Xiaomi Mi 9 ondergaat ‘mishandeling’ en toont slechts één manco

Xiaomi Mi 9 voorkant en achterkant

Als je op zoek gaat naar een nieuwe smartphone wil je natuurlijk dat deze robuust is. Gelukkig worden de toestellen uitgebreid getest op duurzaamheid en blootstelling aan extreme omstandigheden. Dit is voor de Xiaomi Mi 9 niet anders. Helaas zijn de fabriekstesten geheim en worden de uitkomsten niet altijd even zuiver gedeeld. Daarom zijn er specialisten die zelf ‘hufterproof’ tests uitvoeren. Wij kunnen je dan ook eerlijk vertellen hoe robuust de Xiaomi Mi 9 is.

De Xiaomi Mi 9

Het nieuwste vlaggenschip van Xiaomi is de Xiaomi Mi 9. Deze smartphone werd op 20 februari 2019 gelanceerd en heeft vooral lof gekregen vanwege de snelheid en de camera-opties. Bovendien maakt Xiaomi bij dit toestel gebruik van saffierglas. Alle reden om deze smartphone eens letterlijk op de pijnbank te leggen en te martelen.

In onderstaand filmpje zie je de ‘marteltest’ van de Xiaomi Mi 9. Opgepast: deze beelden laten een nieuwe Xiaomi Mi 9 zien die bewust wordt beschadigd. Dit kan door extreme Mifans als schokkend en pijnlijk worden ervaren. (tekst gaat verder na het filmpje).

De kwaliteit van het beeldscherm

Het beeldscherm van de Xiaomi Mi 9 bestaat uit Gorilla Glass klasse 6. Uit de krastest blijkt dat het veiligheidsglas zich inderdaad volgens de specificaties gedraagt. Zelfs wanneer de tester extra krassen maakt over de in-display vingerafdrukscanner blijft deze functioneren.

Ook de vuurtest verloopt boven verwachting. de gebruikte AMOLED-technologie zorgt ervoor dat de pixels na blootstelling aan vuur weer herstellen en hun oude kleurenpatroon weergeven.

Behuizing Xiaomi Mi 9

De behuizing is volgens Xiaomi van aluminium en de knoppen voor het volume en het aan- en uitzetten van de telefoon zijn van metaal. Tijdens de ‘stanleymes-test’ blijkt hoe stevig de behuizing is. Het mes is niet in de telefoon te krijgen bij de notch en/of de rand van de speaker. Ook wanneer je het stanleymes langs de randen van het toestel schraapt zie je dat alleen de coating loslaat, maar dat het metaal niet aangetast is.

Saffierglas over de camera’s

De term saffierglas die Xiaomi gebruikt zorgt voor verwarring. Saffier is namelijk geen glas maar kristal en daardoor veel minder krasgevoelig. Juist deze eigenschap is de reden dat saffier als grondstof veel duurder is dan glas. Helaas blijkt dat Xiaomi óf een mindere kwaliteit saffier of een mix van saffier en glas heeft gebruikt. Het beschermende saffierglas is namelijk veel krasgevoeliger dan verwacht. Ironisch feit, Xiaomi presteert op dit gebied vergelijkbaar met Apple, terwijl iPhones veel duurder zijn dan smartphones.

Ook de buigtest van dit toestel verloopt voorspoedig. Zowel bij een extreme buiging vanaf de achterkant als vanaf de voorkant zien we dat de telefoon flexibel meebuigt maar niet breekt.

Conclusie robuustheid Xiaomi Mi 9

De tests waar de Xiaomi Mi 9 voor deze proef aan bloot gesteld is zijn veel extremer dan uitdagingen waar het toestel in het dagelijks leven normaal gesproken aan wordt blootgesteld. Het is jammer dat het saffierglas van Apple kwaliteit is. Voor de rest functioneert de Xiaomi Mi 9 ook onder extreme omstandigheden zoals je van een vlaggenschip mag verwachten. De robuustheid kan dus toegevoegd worden aan de argumenten waarom je een Xiaomi Mi 9 zou moeten kopen.

Xiaomi Mi 9 kopen

De Xiaomi Mi 9 is, zoals gezegd, inmiddels gelanceerd. Hieronder zie je direct waar je het toestel tegen gunstige prijzen kunt bestellen.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo