Echt op nep: hier moet je op letten bij Xiaomi-producten

Helaas is er veel namaak in deze wereld en als je denkt een echt product te kopen, is dat natuurlijk zuur. Ook bij Xiaomi is dat het geval, daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee je kunt controleren of een product echt is, of juist niet.

Namaak of echte Xiaomi-producten

Er zijn een aantal manieren om echte of nepproducten van Xiaomi te herkennen. Deze methode is niet helemaal 100 procent waterdicht, maar het geeft wel met enige zekerheid aan of je te maken hebt met een origineel of namaakproduct.

Vul het serie of IMEI-nummer in

Xiaomi heeft een speciaal deel op de website waar je een serienummer van IMEI-nummer kunt invullen. Dit is over het algemeen te vinden op de het product, of de doos ervan. Zoek dit op en voer het vervolgens in op de website van Xiaomi. Hier komt een resultaat uit, hetgeen KAN betekenen dat het om een echt product gaat, maar… Dat hoeft niet, dat bespreken we in de volgende tip.

Controleer hoe vaak deze al ingevuld is

Door de code in te vullen krijg je allereerst de melding of het product geregistreerd is bij Xiaomi of niet. Vervolgens kun je ook zien hoe vaak dit al gecheckt is. Je kunt je voorstellen dat namaak-producten niet altijd een uniek serienummer hebben. Is jouw nummer dus vaak gecheckt en ben je dat niet zelf geweest, dan is er een grotere kans dat het namaak is.

Xiaomi-kabels hebben geen label of merkje

Xiaomi-kabels die meegeleverd worden, vooral bij powerbanks, zijn niet herkenbaar als zodanig. Dat wil zeggen, het merk Xiaomi is er niet op terug te vinden. Zie je een merknaam of iets dergelijks erop staan, dan kun je er bijna zeker vanuit gaan dat hij nep is.

Veel nagemaakt: Xiaomi powerbanks

Xiaomi Powerbanks zijn belachelijk populair en met een reden: je krijgt veel waarde voor je geld. Dat is natuurlijk bijzonder aantrekkelijk voor mensen die spullen willen namaken en er zijn dan ook veel powerbanks nagemaakt, daarom dat we je hier een aantal extra tips geven om deze te herkennen.

Branden de LED-indicatoren? – De LED-indicatoren op de originele versie van de powerbank moet knipperen, branden ze continu, dan heb je met een namaak te maken.

Bekijk de batterij – Ook de batterij van de powerbank geeft veel weg. Mocht je deze kunnen bereiken, kijk dan van welk merk deze is. Is dit een bekend merk, is hij waarschijnlijk echt, zo niet, dan is de kans groot dat het namaak is. Vaak zijn echte accu’s donker van kleur, namaak zien we vaak in roze of een andere lichtere kleur.

USB-poort – De USB-poort heeft, in tegenstelling tot de kabel, wel de merknaam Mi erop staan. Dit is zichtbaar op de metalen verdeler die erin zit. Zie je geen Mi (of Xiaomi), dan is het helaas ook een nep Xiaomi-product.

Totale zekerheid?

Totale zekerheid heb je nooit, maar het is wel wenselijk te kopen bij een gerenommeerde webwinkel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan winkels als Gearbest en Banggood in China. Bij winkels als AliExpress moet je beter opletten: hier bieden onafhankelijker verkopers hun producten, hier is minder controle op. In Nederland kun je bijvoorbeeld terecht bij Coolblue of BOL.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo