Neemt Xiaomi Go Pro over?

Xiaomi Logo

Go Pro is volop in het nieuws door het bericht dat Xiaomi overweegt om de camera-maker te kopen. Deze opzienbarende mededeling werd gedaan nadat eerder zakenbank JPMorgan Chase&Co was aangezocht om voor Go Pro de mogelijkheden tot strategisch partnerschap te verkennen.

Go Pro en Xiaomi

Go Pro is bekend van de Go Pro camera. Deze draagbare en scherpe camera was ooit bijzonder populair. Bij de beursgang van het bedrijf werd zelfs een waarde van 10 miljard dollar genoemd. Daar is nu nog een ‘schamele’ $ 761 miljoen van over. De steeds betere camera’s op smartphones en een verliesgevend avontuur met Drones zorgden voor minder populariteit. Nadat vorig jaar al bezuinigingen waren aangekondigd en de Drone-divisie werd gesaneerd kwam de stap om deze zakenbank in te schakelen niet als verrassing. Dat nu uitgerekend Xiaomi als meest concreet uit de bus komt is wellicht verrassender.

Xiaomi en Go Pro

Dat ‘onze’ Chinese producent van mobiele telefoons interesse heeft in Go Pro lijkt vreemd. Wanneer je echter verder kijkt is een verband logischer. De telefoons van Xiaomi worden namelijk altijd bijzonder goed ontvangen. Enig kritiekpunt is meestal de camera. Dit zou met de overname van Go Pro wel eens versneld opgelost kunnen worden.

Go Pro heeft een mislukt avontuur met drones achter de rug. We weten echter dat Xiaomi naast telefoons ook ‘slimme’ domotica en wearables produceren. Een toepassing van een actiecamera kan voor veel producten een meerwaarde bieden. Zo produceert Xiaomi ook drones.

Is de deal rond?

De deal is nog zeker niet rond. Uit eerste reacties blijkt dat Go Pro wel oren heeft naar een overname. Xiaomi heeft echter nog niets aangegeven. Insiders verwachten wel dat de Chinezen er alles aan zullen doen om niet te veel te betalen. Zij verwachten dat een maximale kapitalisatie van $ 1 miljard dollar te realiseren valt. Daarbij komt dat de tijd de deal wel eens in kan halen. Xiaomi doet namelijk erg haar best om de camera’s zelf te verbeteren. Bij de laatste release van de Mi Mix 2s werpen deze pogingen ook vruchten af, recensies over de camera’s zijn lovend. Beleggers lijken vooralsnog enthousiast, het aandeel Go Pro steeg op het hoogtepunt liefst 8,8% in waarde.

 

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo