Eerste Android 9.0 Pie ROMS beschikbaar voor Xiaomi-devices

Android 9 Pie logo

Xiaomi is nog volop bezig met de uitrol van Android 8.1 Oreo. Het Android-team van Google ontwikkelt ondertussen gewoon door. Zij hebben recent de source-code van Android 9 Pie vrijgegeven en daarmee ook de eerste Beta-versies. Aangezien de officiƫle uitrol voor toestellen in het budgetsegment wat langer duurt zijn developers die eerder aan de slag gaan met de broncodes. Daardoor is een nagenoeg stabiele versie van Android 9 Pie al beschikbaar voor diverse Xiaomi-toestellen.

Wat is Android 9 Pie?

Sinds maandag 6 augustus is Android 9 Pie beschikbaar en volgens de eerste gebruikerservaringen is deze update vooral bedoeld om praktische en optische verbeteringen toe te voegen. Zo zijn de kleuren wat feller en de randen wat zachter. Dit contrast is fijner voor de ogen. Als de telefoon vergrendeld is zie je nu niet alleen datum en tijd, maar ook de weersvoorspelling en het accupercentage in het scherm. Ook is de veiligheidspatch van augustus ingebouwd.

Veranderingen Android 9 Pie

Functionele veranderingen zijn:

  • Als je meerdere apps open hebt staan swype je niet meer via ‘gestapelde’ vensters maar via een caroussel;
  • Als de telefoon vergrendeld is activeer je de camera niet meer door een icoontje (dat is verdwenen). Je kunt nu tweemaal de ‘power’ knop kort in te drukken;
  • De volumeregeling is nu niet meer horizontaal maar verticaal naast de volumeknop. Via een slider kun je verschillende volumes zoals die van beltoon, muziek, berichtgeluiden en wekker apart instellen. Als je de volumeknoppen gebruikt wijzig je niet meer het volume van de beltoon maar het volume van audio en video.
  • Tot slot lijkt het erop dat de telefoon iets sneller is en de batterij iets langer meegaat. Het effect is niet zo groot dat dit nu al met zekerheid gezegd kan worden.

Welke Xiaomi-toestellen kun je updaten?

Op dit moment kan je Android 9 Pie installeren op:

Welke haperingen kun je verwachten?

De ROM-ports voor Android 9 Pie zijn nagenoeg stabiel. Haperingen kun je verwachten in de encryptie van hardware en bij de Xiaomi Mi A1 kan de camerafunctie via de Pie 9-port haperen, maar dit kan je via een app zoals Google camera omzeilen.

Via: businessinsider.nl en XDA-developers.com

 

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo