Xiaomi Yeelight VS Philips Hue; welke lamp moet jij ophangen?

Philips Yeelight

Slimme lampen waren één van de eerste slimme apparaten die je kon kopen. Uiteraard doet ook Xiaomi mee met de race om de beste smarthome apparaten. Maar wie is er eigenlijk beter, Yeelight of Hue?

Yeelight VS Hue: de belangrijkste verschillen

Zowel de Xiaomi verlichting als die van Philips zijn bijzonder populair. Philips met name omdat het de bewezen kwaliteit levert die het merk de laatste tientallen jaren al geleverd heeft, en Xiaomi omdat het merk voordelige producten verkoopt met soms verbazingwekkende kwaliteit. Maar prijs en kwaliteit zijn niet de enige noemenswaardige verschillen tussen de lampen.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.393 Xiaomi-fans gingen je voor!

Sterker nog. Er zijn bij de meeste vormen van slimme verlichting enkele fundamentele verschillen die ervoor zorgen dat een bepaald type lamp veel beter tot zijn recht komt in je smarthome. Hieronder een tabelletje waarin dat aan de hand van Hue en Yeelight ook al duidelijk wordt.

SpecificatiePhilips HueXiaomi Yeelight
Max. aantal lumen806800
Max. Watt10W9W
Kleurbereik16 miljoen16 miljoen
Mogelijkheid tot dimmenJaJa
CommunicatieprotocolZigbee / BluetoothWifi
Hub nodig voor besturing via appJaNee
GeofencingJaNee
Kleursynchronisatie in games/filmsJaNee
Werkt met Apple HomeKitJaJa
Werkt met Amazon AlexaJaJa
Werkt met Google AssistantJaJa
Werkt met IFTTTJaJa
Welke fittingen zijn beschikbaarE26, E12, BR30, GU10, PAR16E26, E27
Philips hue vs yeelight
Via: meethue.com

Belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een lamp

Er zijn een aantal belangrijke overeenkomsten te zien tussen de lampen van Xiaomi en Philips. Maar zoals gezegd zijn er ook enkele verschillen die het gebruik van één van deze lampen uitsluiten. Hieronder een korte uitleg per punt.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

Wattage & lumen

Het maximum aantal lumen van Xiaomi ligt op 800 en Philips doet het met 806 maar nét iets beter. Dat is vooral opvallend in combinatie met het Wattage. Dat ligt bij de Xiaomi lamp met 9W namelijk 10% lager dan bij Philips. Hang je 10 lampen op, dan spaar je daarmee op de lange termijn dus behoorlijk wat energie mee. Je kunt met de lampen van Yeelight dus ook prima uit te voeten wanneer je nog net iets meer energie wilt besparen.

Communicatieprotocol

Hier wordt het pas echt interessant. Yeelight en Hue communiceren namelijk compleet anders. Waar er bij de Xiaomi verlichting Wifi ingebouwd is, doet Hue het met Zigbee of Bluetooth. In principe maakt het voor de lampen en de werking daarvan niet veel uit welk protocol er gebruikt wordt. Toch is er een wezenlijk verschil in de kosten die je gaat maken.

Voor Philips Hue heb je namelijk een Bridge nodig. Die moet ervoor zorgen dat het Zigbee of Bluetooth signaal wordt omgezet naar internetsignalen, zodat je ook buiten je huis kunt communiceren met je lampen. Bij Xiaomi is dat al in de lampen ingebouwd, waardoor je die vanuit de doos al direct via internet kunt besturen. Handig, maar vooral een stukje goedkoper aangezien de Hue Bridge – naast de al duurdere lampen – ook nog zo’n 60 euro extra kost.

Daarbij kun je Yeelight en Hue gebruiken met zowel Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant. Hoewel Yeelight tot 2019 geen Apple HomeKit ondersteuning had, hebben de lampen deze optie via een software update inmiddels gekregen.

Lees ook: Review Xiaomi Yeelight Bed Lamp: slimme wake-up light

Opties

Op het gebied van opties krijgt Philips Hue wel de overhand op Xiaomi Yeelight. Zo biedt Hue o.a. geofencing aan, waarbij de locatie van je telefoon bepaalt of de lampen aan en uit blijven. Ben je buiten bereik van je huis, gaan al je Hue lampen automatisch uit. Kom je weer thuis, dan staat alles aan zodra je de woonkamer binnenstapt.

Daarnaast biedt Hue ook de mogelijkheid om de lampen te synchroniseren met films of games. Zo kleurt je hele woonkamer mee met een film die je aan het kijken bent, wat weer een geheel nieuwe ervaring kan bieden.

Let overigens wel op dat je veel van dit soort opties alleen krijgt in de Zigbee variant van Hue-lampen. In de wat meer basic variant van de Hue verlichting met Bluetooth heb je deze opties niet.


Conclusie

Wanneer je puur kijkt naar de opties van de Hue of Yeelight verlichting, dan wint de Hue het van Xiaomi. Maar wie opties zoals geofencing of synchronisatie met de TV niet belangrijk vindt, kan dan net zo goed voor Yeelight gaan. Ook deze lampen kunnen gemakkelijk 10-15 jaar meegaan en bieden meer dan genoeg opties. En het beste van alles? Sommige Yeelight lampen kosten maar de helft van Hue-verlichting.

Xiaomi Yeelight verlichting aanbiedingen

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

Tags:

MiFans
Logo