Een Chinese smartphone met FDD-LTE of TDD-LTE kopen?

Xiaomi Mi Note Pro beschikt over 4G FDD-LTE

Xiaomi Mi Note Pro beschikt over 4G FDD-LTE

Wie een smartphone uit het buitenland koopt staat voor wat keuze’s. Als de smartphone geschikt is voor 4G komt daar keuze voor een smartphone met FDD-LTE of met TDD-LTE bij. Vaak bieden webshops beide versies aan, maar welke heb je nodig in Nederland?

FDD-LTE

FDD-LTE is de versie die vooral in Europa en Amerika wordt gebruikt, en ook in Nederland. FDD-LTE en TDD-LTE hebben te maken met hoe er gecommuniceerd wordt met de rest van het internet. Als je dus de verkeerde versie (TDD-LTE) koopt, kun je geen gebruik maken van mobiel internet in Nederland en andere Europese landen.

TDD-LTE

TDD-LTE wordt vooral gebruikt in Aziatische landen. Het verschil is te vergelijken met stroom uit het stopcontact. Stroom uit het stopcontact switcht constant tussen negatief en positief. Hetzelfde geldt voor TDD-LTE: het ene moment worden gegevens geuploaded, vlak daarna gedownload.

Verschillen FDD-LTE en TDD-LTE

Tabel via electronicdesign.com

Verschil

FDD-LTE daarentegen heeft eigenlijk twee connecties: een aparte voor uploaden, en de andere voor downloaden. TDD-LTE is een minder complex systeem, en de kosten van deze chips liggen daardoor lager. FDD-LTE is echter sneller, er is geen vertraging en het bereik is beter.

Nederlandse providers

Nederlandse providers gebruiken allemaal FDD-LTE, dus er is geen keuze als je je smartphone in Nederland wilt gebruiken, ondanks dat TDD-LTE soms iets goedkoper is. De meeste andere Europese providers gebruiken ook FDD-LTE, op enkele na, zoals Polen, dat TDD-LTE gebruikt.

Overigens bezit KPN ook over een TDD-LTE licentie, maar deze wordt nog niet gebruikt. Het is echter goed mogelijk dat dit in de toekomst verandert en je dus beide versies kunt gebruiken.

Frequenties

Naast het letten op de aanwezigheid van FDD-LTE bij het kopen van een smartphone in het buitenland moet je ook letten op de ondersteunde frequenties. Buitenlandse providers werken met andere frequenties en sommige smartphones werken niet altijd in Nederland. Dit is echter gemakkelijk te checken, lees hiervoor het bericht welke frequentie moet mijn smartphone hebben?.

Meer informatie over de verschillen kun je op dit Quora thread lezen.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

Tags:

MiFans
Logo