Er zijn zoveel Xiaomi-smartphones, waar moet ik op letten bij het kiezen?

Xiaomi logo featured banner

Xiaomi brengt met meer dan grote regelmaat smartphones op de markt. Vaak zien we ook nog meerdere versies van één model verschijnen, maar welke moet jij nu kiezen?

Xiaomi-smartphones

Xiaomi heeft inmiddels vele tientallen smartphones op de markt gebracht, waarvan een groot deel ook nog steeds verkrijgbaar is. Er is wel enige structuur te ontdekken in de release-cycle van Xiaomi, maar het blijft wel erg veel.

Hierbij komt ook nog eens dat er vaak verschillende benamingen worden gegeven aan toestellen voor de Chinese markt en Xiaomi telefoons die op de Europese markt gelanceerd worden.

Hieronder wat algemene info over het selecteren van de juiste Xiaomi-smartphone.

Allereerst: budget

Voordat je überhaupt aan de slag gaat met het kiezen van een smartphone, is het goed om het budget te bepalen. Hoeveel wil je er daadwerkelijk aan uitgeven? Wat heb (en wil) je besteden aan een smartphone en voor welke periode wil je hem gaan gebruiken?

Dit laatste is ook zeker van belang. Als je van plan bent jaarlijks een nieuw toestel aan te schaffen, dan kun je over het algemeen met elk toestel vooruit dat aan jouw wensen voldoet. Wil je echter een smartphone die drie tot vier jaar meegaat, dan is het goed om te bedenken dat een smartphone ook ‘aftakelt’ na verloopt van tijd, trager wordt en een slechtere accuduur zal krijgen. Hier dien je dus ook rekening mee te houden in het aankoopproces.

Als je het budget bepaald hebt en weet of je hem los gaat aanschaffen of gebruikt maakt van een smartphone met abonnement, dan kun je aan de slag met onderstaande.

Xiaomi Mi 10 4
Xiaomi Mi 10

De wensen

Het is natuurlijk belangrijk om een goede afweging te maken wat jij nu belangrijk vindt in een smartphone. Ga je voor het high-end-model, dan zul je waarschijnlijk alle vinkjes kunnen zetten bij onderstaanden wensen. Ga je echter voor een betaalbaarder model, dan zul je keuzes moeten maken.

Camera

Het is nog steeds een tijd dat fabrikanten, ook Xiaomi, steeds meer inzetten op de camera. Waar je vroeger blij kon zijn met een wazige 2 megapixel-foto in ideale lichtomstandigheden, zijn de ontwikkelingen bijzonder snel gegaan.

Vraag je daarom hierbij af: hoe belangrijk is smartphone-fotografie voor mij. Tuurlijk, iedereen maakt foto’s met zijn smartphone en een verjaardagsfeestje of een dagje weg vastleggen kan elke smartphone. Maar heb je meer wensen, zoals potretmodus, andere effecten of bijvoorbeeld optische zoom of juist groothoek-foto’s dan is dit een belangrijke wens en dien je hier rekening mee te houden.

Redmi-Note-9-Pro
Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Prestaties

Onder de motorkap van een smartphone gebeurt veel en daar zorgt de processor samen met de grafische chip voor. Deze laatste is vooral van belang als je grafische zwaar games of andere intensieve toepassingen gebruikt op je Xiaomi-toestel.

Wil je je mail checken, op social browsen en over het web surfen, dan voldoet elke hedendaagse smartphone meer dan. Ben je dus geen gamer, of bijvoorbeeld foto-bewerker op je smartphone, dan is deze minder belangrijk en kun je daar vrij gemakkelijk op besparen.

Accu en opladen

Verder natuurlijk de vraag: hoe lang wil je dat een accu meegaat. Er zijn smartphones die twee dagen intensief gebruik aankunnen, maar anderzijds zijn er ook smartphones die regelmatig bijgeladen moeten worden.

Ook de snelheid van opladen, of misschien wel draadloos laden kan een waarde zijn die jouw beslissing voor een bepaalde Xiaomi-smartphone kan beïnvloeden.

Bekijk ook zeker de snelheid waarmee bepaalde toestellen opgeladen kunnen worden. Kies je voor een smartphone met een grote accu, is het natuurlijk (niet altijd) handig als deze 5 uur aan de lader moet hangen voordat het toestel volledig is opgeladen. Tegenwoordig zijn er meerdere toestellen die een meegeleverde snelle lader in de doos hebben, erg welkom als je een grote accu hebt.

Dit geldt ook voor draadloos laden, er zijn verschillende Wattages te vinden, die bepalen hoe snel een smartphone draadloos opgeladen kan worden. Als je hier snel wil laden, ga dan voor een minimale ondersteuning van 10W.

Nog meer?

Natuurlijk zijn er nog meer punten om naar te kijken, maar we hebben geprobeerd de grootste punten hierin te bespreken.

Het is geen gids om direct een keuze te maken, maar wel handvaten om aan de slag te gaan met het vergelijken van smartphones. Online zijn er veel plaatsen waar vergelijkingen gemaakt kunnen worden voor (Xiaomi-)smartphones, zoals bijvoorbeeld Telefoon.nl

Kiezen

De uiteindelijke keuze is natuurlijk aan jou en als je kiest voor een Xiaomi-smartphone, zorg dan dat je de juiste elementen meeneemt om een goede keuze te maken. Ga vooral niet over één nacht ijs maar ga op onderzoek uit. Succes met kiezen:-)

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo