden er relatief kleine sensors gebruikt voor de selfiecams die simpelweg te weinig licht opvangen, dit komt zeker niet ten goede aan de kwaliteit van de foto.

Xiaomi Mi 9T MIfans
Selfiecam Mi 9T

En nu?

Het is een lastige, maar zeker geen onmogelijke opgave om hier een oplossing voor te vinden. Er zijn veel fabrikanten mee bezig en dit probleem wordt uiteindelijk ook overwonnen.

Echter volgens de Xiaomi-topman zal dat wel nog even duren voordat er een toestel op de markt komt die dit volledig in orde heeft. Er zijn inmiddels wel al wat prototypes, maar er is nog geen smartphone die ook door consumenten aangeschaft kan worden.

Voor nu is het dus een kwestie van geduld, maar uiteindelijk hebben we een voorkant die alleen nog maar uit scherm bestaat, zonder pop-up-cam.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo