Smartphone-laders zijn er in veel verschillende soorten, maten maar ook in meerdere kwaliteiten. Dit kan invloed hebben op de levensduur van je toestel, maar ook op de snelheid van laden en eventueel gevaar met hitte. Wij hebben een lijstje met betrouwbare opladers voor smartphone en tablets zoals de Xiaomi Mi 8, die goed maar ook vooral goedkoop zijn.
Opladers: waar moet ik op letten?
Vooral als je opladers in China koopt, kunnen er grote verschillen zitten in kwaliteit en prijs. Het is dus belangrijk om goed te weten waar je op moet letten. We zetten hieronder een aantal elementen op een rij die je in de gaten moet houden.
Hoe snel is de lader? Heeft bij deze bijvoorbeeld ondersteuning voor Quick Charge (vaak afgekort als QC3.0 (of een ander nummer). Deze techniek zorgt ervoor dat je smartphone – mits er ondersteuning is – veel sneller opgeladen kan worden. Hierbij is ook het wattage belangrijk en eventueel de output in Ampère. De laders die wij hieronder geselecteerd hebben in ons overzicht, zijn allemaal relatief snel.
Lees ook: Echt op nep: hier moet je op letten bij Xiaomi-producten
Welke aansluitingen zijn er? Nu zit op praktisch alle laders een USB-uitgang, om een ‘normale’ USB-kabel te gebruiken. Er zijn echter ook laders die daarnaast bijvoorbeeld een USB-C-uitgang hebben, hetgeen bijvoorbeeld handig kan zijn als je een iPhone hebt. Let wel: voor snel laden op een iPhone heb je Power Delivery (PD) ondersteuning nodig. Voor Xiaomi-devices is dat minder relevant.
Ook het aantal poorten is van belang. Persoonlijk vind ik het handig zo weinig mogelijk laders mee te hoeven nemen. Dus vaak kies ik voor één lader met meerdere uitgangen. Hierdoor wordt er overigens wel langzamer opgeladen als deze tegelijk gebruikt worden.
Maar welke lader moet je nu kiezen? Wij hebben hieronder een aantal voor de meeste onbekende merken neergezet waar wij persoonlijk goede ervaringen mee hebben.
1. Baseus QC 3.0 – betaalbaar en functioneel
Zelf ben ik fan van het merk Baseus, een grote collectie producten die kwalitatief hoogwaardig zijn. Inmiddels heb ik al vele kabels en andere accessoires in huis van dit merk, waaronder deze oplader. De prijs van deze lader is ongeveer 10 euro en daarmee een koopje!
2. BlitzWolf QC 3.0 – goedkoop en snel
BlitzWolf zal je wellicht ook niet direct bekend voorkomen, maar ze zijn een goede naam aan het opbouwen in de wereld van laders, kabels en andere accessoires. Deze lader is ook erg goedkoop met ongeveer 6 euro. Ook de kabels van BlitzWolf zijn zeker een aanrader en gaan erg lang mee!
3. Anker charger – hoge kwaliteit
Anker is een bekend merk, opgericht door een ex-Google-medewerker en staat wereldwijd voor kwaliteit en redelijk goed betaalbaar. Deze charger heb ik ook jaren gebruikt en biedt de mogelijkheid om twee apparaten tegelijkertijd op te laden. Deze oplader kost ongeveer 15 euro
4. Officiële Xiaomi-oplader – origineel
Uiteraard biedt Xiaomi haar eigen opladers ook los aan en ook dit exemplaar kan snel opladen. Natuurlijk kun je voor het origineel gaan, maar ook de genoemde alternatieven voldoen meer dan en zijn vaak iets betaalbaarder. Voor ongeveer 10 euro koop je deze oplader.
5. Ugreen-oplader – de underdog
Ugreen neemt ook steeds verder toe in populariteit en wordt vooral in China veel gebruikt. Deze lader heeft 3?! poorten om apparaten mee op te laden. Daarnaast is hij met 8 euro goed betaalbaar.
Heb je het plan een oplader aan te schaffen, zorg dan ook voor een goede kabel, zoals bijvoorbeeld deze!
Nu zijn er natuurlijk nog veel meer opladers verkrijgbaar, maar van deze opladers weet je zeker dat het goede kwaliteit is en dat je niet teveel betaalt. Wij zijn benieuwd waar jouw keuze op gevallen is!