Aandeel Xiaomi opent teleurstellend

Xiaomi-topman Lei Jung heeft met een klap op de gong de handelsdag op de beurs van Hong Kong geopend. Hij kreeg de eer om de beurs te openen ter ere van de introductie van het aandeel Xiaomi. Ondanks dat verwachtingen hoog gespannen waren en het aandeel twee keer zo duur was geschat als dat van Apple was de introductie teleurstellend. Inmiddels schommelt de koers tussen 2,5 en 5% onder de openingskoers van 17 Hongkong dollar per aandeel.

Waardering aandeel Xiaomi

Toen vorig jaar duidelijk werd dat Xiaomi naar de beurs zou gaan moest er een schatting van de waarde van het bedrijf gemaakt worden. In eerste instantie werd die waardering op 100 miljard dollar geschat. Gaandeweg liep dit terug naar een bedrag tussen 50 en 60 miljard dollar. Nu blijkt bij de openingskoers de totale waarde uit te komen op zo’n 51 miljard dollar. Ondanks dat dit beduidend lager is dan aanvankelijk geschat bleef de interesse lauw. Dit bleek toen direct na opening de aandelenkoers daalde.

Dat de introductiekoers lager uitvalt is opvallend. Allereerst was de uiteindelijke waarde haast de helft van de eerste waardeschattingen en daarbij had een flink aantal bekende namen ingetekend op de voorverkoop. Onder hen onder meer: George Soros (beleggingsgoeroe en miljardair), Li Ka-Shing (een van de rijkste zakenmensen van China), Jack Ma (oprichter Ali Baba) and Pony Ma (rijkste man van China). Ook bedrijfsmatige investeerders zoals Hillhouse Capital, Qualcomm Inc. en China Mobile Ltd. namen posities in.

Toekomst Aandeel Xiaomi

Volgens deskundigen zijn er drie redenen voor de lage koers. Als eerste het gebrek aan duidelijkheid over de visie op internetactiviteiten. Ten tweede de concurrentie van nog goedkopere Smartphones in thuismarkt China. Tot slot bekijken zij de plannen van Xiaomi om in Amerika in te stappen met scepsis in het licht van deĀ  de handelssancties van Trump. Zodra Xiaomi laat zien deze obstakels te kunnen overwinnen ligt een koersstijging voor de hand.

Via: The Business Times Singapore, Thestar.com

 

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo