Zo weet je of je een virus op je Xiaomi-smartphone hebt

Alle tips voor echte Mi fans

Als mensen horen over virussen, hacks, malware en andere besmettingen van elektronica dan denken ze vaak aan computers of laptops. Waar men dan niet bij stil staat is dat ook telefoons besmet kunnen raken met een virus. In dit artikel delen we vijf tips om te ontdekken of jouw smartphone besmet is met een virus. Zo weet je direct of je nog zorgeloos van jouw smartphone kunt genieten of dat actie noodzakelijk is.

1. Gaat jouw batterij snel leeg?

Hoe lang je met een batterij doet is afhankelijk van hoe intensief je jouw (Xiaomi-)smartphone gebruikt. Na enige tijd zul je een beeld hebben hoe lang je jouw telefoon kunt gebruiken als de batterij helemaal opgeladen is. Merk je dat je jouw telefoon ineens veel korter kan gebruiken voordat deze weer aan de lader moet? Dan is er een kans een virus extra capaciteit gebruikt om bijvoorbeeld malware te versturen.

Nu is dit zeker niet altijd het geval. Het kan bijvoorbeeld ook een app zijn waar een bug in zit of misschien gaat je scherm niet altijd goed uit. Toch is het goed om even verder te lezen.

In deze video zie je nog meer voorbeelden om malware te ontdekken en virussen te verwijderen.

2. Verslechtert de kwaliteit van jouw verbinding?

Je mag van jouw telefoon uiteraard verwachten dat je een goede gesprekskwaliteit hebt tijdens het bellen en dat verbindingen foutloos tot stand komen. Als je tijdens gesprekken veel storingen ervaart of de verbinding zelfs verbroken wordt, is het mogelijk tijd voor actie. Als je met jouw provider hebt overlegd en een technische oorzaak is uitgesloten, dan is er tevens een kans dat de oorzaak ook hier bij een virus gezocht moet worden.

3. Hapert het besturingssysteem?

Met Android ben je normaal gesproken verzekerd van een snel en goed werkend besturingssysteem zodat je de telefoon optimaal kunt gebruiken. Als je merkt dat de telefoon ineens wel heel traag reageert en/of dat het besturingssysteem vaak ‘hangt’ of vastloopt is de kans groot dat de processoren de opdrachten niet kunnen verwerken. De oorzaak hiervoor kan zijn dat een virus zoveel opdrachten geeft, bijvoorbeeld voor het versturen van spam, dat de processoren het niet meer aankunnen.

4. Stijgt jouw dataverbruik?

Merk je dat je ineens veel meer data verbruikt? Krijg je onverwacht snelle meldingen van jouw provider dat jouw datalimiet in zicht is? Installeer dan als eerste een datamonitoring app en bedenk goed of je jouw telefoon anders gebruikt dan daarvoor. Is dit niet het geval en registreert de datamonitoring onverklaarbare pieken in verbruik of veel verbruik op momenten dat dit eigenlijk niet kan, zoals bijvoorbeeld tijdens jouw slaap? Dan heb je een indicatie dat een virus jouw data gebruikt.

5. Onbekende apps en spooknotificaties

Een virus wordt vaak geïnstalleerd door middel van apps of downloads. Daarom is het goed om onbekende notificaties of downloadverzoeken af te wijzen. Zo voorkom je dat je onverwacht een virus downloadt. Een andere methode om een virus op een smartphone te krijgen is het ‘meeliften’ op een bestaande app, waardoor gebruikers die een betrouwbare app downloaden ongemerkt tegelijk een virus installeren. Het is daarom goed om regelmatig het overzicht van gedownloade apps te bekijken en – bijvoorbeeld door te Googlen – te controleren of onbekende apps betrouwbaar zijn. Als je het niet vertrouwt is het goed de apps zo snel mogelijk te verwijderen. Installeer daarnaast sowieso alleen maar apps uit de Play Store, de kans is dan minder groot op virussen of malware.

Wat als je een virus op jouw smartphone hebt?

Als je inderdaad vermoedt dat een virus jouw mobieltje heeft geïnfecteerd is het verstandig zo snel mogelijk actie te nemen. Dit kan door verdachte apps te deinstalleren en te verwijderen. Lukt het niet om het virus daarmee te verjagen dan kun je het beste een back-up maken van jouw belangrijkste gegevens en daarna via de veiligheidsmodus (zoals uitgelegd in het filmpje) of een reset naar fabrieksinstellingen eventuele virussen te verwijderen.

Mocht dit niet lukken, neem dan altijd contact op met de winkel waar je het toestel hebt gekocht of een fabrikant, zij kunnen je dan verder helpen!

via: het MIUI-forum van Xiaomi

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo