Xiaomi beweert dat Mi Browser geen gebruikersgegevens verzamelt

Xiaomi logo featured banner 2

Xiaomi heeft het nieuws gehaald in negatieve zin, omdat Forbes constateerde dat het merk gebruikersgegevens verzamelde via de Mi Browser. Die gegevens zouden gewoon privé moeten zijn. Xiaomi reageert met verbazing op het bericht en weerspreekt alle beschuldigingen.

Beschuldigingen aan Xiaomi

Het was een recent artikel van Forbes waardoor alle ogen ineens op Xiaomi werden gericht. Daarin werd namelijk geschreven dat data van de Mi Browser door Xiaomi werd opgeslagen en mogelijk gedeeld werd met Singapore en Rusland. De data die verzameld werd, zou volgens Forbes bestaan uit onder andere analytische gegevens, maar ook gegevens die een gebruiker van de browser konden identificeren.

Volgens Forbes werd er onder andere gekeken naar de websites die iemand bezocht op zijn Xiaomi smartphone, welke zoekopdrachten er in de zoekmachine werden ingevoerd en waren ook Incognito zoekopdrachten niet anoniem. Omdat Incognito modus juist een meer privacybestendige manier van surfen zou moeten garanderen, is dit een bijzondere constatering.

Daarbij gebruikt de Mi Browser de slecht beveiligde Base64 codering, die goed te hacken of kraken is. Forbes stelt daarnaast dat ook de Mi Browser Pro en Mint Browser zich schuldig maken aan onterechte dataverzameling.

Xiaomi Mi Browser
play.google.com

Xiaomi ontkent schuld

Enkele dagen na de ‘onthullingen’ van Forbes, reageerde Xiaomi verbouwereerd. Volgens hen zou het bedrijf deze informatie helemaal niet verzamelen en was de beschuldiging uit de lucht gegrepen. Daarnaast gaf Xiaomi aan dat de data collectie tot op zekere hoogte plaatsvindt, maar niet op de manier die door Forbes werd gepresenteerd.

Daarnaast reageerde Xiaomi fel, door te zeggen dat mensen niet moeten reageren op ‘incorrect nieuws’, dat bedoeld is om de reputatie van het merk te schaden.

Xiaomi probeert in een reactie op social media bewijs te laten zien dat het helemaal geen data van gebruikers opslaat. Zo deelt het bedrijf onder andere de broncode van de incognito modus, waarin niet staat vermeld dat de gebruikersgegevens worden onthouden. Hierop reageerde Forbes weer niet erg enthousiast, omdat het bedrijf volgens hen nog steeds de grenzen overschrijdt en data opslaat.

Update:
In de Google Play Store is een update verschenen voor alle browsers van Mi Browser. Die update zorgt ervoor dat er geen gegevens meer worden opgeslagen in Incognito modus. Wel kunnen gebruikers de dataverzameling weer aanzetten, om zo een ‘betere gebruikerservaring’ te krijgen.

Conclusie

Forbes maakt een claim en beweert dat Xiaomi de gegevens van gebruikers onrechtmatig opslaat. Xiaomi beweert – en probeert te bewijzen – dat dat niet terecht is. Wie er uiteindelijk écht gelijk heeft, is niet duidelijk.

We kunnen hier wel een conclusie uit trekken. Want privacy is namelijk altijd belangrijk, en staat altijd op het spel. En we weten nou eenmaal dat data één van de meest waardevolle dingen is die we in deze eeuw kunnen bezitten. Bedrijven als Forbes, maar ook gebruikers van technologieën, zullen daarom altijd scherp moeten blijven om alle bedrijven goed onder de loep te nemen. En ondanks dat je nooit alle privacyschandalen kunt tegenhouden, is bewustzijn van het probleem al een stap in de goede richting.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

MiFans
Logo