Xiaomi maakt flashen global ROM op Chinese toestellen onmogelijk

Xiaomi MUI !0 official logo

Xiaomi geeft van veel toestellen zowel een Chinese editie als een ‘global’ editie uit. De global editie is vaak duurder, dus veel mensen bestellen een Chinese versie van hun toestel. Vervolgens verwisselen ze de Chinese Rom voor een global ROM. Het blijkt nu dat Xiaomi deze mogelijkheid blokkeert. In dit artikel schetsen we de achtergronden.

Verschil tussen Chinese ROM en Global ROM

Naast het feit dat het besturingsprogramma in het Chinees is en dus voor veel westerse gebruikers minder vriendelijk zijn er meer verschillen. Zo kent men in China een uitgebreide mediacensuur waarbij Google verboden is. Er is dus een andere zoekmachine geïnstalleerd. Ook zijn er technische verschillen.

Xiaomi China ROM en Xiaomi Global ROM verschillen

De verschillen tussen China ROM en Global ROM volgens Xiaomi.

Een van die verschillen betreft bijvoorbeeld het netwerk. Er zijn namelijk verschillende 4G-netwerken die via verschillende banden lopen. Wanneer jouw telefoon die band niet ondersteunt kun je dus geen 4G gebruiken. Wij schreven eerder een artikel over het belang van controle op de juiste 4G-bandbreedtes.

Van Chinese ROM naar Global ROM

Tot voor kort was het mogelijk om via een ROM flash de Global ROM te installeren als je een telefoon met Chinese ROM had gekocht. Een andere optie is om Xiaomi te vragen om de bootloader te ontgrendelen en daarna een global ROM te installeren.

Wisseling van ROM beperkt

Gebruikers die van Chinese ROM naar Global ROM wilden wisselen merkten dat dit niet meer kon. Ook andersom (Chinese ROM wordt vaak eerder voorzien van updates) bleek een flash niet meer mogelijk.

Xiaomi heeft nog niet gereageerd op de ophef en dus ook nog geen duidelijkheid gegeven over de redenen waarom zij dit beperken en hoe dit technisch werkt. Gebruikers houden het erop dat de wijziging is verwerkt in de update naar MIUI 10. Daar is immers ook het downgraden van MIUI-versies al beperkt.

Toestel met global ROM kopen?

Het is dus nog belangrijker om te controleren of jouw toestel de Global ROM geïnstalleerd heeft en geschikt is voor de Nederlandse netwerken. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je een Xiaomi-toestel in Nederland koopt. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen in de webwinkels waar wij goede ervaringen mee hebben. Die zie je in dit overzicht.

[table id=3 /]

Via: GSM-arena.com

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo