Xiaomi Fiido: alles over de elektrische vouwfietsen van Xiaomi

Xiaomi brengt jaarlijks honderden nieuwe producten op de markt. Daarvan is de consumentenelektronica ongetwijfeld het meest populair. Maar wist je dat Xiaomi ook elektrische vouwfietsen heeft? Wij vertellen je in dit artikel alles over deze fietsen.

De elektrische vouwfiets van Xiaomi

De markt voor elektrische fietsen blijft groeien. Bekende merken zoals onder andere Gazelle brengen daarom nog steeds nieuwe modellen op de markt. Er zijn alleen enkele problemen met dit soort fietsen. Ze zijn loodzwaar, log en vaak ook nog eens zeer duur. Je moet er niet vreemd van opkijken als je 3.000 euro betaalt voor een instapmodel.

De elektrische vouwfietsen van Xiaomi Fiido kosten maximaal 800 euro en zijn in de aanbieding soms nog geen 400 euro. Een bijzonder lage prijs, wat uiteraard ook weer typerend is voor een Xiaomi product. En ondanks dat je geen 100+ kilometer kunt rijden op één acculading, is dat vaak ook helemaal niet nodig. Zeker als je de fiets vooral gebruikt voor woon-werkverkeer of om boodschappen te doen.

Er zijn een aantal fietsen op de markt gebracht door Xiaomi, namelijk de Fiido D1, D2 en D3. Alle drie lijken ze sterk op elkaar, maar er zijn toch enkele noemenswaardige verschillen. Dat kan ervoor zorgen dat het ene model net iets beter bij je past. Hieronder lees je alles over de verschillen en overeenkomsten tussen de fietsen.

Xiaomi Fiido D3
Via: gearbest.com

Verschillen en overeenkomsten tussen de Fiido D1, D2 en D3

Wie de vergelijking tussen de D1, D2 en D3 ziet, moet heel goed kijken waar de verschillen precies zitten. Hieronder zie je waar de elektrische fietsen in overeenkomen of in verschillen.

Motorvermogen & batterij

Het motorvermogen van de Fiido D1 en D2 bedraagt 250 Watt. Het motorvermogen van de Fiido D3 is 300 Watt. Dit zorgt ervoor dat de motor iets meer vermogen heeft om snelheid te maken zodra er eenmaal beweging in de fiets zit. Ook is het hierdoor mogelijk om iets beter in heuvelachtig terrein te rijden dan bij de andere twee fietsen.

De batterijen van de Fiido D1, D2 en D3 zijn standaard allemaal 7.800 mAh, oftewel 7,8 A. De plek van die elektromotor is wel veranderd. Waar die bij de Fiido D1 en D2 nog in het frame verwerkt zit, zit de batterij bij de Fiido D3 onder het zadel.


Uiterlijke kenmerken & gebruiksgemak

De Xiaomi Fiido D1 en D2 lijken behoorlijk veel op elkaar. Dat heeft vooral te maken met de plaatsing van de accu. Die zit bij deze vouwfietsen namelijk in het frame ingebouwd. Daardoor oogt de stang die het stuur en zadel verbindt wat log. Bij de D3 is deze stang een stuk dunner omdat de batterij onder het zadel zit.

Wanneer je een vouwfiets opvouwt is het vaak een onhandig stuk metaal met twee wielen eronder. Dat is vooral bij de Xiaomi D1 het geval. Deze fiets kun je namelijk niet optimaal rollen wanneer hij ingeklapt is. Daar heeft Fiido bij de D2 dus wel van geleerd, omdat die optie er vanaf dat moment wel op zit. Moet je de fiets vaak in opgeklapte stand wegrollen, dan zijn de D2 en D3 dus een betere keus.

Banden
De banden van de Fiido D1 zijn 14 inch, terwijl de Xiaomi Fiido D2 en D3 beide voorzien zijn van 16 inch banden. Hoe groter de banden, hoe comfortabeler de rit is. Ook heb je met grotere banden een betere wegligging, kun je op onverharde paden rijden en ben je over het algemeen veiliger. Dit is dus een groot voordeel voor de D2 en D3.


Maximale afstand

De elektrische fietsen hebben allemaal dezelfde batterij in de fiets zitten. En hoewel de Fiido D3 een hoger vermogen heeft, doet dat verder weinig met de maximale afstand die je kunt overbruggen. Sterker nog, als je de hele tijd vol vermogen zou rijden met de D3, zou je batterij sneller leeg kunnen zijn dan met de Fiido D1 en D2. Sneller optrekken en op snelheid komen kost namelijk meer energie dan langzamer versnellen.

Uiteraard heb je dit helemaal zelf in de hand. Je kunt met de D3 dus ook iets rustiger rijden en daarmee de batterij sparen. Alle fietsen brengen je zo’n 40 kilometer ver op vlak terrein, vooral wanneer je gewicht niet te dicht in de buurt van de 120 kilo komt. Dat is zonder de fiets te assisteren tijdens het rijden. Wil je mee trappen? Dan brengt de fiets je maximaal 60 kilometer ver. Ook dit is afhankelijk van hoe hard je mee trapt. Zet je de fiets in een stand waarin de ondersteuning minimaal is en trap je zelf veel mee, dan kan de afstand ook meer dan 60 kilometer zijn.

De maximale snelheid van de drie fietsen is 25 km/h. Die snelheid kun je eventueel overschrijden door zelf mee te trappen, maar dan valt de ondersteuning van de fiets iets meer weg. De Fiido D3 is relatief gezien de snelste fiets, omdat je door middel van het 300W vermogen sneller op gang komt. Je bent daardoor iets sneller weg bij het stoplicht en dus mogelijk eerder op de plaats van bestemming.


Xiaomi Fiido D1

De Xiaomi Fiido D1 is dus de eerste versie van de elektrische vouwfietsen die het Aziatische merk heeft uitgebracht. Je kunt deze fiets het beste kopen wanneer deze een stuk goedkoper geprijsd is dan de andere fietsen. De fietsen verschillen onderling namelijk niet in zo’n mate dat een prijsverschil van enkele honderden euro’s te verantwoorden is. Het grootste verschil is dat de Xiaomi Fiido D1 voorzien is van kleinere banden waardoor de rijervaring anders is dan op de D2 en D3.

Xiaomi Fiido D2

De Xiaomi Fiido is een opgeknapte versie van de Xiaomi D1. De afwerking is volgens veel gebruikers namelijk net iets beter dan bij zijn voorganger. Ook zijn de banden iets groter, waardoor je comfortabeler kunt fietsen. De D2 is in die zin dus een verbeterde versie van de Xiaomi Fiido D1. Kun je deze elektrische vouwfiets kopen voor een prijs die vergelijkbaar is met de D1, dan is dat een aanrader. Een nieuwere versie bevat vaak tóch net iets betere opties.

Xiaomi Fiido D3

De Xiaomi Fiido D3 is ook overduidelijk een verbeterde versie van de D2. De batterij zit op een handige plek weggewerkt, het motorvermogen is iets naar boven bijgesteld en je kunt beter opstappen. De banden zijn hetzelfde formaat gebleven, wat bevestigd dat 16 inch het ideale formaat is voor een elektrische vouwfiets.

Europese stekker
Ga je één van deze fietsen kopen? Let dan altijd goed op de versie die je aanschaft. Van dit soort producten zijn namelijk diverse varianten in omloop. Het beste is om altijd de Europese versie te kopen, omdat daar een plug op zit voor een Europees stopcontact. Je kunt ook andere varianten kopen, maar dan moet je weer werken met onhandige adapters.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo