Xiaomi: oplossing voor ongewenste advertenties in menu

Een voorbeeld van advertenties in Xiaomi MIUI

Vorige week meldden we al dat Xiaomi de belofte heeft gedaan om op telefoons maximaal 5% winst te maken. In dat artikel legden zij ook uit hoe zij dan wel inkomsten genereren. In de ‘drietrapsraket’, zoals zij hun business model noemen, is klanttevredenheid een grote prioriteit. Nu blijkt dat dit op gespannen voet staat met een andere verdienoptie, advertenties in MIUI. Inmiddels wordt er zowel op Reddit als Twitter stevig geklaagd. Wij doken in de achtergrond en bieden een oplossing.

Advertenties in besturingssysteem

Het blijkt dat Xiaomi via haar MIUI besturingssysteem advertenties toont. Deze staan zelfs in het menu, bijvoorbeeld wanneer je de instellingen wilt aanpassen. Ook wanneer je apps wilt installeren of je bestanden wilt beheren is de kans groot dat je ze te zien krijgt. In dit filmpje enige mogelijkheden om advertenties uit te schakelen.

Inmiddels zijn er gebruikers die op 20 tot 30 verschillende plekken advertenties in instellingen tegenkomen. Ook wakkert dit de geruchten aan dat Xiaomi data verkoopt als extra inkomstenbron.

Advertenties op Xiaomi voorkomen

Als je advertenties wilt voorkomen zijn er drie opties. De eerste is via de diverse instellingen. Zo kun je via File Manager —> More —> Settings —> About —> Recommendations —> Enable/Disable proberen om het tonen uit te zetten. In het filmpje zie je diverse andere stappen om advertenties in instellingen uit te zetten.

Een andere optie is om via de MI-site een unlock van de bootloader aan te vragen. Op die manier kun je zelf bepalen welke bestanden worden opgestart als je de telefoon aanzet. Ook kun je MIUI helemaal verwijderen en vervangen door een ander custom ROM zoals Lineage OS. Dit kan bij de Xiaomi Pocophone F1 bijvoorbeeld na 72 uur.

Een derde optie is om een Xiaomi-telefoon met Android One aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld de Xiaomi Mi A2 of Xiaomi Mi A2 Lite.

 

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo