Xiaomi smart home: 10 producten om mee te beginnen

Xiaomi kennen we natuurlijk allemaal van de smartphones, maar er is nog veel, veel meer. Zo is er ook Xiaomi smart home, een volledig ecosysteem van producten die met elkaar kunnen samenwerken. Maar waar moet je beginnen? Om wat inzicht te geven in deze niet altijd even overzichtelijke wereld.

Xiaomi smart home

Xiaomi smart home is bijzonder uitgebreid en bestaat ook nog uit een aantal subbrands die producten aanbieden. Denk hierbij onder andere aan Mijia, Aqara. Yeelight en Youpin. Dit maakt het niet veel overzichtelijker.

Als je op zoek bent naar producten die hierin passen, op de meeste websites wordt aangegeven dat het een zogemaamd Xiaomi ecosysteem-product is. Daarmee bedoelen ze dus dat deze ingehaakt kan worden op je bestaande Xiaomi-devices en/of centrale hub.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.389 Xiaomi-fans gingen je voor!

Er zijn ook starterspaketten verkrijgbaar voor bijvoorbeeld temperatuur. Het is naar mijn idee beter om dit zelf samen te stellen, dus we zullen hier dan ook losse producten behandelen.

Waar moet je aan denken voordat je begint met smart home?

Als je aan de slag wil met smart home is het goed een keuze te maken, een duidelijke keuze voor een bepaald merk of protocol. In dit geval gaan we er dus vanuit dat je ook voor Xiaomi kiest.

De reden dat je moet kiezen is dat je hiermee gaat ‘bouwen’. We zien vaak bij smart home-projecten dat er regelmatig iets gekocht wordt, maar zeker niet alles in één keer. Daarom is het goed te kiezen voor een systeem met toekomst, zodat je ook over een aantal jaren nog de juiste nieuwe producten erop kunt aansluiten.

Elk systeem heeft een centrale hub nodig, daarmee beginnen we dan ook in dit lijstje.

Xiaomi Home-app

Voordat je ook maar een product aanschaft is het goed om te weten dat de app die bij Xiaomi smart home gebruikt dient te worden beschikbaar is voor Android en iPhone. Deze is de basis om alle apparaten in gebruik te nemen.

De ervaring leert dat deze voor het instellen van producten iets beter werkt op Android dan op iPhone. Heb je dus moeite om een product toe te voegen, probeer het dan eens met een Android-toestel. De kans is vrij groot dat het dan beter gaat.

Het is daarnaast essentieel om de juiste regio in te stellen. Als je veel smart home producten in China besteld van Xiaomi, dan is de kans groot dat deze niet allemaal goed werken op de Europese markt. Maar, gelukkig is daar een eenvoudig trucje voor. De locatie in de smart home-app kun je instellen op bijvoorbeeld China, waarbij als taal Engels gekozen kan worden.

Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig vele extra apparaten kunt toevoegen, het nadeel is dat je regelmatig pushberichten krijgt met soort van reclame, in het Chinees. Kwestie van wegswipen, maar wel goed om te weten. De app-bediening is dan dus volledig in het Engels.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

#1 Xiaomi GateWay 2

Het ecosysteem van Xiaomi is enigszins versnipperd, maar er is wel een stabiele basis nodig. Die krijg je met de Xiaomi Gateway 2, waarmee je dus een soort van centrale hub hebt. Hiermee kun je een dertigtal apparaten aansturen via het zigbee-protocol.

Het apparaatje op zichzelf is ook niet nutteloos en kan fungeren als bijvoorbeeld een nachtlampje die met een bewegingssensor geactiveerd kan worden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om (Chinese) internetradio te besluiten. Wil je beginnen met Xiaomi smart home, dan is dit een goed startpunt om de rest van je apparaten aan te kunnen sluiten.

#2 Xiaomi temperatuur-sensor

Er zijn een aantal basiszaken die je kunt aanschaffen om snel te kunnen beginnen met smart home. Eén daarvan is de Xiaomi temperatuursensor, waarmee je de temperatuur kunt meten en eventueel de luchtvochtigheid. Hier kun je weer een aantal acties vanaf laten hangen.

Stel bijvoorbeeld dat de luchtvochtigheid niet goed is, dan kan de Air Purifier aan de slag gaan om dit weer in de juiste range te krijgen.

#3 Yeelight lampen

Eén van de grote drijvende krachten achter het Xiaomi smart home-netwerk zijn de Yeelight-lampen. Deze werken erg prettig, maar zijn vooral betaalbaar. Hiermee gaan ze direct de concurrentie aan met bijvoorbeeld Philips HUE en LifX.

De Yeelight-lampen zijn er in verschillende uitvoeringen en modellen, waarbij kleuren anders zijn, maar ook de fitting en de modellen. Er is dus meer dan genoeg keuze op dit gebied.

#4 Xiaomi Aqara Magic Cube

Dit vind ik persoonlijk één van de leukere producten in de smart home-serie van Xiaomi. Met deze ‘bedieningskubus’ kun je dus met een aantal bewegingen bijvoorbeeld de lampen aanzetten, of andere acties uitvoeren.

Dit varieert van schuiven met de Magic Cube, tot het tikken op de tafel. Op deze manier kun je allerlei verschillende acties koppelen die vervolgens uitgevoerd worden.

#5 Xiaomi Air Purifier 2S

Met de Xiaomi Air Purifier 2S houdt je de luchtkwaliteit op peil. Deze kun je bedienen met je stem of via de app. Daarnaast is er ook een stille modus die zorgt dat ’s nachts het geluidsniveau ook acceptabel is.

#6 Xiaomi Mijia Smart Camera 360

De Xiaomi Mijia Smart Camera 360 is een flinke lange naam, maar voor de prijs van deze camera koop je een bijzonder interessante en vooral goedwerkende camera.

Hij heeft een groot bereik qua beeld en beschikt over infrarood. Uiteraard kan deze bekeken worden via de Xiaomi Home-app.

#7 Xiaomi slimme stekker

Heb je apparaten in huis die je iets slimmer wil maken, dan is een slimme stekker een optie. Hiermee kun je de apparaten op afstand bijvoorbeeld in- en uitschakelen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld een timer te gebruiken: wil je dat je (niet slimme) lampen op een bepaald tijdstip aangaan, dan kan een slimme stekker dat voor je regelen.

#8 Xiaomi slimme bureaulamp

De Xiaomi slimme bureaulamp heeft al meerdere design-awards gewonnen en is vooral bijzonder strak en stijlvol.

Via de app kun je allerlei zaken aanpassen van de lamp, waarbij onder andere de kleurtemperatuur van het licht. Zelf ben ik ook erg enthousiast over deze stijlvolle bureaulamp.

#9 Xiaomi Roborock S50

Heb je niet zoveel met stofzuigen, dan is de Roborock s50 een goede optie. Deze slimme robotstofzuiger werkt uiteraard ook samen met de app van Xiaomi. Hierin zien je onder andere welke route deze heeft afgelegd en welke kamers hij al gehad heeft.

De Roborock S50 heeft ook de mogelijkheid om te moppen en past uiteraard perfect in jouw smart home-systeem. Wellicht een iets duurdere aanschaf, maar ik heb er geen spijt van gehad.

#10 Xiaomi slimme tandenborstel

Op het randje: is een slimme tandenborstel nu ook smart home? Of juist niet? Toch heb ik hem in het rijtje gezet! De Xiaomi slimme tandenborstel poetst uiteraard je tanden, maar er zijn verschillende programma’s mogelijk en je krijgt wat data terug van de app.

Nog meer?

Dit is slechts een fractie van de producten die geschikt zijn voor Xiaomi smart home, maar je moet ergens mee beginnen. Wij hebben deze basis voor je uitgezocht op basis van eigen ervaringen, inclusief de actuele prijzen. Maar er zijn natuurlijk altijd nog meer aanvullingen te koop, die je systeem verder uitbreiden.

Persoonlijk vind ik dat ook het leukste aan smart home: je koopt er steeds meer bij waardoor alles verder uitgebreid kan worden.

Xiaomi-smart home bij AliExpress

Xiaomi-smart home bij Gearbest

Xiaomi-smart home bij BOL.com

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

MiFans
Logo