Wat is Xiaomi van plan met de selfie-camera?

Zo zou de nieuwe selfie-camera eruit kunnen zien

Xiaomi probeert zichzelf altijd te verbeteren. Uit de meer dan 10.000 patenten die inmiddels geregistreerd zijn valt dat wel op te maken. Uit onlangs geregistreerde patenten blijkt dat Xiaomi nu plannen maakt om de selfie-camera aan te pakken.

Wat is er met de selfie-camera?

Xiaomi probeert altijd innovatief te zijn. Bij de meeste smartphones is de selfie-camera aan de voorkant ingebouwd. Dat is handig, aangezien je dan direct op het scherm kunt zien wat het resultaat kan worden. Minder prettig is dat daardoor het beeld moet worden aangepast. Vroeger deed men dit door een flinke lijst aan de bovenkant te maken en de sensoren voor de selfie-camera en wellicht gezichtsherkenning daar te plaatsen. Dit staat echter haaks op de wens van gebruikers om maximaal beeld te hebben. Daarom kwam Apple als eerste met de notch.

Op deze tekeningen zie je de plaats van de dual selfie-camera. Rechts op de hoeken en links gecentreerd.

Op deze tekeningen zie je de dual selfie-camera. Rechts op de hoeken en links gecentreerd. (de achterkant is bij beide patenten gelijk)

De notch verdeelt de gebruikers van mobiele telefoons inmiddels in 2 kampen. De liefhebbers en de haters. Xiaomi probeerde eerder een alternatief te bieden door een uitschuifbare front-camera te gebruiken in de Xiaomi Mi Mix 3. Klaarblijkelijk is dit niet goed bevallen. Uit patenten die op 29 maart 2019 werden gepubliceerd door het WIPO (World Intellectual Property Office) blijkt dat Xiaomi bezig is met een andere oplossing.

Wat tonen de patenten?

Er zijn twee patenten ingediend. In beide gevallen is er sprake van een dual selfie-camera die verplaatst is van de bovenzijde van de smartphone naar de onderzijde. In de ene variant zijn beide selfie-camera’s in het midden geplaatst en in de andere variant bevinden de camera’s zich in de onderste hoeken van het toestel. Ook verschilt het zij-aanzicht van beide patenten.

Gevolgen voor functie selfie-camera

LetsGoDigital, dat over dit patent publiceerde, geeft aan dat uit de toelichting niet duidelijk wordt welke gevolgen dit voor het functioneren van de selfie-cams heeft. Zij merken wel (terecht) op dat door de verplaatsing de hoek veranderd en de onderzijde van het gezicht dus vergroot wordt. Zij geven aan dat het patent daar niet verder op ingaat. Aangezien de patenten in het Chinees zijn en wij die taal helaas niet machtig zijn nemen wij dat aan. Wij kunnen ons echter voorstellen dat de dual camera zal worden voorzien van 1 sterkere reguliere camera en één aparte lens, zoals dat nu bij groothoek- en dieptelenzen gebeurt. Het toestel zou dan met AI-techniek de verhouding kunnen normaliseren.

Welk toestel krijgt de nieuwe selfie-camera?

Het is op dit moment niet bekend wanneer de selfie-camera zal veranderen en hoe die verandering er dan uit kan zien. Het is zelfs niet bekend óf die verandering komt. Het gebeurt namelijk regelmatig dat fabrikanten hun patenten niet (direct) gebruiken. Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Overigens is de Xiaomi Mi Mix 3 een goed alternatief als je een Xiaomi met de modernste technieken zoekt zonder Notch. In dit overzicht zie je waar je deze telefoon voordelig kunt aanschaffen.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo