Xiaomi Mi 8: verminderde prestaties door begrenzing

Xiaomi Mi 8 in in diverse uitvoeringen

Nu de Xiaomi Mi 8 inmiddels overal verkocht wordt zijn er online diverse testen en reviews te bekijken. Het viel daarbij op dat de resultaten van de processoren achterbleven bij de specificaties. Het team van GSMArena dook in de details en vond de oorzaak, Xiaomi heeft de maximaal toegestane warmte voor de CPU conservatief begrensd. Dit heeft voor de gebruikers geen gevolgen, maar zorgt wel voor een verschil tussen theoretische prestaties en prestaties in de praktijk.

CPU kracht en warmte

Een van de bonuspunten die Xiaomi met de Mi 8 probeerde te scoren was het gebruik van de snelste Snapdragon 845-chipset. Hoe sneller de processor, hoe meer berekeningen deze kan uitvoeren om de opdrachten uit te voeren die jouw telefoon krijgt. Daarom was het gebruik van de Snapdragon 845 ook zulk groot nieuws.

Toen de Xiaomi Mi 8 in de verkoop kwam bleek echter uit testen op benchmarksites als AnTuTu dat de prestaties van de processor achterbleven. Uit diverse daarop volgende tests bleek dat de prestaties juist toenamen als de telefoon gekoeld werd tijdens de tests. Vergelijkbare resultaten werden gemeten voor de grafische processor.

Benchmark Xiaomi Mi 8 met en zonder koeling van de CPU processor

Benchmark Xiaomi Mi 8 met en zonder koeling van de CPU (processor)

Xiaomi begrenst warmte van de CPU

Uit de daarop volgende stresstests, waarbij de Xiaomi Mi 8 vergeleken werd met andere telefoons met Snapdragon 845 processor bleek dat hoe langer de opdrachten duurde, hoe verder de Xiaomi achterop raakte. Kortom, hoe meer hitte er ontstond, hoe minder snel de CPU werd. Het bleek daarbij dat de temperatuur van de CPU bij Xiaomi lager bleef dan bij concurrenten. De begrenzing van processoren wordt vaker gedaan om ervoor te zorgen dat er door oververhitting geen schade aan de chip, andere hardware of zelfs brand ontstaat. In die zin is het dus goed dat Xiaomi de veiligheid in acht neemt.

Merk je de begrenzing van de CPU?

Uit tests blijkt dat de koeling van de CPU geen effect heeft op de prestaties. Alleen bij langdurig en extreem gebruik zou er, na lange tijd, een effect te merken kunnen zijn. Belangrijkste conclusie is dat de theoretische benchmark los gezien moet worden van gebruik in de praktijk.

[table id=9 /]

 

 

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo