Xiaomi kopen in Nederland: dit zijn de mogelijkheden

Als Mi Fan wil je natuurlijk graag een Xiaomi kopen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. In de basis kan je voor twee manieren kiezen: in de winkel of online. Maar waar kun je dat nu precies doen in of vanuit Nederland? Wij hebben voor je uitgezocht hoe en waar je een Xiaomi-toestel of -product kunt kopen in Nederland.

Winkels met Xiaomi in Nederland

Online shoppen wordt steeds populairder, maar toch zijn er nog genoeg mensen die naar fysieke winkels gaan om bijvoorbeeld een nieuwe smartphone uit te zoeken. Ook shopt men vaak wereldwijd, maar is men bij elektronica wat huiveriger. Voor de Mi Fans die per se in Nederland willen shoppen is het aantal fysieke winkels dat Xiaomi aanbiedt nog beperkt. De Kruidvat zou Xiaomi-telefoons gaan verkopen, maar daar is nog niet meer over bekend. Ook berichtten wij eerder dat MediaMarkt Xiaomi in het assortiment had, maar op dit moment bieden zij geen Xiaomi-telefoons meer aan.

Belsimpel.nl heeft wel een uitgebreid assortiment Xiaomi. Deze kun je in de fysieke winkels bekijken maar ook online bestellen.

Online shops met Xiaomi in Nederland

Digitaal zijn er meer mogelijkheden om in Nederland jouw Xiaomi slag te slaan. Zo heeft Bol.com een wisselend aanbod Xiaomi-producten die meestal via shops van derden worden aangeboden. Webwinkel Mobiel.nl biedt zelf een groot assortiment Xiaomi aan.

Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere webwinkels die al dan niet via dropshipping artikelen leveren aan Nederlandse consumenten. Dit betekent dat de producten pas besteld worden als ze de order geplaatst is door de consument en deze wordt dan rechtstreeks van de groothandel/fabrikant verstuurd naar de klant.

Retour sturen en garantie

Alle Nederlandse (web)winkels voldoen uiteraard aan de Nederlandse regels. Zo heb je 14 dagen wettelijke bedenktijd (het recht van retour). Bol.com laten het van de achterliggende verkopers afhangen of deze termijn uitgebreid kan worden. Mobiel.nl en Belsimpel.nl verlengen die termijn automatisch naar 30 dagen.

Ook hier bieden alle partijen uiteraard de wettelijk verplichte garanties. Als er onverhoopt iets mis is kun je je bij de verkopende website melden en zullen zij samen met jou een oplossing zoeken.

Xiaomi telefoon in het buitenland kopen

In het buitenland zijn er veel meer mogelijkheden om Xiaomi smartphones te kopen. Zo zijn er in onder meer Frankrijk en Spanje officiële Mi-stores. Daarbuiten zijn er heel veel verschillende lokale aanbieders. Net zo veel verschil zit er in de betrouwbaarheid. Let goed op waar je koopt en wat je koopt. Los van dit inkoppertje is het belangrijk om op te letten dat je een versie koopt die geschikt is voor gebruik in Nederland. Je komt dan vaak op een Global Edition uit. Dan nog is het verstandig om de Wifi-connectiviteit, GPRS en netwerkconnectiviteit te controleren. Check dus altijd goed de LTE-banden die je buitenlandse smartphone ondersteunt, anders heb je kans dat 4G niet werkt in Nederland.

Marktaandeel Xiaomi stijgt, Samsung de dupe

De betrouwbaarheid van de telefoon is al lang geen punt meer als je een Xiaomi wilt kopen

Online shops met Xiaomi in het buitenland

Het meest uitgebreid zijn de mogelijkheden om Xiaomi internationaal online te kopen. Iedereen kent de verhalen over slechte diensten, slecht geleverde producten en oplichting met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn…. Daarom selecteerden wij vijf webwinkels die wij uitgebreid op betrouwbaarheid getest hebben in China. Het grote voordeel, dit zijn vaak ook nog voordelige opties, waarbij je wel rekening moet houden met eventuele bijkomende kosten van de douane.

Onderstaande webshops uit China zijn betrouwbaar gebleken afgelopen jaren:

Prijsvoordeel

Als je op internet de prijzen van de toestellen en accessoires vergelijkt zul je erachter komen dat er in onze vertrouwde webshops beduidend lagere prijzen gevraagd worden dan in Nederland. Dat is voor een deel te verklaren door de lage lonen en het feit dat online-aanbieders vaak geen dure winkelpanden nodig hebben. Een ander deel van de kosten is niet berekend, maar mag je niet vergeten. Deze zullen we hierna benoemen.

Verzendkosten, verzekering, BTW, invoerrechten en inklaarkosten

Naast de prijs die bij het toestel genoemd wordt kunnen er aanvullende verzendkosten worden gerekend. Aangezien de webshops die wij getest hebben vaak een portal zijn voor meerdere aanbieders kunnen de verzendkosten verschillen per product of soms gratis zijn.

In principe is het risico van verzenden voor jouw rekening. Om te voorkomen dat u bij verdwijning van het toestel de kosten daarvan zelf moet dragen kunt je jezelf vaak verzekeren. Ook die kosten moet je meerekenen.

Naast de verzendkosten kunnen er ook invoerrechten en BTW verschuldigd zijn als je goederen bestelt bij een webshop buiten de EU.

Invoerrechten en BTW

Bestellingen tot 22 euro (exclusief verzend- en handlingkosten) zijn belastingvrij*. Voor een waarde van goederen boven de EUR 150,-* moet je in sommige gevallen* invoerrechten betalen. Het verschuldigde percentage betaal je over het brutobedrag (waarde goederen + verzendkosten + eventuele kosten voor verzekering). Daarnaast moet je voor goederen met een waarde hoger dan 22 euro Nederlandse BTW betalen. De BTW betaal je ook weer over het bruto bedrag (waarde goederen + verzendkosten +  eventuele kosten voor verzekering +  invoerrechten). Je betaalt deze bedragen aan de bezorger die jouw bestelling komt brengen.

Inklaringskosten

Een laatste kostenpost die niet genoemd wordt, maar waar je wel rekening mee moet houden zijn de inklaringskosten. Zoals gezegd betaal je de invoerrechten en BTW aan de bezorger. De bezorgdienst rekent af met de belastingdienst. Dit hele proces noemt men inklaring en dat doet men niet voor niets. De inklaringskosten zijn dan ook de laatste kostenpost die je mag optellen in dit lijstje.

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de bruto prijs van jouw bestelling. Immers, als je niet oppast wordt goedkoop duurkoop. Daarnaast is het wellicht verstandig om aankopen tactisch te splitsen. Wellicht is het goedkoper om 2 maal verzendkosten te betalen en zo onder de grens voor BTW etc. te blijven.

* De informatie over belasting en invoerrechten kan wisselen door verandering in wet- en regelgeving. Wil je zeker zijn van de actuele tarieven? Check dan even deze pagina van de belastingdienst

Veel mogelijkheden

Er zijn dus veel mogelijkheden om Xiaomi-smartphones of andere producten te kopen. De vraag die je jezelf moet stellen: hoe snel wil ik ze hebben en hoeveel wil ik betalen. Ook al zijn de opties in Nederland beperkt en liggen de prijzen vaak iets hoger, toch zullen er steeds meer mensen hiervoor kiezen. Heb je geduld en betaal je liever niet teveel, dan kun je in het buitenland terecht.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo