Xiaomi rooten – wat is het en hoe moet het?

Xiaomi Mi 4 rooten

Xiaomi Mi 4 rootenXiaomi is een ontzettend open bedrijf en waardeert een hackers cultuur. Zo kun je bugs naar het bedrijf opsturen, en in plaats van vervolgd worden bedankt Xiaomi je en fixt deze bugs. Ook het zogenaamde rooten is iets wat van Xiaomi mag en wat wordt ondersteund. Sterker nog, je behoudt gewoon je garantie. Elke Xiaomi, ook de nieuwste Xiaomi Mi 4 is daarom te rooten.

Rooten, wat is het?

Rooten is het vervangen van bepaalde stukken uit de Android software op je telefoon naar nieuwe. Door dit vervangen krijg je als gebruiker meer rechten. Om specifiek te zijn krijg je alle rechten, en kun je dus alles aan je telefoon aanpassen, ook de dingen die de fabrikant van te voren zelf ingesteld heeft.

Wat kun je met rooten?

Nadat je een telefoon geroot hebt kun je alle documenten raadplegen binnen het systeem. Zo kun je een complete backup van je telefoon maken, inclusief alle instellingen, saves van een spel en alle bestanden. Ook kun je apps die standaard op je telefoon staan verwijderen, zoals de Google Music app. Met een root kun je apps ook verplaatsen. Heb je bijvoorbeeld te weinig ruimte, dan kun je apps naar een SD kaart verplaatsen.

Als laatste heb je met een root zogenaamde Kernel access. Dat betekend dat je tot het allerhoogste niveau je telefoon kunt aanpassen, zoals de kloksnelheid van de processor of de GPU. Als je nog niet ervaren bent met het rooten raden we je aan om dit laatste niet te doen.

Nadelen

Het rooten heeft ook nadelen. Het kan voorkomen dat je een instelling verkeerd instelt, waardoor je telefoon defect raakt. Omdat je telefoon zo open is na het rooten, neemt ook de kans op virussen toe. Wanneer je echter alle stappen doorloopt en bij vragen het internet raadpleegt, gaat het rooten bijna altijd goed.

Garantie

Veel fabrikanten, zoals Samsung, heffen de garantie op je telefoon op wanneer je je telefoon root. In dat geval moet je een eventuele reparatie zelf betalen. In het geval van Xiaomi behoudt je je garantie gewoon, ook als je telefoon geroot is. Xiaomi ondersteunt het rooten zelf ook, bekijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande tweets over het rooten.

Tweet van Xiaomi met de voordelen van rooten.

Nadelen volgens Xiaomi van rooten.

Hulp

Wil je beginnen met het rooten van je telefoon? We raden je aan om eerst het internet eens goed te raadplegen. Op Youtube zijn honderden filmpjes te vinden over het rooten, waarin dit heel duidelijk uitgelegd worden. Mocht je problemen hebben, stel je vragen dan op het Xiaomi forum, of tweet naar Xiaomi.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo