Xiaomi M365 elektrische step toch te verzekeren in Nederland

De elektrische steps, ook wel e-scooter genoemd, zien we in Nederland nog niet heel veel. Een van de oorzaken is de juridische onduidelijkheid over deze vervoermiddelen. Immers, aangezien ze motorisch aangedreven worden is er een verzekering nodig. Om die verzekering te krijgen heb je een Europese typegoedkeuring nodig. Deze hebben veel van de e-steps niet. Hierdoor kun je de e-scooter niet verzekeren. Je kan er dan dus niet legaal de weg mee op. Althans, dat was de situatie tot voor kort. Inmiddels heeft een IT-ondernemer een Xiaomi M365 e-step legaal kunnen verzekeren. Hoe hij dit gedaan heeft leggen we hierna uit. Ook informeren we je over de andere regels voor de e-scooter.

Een Xiaomi M365 verzekeren?

De koper van een Xiaomi M365 wilde legaal de weg op en kwam terecht in de bureaucratie omtrent verzekeringen en Europese typegoedkeuring, die normaal door de leverancier moet worden verkregen. Hij bedacht de volgende oplossing.

Allereerst omzeilde hij de regel dat de fabrikant deze typegoedkeuring aan moet vragen om een beroep te doen op de regeling die ook voor zelfgebouwde voertuigen geldt. Vervolgens heeft hij bij de RDW een VIN-nummer voor ‘bromfiets zonder kenteken’ gevraagd en gekregen.

Verzekerd op stap

Een keurmeester heeft het VIN-nummer vervolgens op een lokaal keuringsstation in het frame geslagen. Ondanks het VIN-nummer bleek een aantal verzekeraars toch vast te houden aan de Europese typegoedkeuring. Uiteindelijk bleek Unigarant (en volgens zeggen Klaverblad verzekeringen) bereid de elektrische step op basis van het VIN-nummer te verzekeren.

Om zeker te zijn dat hij het juiste deed heeft de eigenaar zich volgens eigen zeggen bij de politie gemeld. De politie heeft haar fiat vervolgens gegeven.

In dit artikel kun je de overige vereisten lezen die gelden om met een elektrische step legaal de weg op te mogen.

Nee, je bent nu niet legaal op de weg met deze step, maar toch weer een stapje dichter bij door de mazen in de wet.

Lees ook: Mag je met een elektrische step op de openbare weg in Nederland en Belgiƫ

Xiaomi 365 kopen?

Het is met deze informatie nog aantrekkelijker om een Xiaomi M365 te kopen. Voor de bijzondere aanbiedingen die voor deze e-step gelden hoef je het niet te laten.

[table id=13 /]

Via: tweakblogs.net

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

MiFans
Logo