Alles wat je moet weten over de gelockte bootloader van Xiaomi

Alles over de gelockte bootloader van Xiaomi

Alles over de gelockte bootloader van Xiaomi

Xiaomi heeft aangekondigd dat het nieuwe smartphones zal leveren met een gelockte bootloader. In deze post leggen we uit wat dit is, wat de gevolgen zijn en hoe je de bootloader weer weg kunt halen.

Wat is een bootloader

Een bootloader is een stukje code die uitgevoerd wordt voordat de rest van je telefoon opstart. De bootloader bepaalt bijvoorbeeld welk besturingsysteem opstart. Dit betekent dus dat je met een niet-gelockte bootloader een besturingsysteem naar eigen keuze kunt installeren.

 

Welke Xiaomi smartphones krijgen een gelockte bootloader

Verschillende smartphones van Xiaomi krijgen een gelockte bootloader. De Xiaomi Redmi 3 en Xiaomi Redmi Note 3 hebben worden sinds de lancering van de toestellen geleverd metgelockte bootloader. De Xiaomi Mi 4c en Xiaomi Mi Note Pro krijgen in de nieuwste update een gelockte bootloader. Xiaomi heeft aangegeven hetzelfde te gaan doen voor andere toestellen.

Waarom Xiaomi gelockte bootloaders gebruikt

Er zijn verschillende redenen waarom Xiaomi gelockte bootloaders gaat gebruiken. Als eerste verbeterd het de veiligheid. Met een gelockte bootloader kan alleen het officiele besturingsysteem van Xiaomi gebruikt worden, wat beter is voor de veiligheid.

Ook scheelt een gelockte bootloader wanneer je telefoon gestolen is. Zonder gelockte bootloader kon de dief een nieuw besturingsysteem installeren en was de kans dat je je smartphone ooit nog terug krijgt klein. Dit kan met een gelockte bootloader alleen nog maar als de originele eigenaar toestemming geeft.

Een laatste reden zijn doorverkopers. Sommige doorverkopers leveren hun Xiaomi smartphones met software die niet officieel van Xiaomi is. Vaak is dat goed bedoelt, omdat bijvoorbeeld niet alle talen beschikbaar zijn op de software van Xiaomi. Er zijn echter ook verkopers die adware en spyware toevoegen. Hiermee worden extra advertenties getoond en wordt bijgehouden wat de gebruiker doet. Dat moet natuurlijk niet kunnen.

Bootloader unlocken

Het weghalen, of unlocken van een gelockte bootloader is gelukkig wel mogelijk bij Xiaomi. Veel smartphone fabrikanten ondersteunen dit niet. De volgende gids helpt je met het unlocken van de bootloader. Let wel op, dit kan 3 tot 21 dagen duren. Het gaat sneller als je actief bent op het MIUI forum.

Bron

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo