De Mi Band-serie heeft een goede reputatie, een prima product voor een nog betere prijs. Maar hoe zit dat met de Xiaomi Mi Band 5? Wij testen deze in onze uitgebreide Mi Band 5-review hier op MiFans.
[toc]
Xiaomi Mi Band 5
Met de lancering van de Xiaomi Mi Band 5 is er een vijfde generatie van het product op de markt gekomen. Hierin zijn een aantal kleine, maar ook grotere verbeteringen doorgevoerd die zorgen voor vernieuwde functionaliteit en meer mogelijkheden.
In de review van de Xiaomi Mi Band 5 zijn we een week aan de slag gegaan met deze activitytracker van Xiaomi. Inmiddels heb ik ook alle varianten van Mi Band getest de afgelopen jaren, dus ik durf te zeggen dat ik een goede vergelijking kan maken. Wil je beginnen met de vergelijking, check dan onderstaand artikel.
Lees ook: Xiaomi Mi Band 5 vs Mi Band 4: welke moet je kopen?
Verpakken en de looks
De Xiaomi Mi Band 5 wordt in een zwart doosje, met een opdruk van heldere kleuren geleverd. Het is geen briljante unboxing-experience, maar straalt wel meer klasse en kwaliteit uit dan de voorgaande edities die verscheept werden in een vierkant doosje.
In de doos vinden we onderstaand:
- Xiaomi Mi Band 5
- Magnetische oplader
- Gebruiksaanwijzing
- Bandje voor Mi Band 5
Meer zit er niet in de doos en eigenlijk is dat ook helemaal niet nodig. Toen ik de Mi Band 5 ontving was deze nog voor een kleine 50% opgeladen. Om te testen, heb ik hem vervolgens volledig opgeladen om ermee aan de slag te gaan.
Installatie en bediening
Het installeren van de Xiaomi Mi Band 5 is kinderlijk eenvoudig. Een kwestie van aanzetten, smartphone in de buurt en de Xiaomi Mi Fit-app installeren.
Hierna doorloop je een aantal stappen om de verbinding tot stand te brengen, waarna de tracker klaar is voor gebruik. Er was overigens direct al een software-update beschikbaar nadat hij uit de doos kwam, dus deze dan ook maar geïnstalleerd.
Voor de volledigheid: de watch die ik ontvangen heb heeft ondersteuning voor de Chinese en Engelse taal, vooralsnog dus geen Nederlands. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit er gaat komen bij de officiële lancering in Nederland.
Bediening
Op de Xiaomi Mi Band 5 zit een OLED-scherm van 1,1 inch, relatief klein, maar groot genoeg om als touchscreen te gebruiken. Zo zijn er een aantal functies in te stellen, die gebruikt kunnen worden door naar links en rechts te swipen. Standaard is dit:
- Hoofdscherm/watchface
- Weer
- Now playing
- Recente meldingen
Dit is onder andere uit te breiden met: Status, PAI, Hartslag, Stress, Ademen, Cycli, Gebeurtenis herinnering, Workout, Niet Storen, Alarm, Foto Nemen, Stopwatch, Timer, Vind Telefoon en Wereldklok.
Deze bovenstaande mogelijkheden zijn dus allemaal toe te voegen via de app, om vervolgens naar toe te swipen, links of rechts. Hierbij is ook de volgorde volledig zelf in te stellen.
Door naar boven en beneden te swipen kom je weer in een ander instellingen-menu. Standaard, als je naar boven doet swipen, krijg je een aantal instellingen. Denk hierbij onder andere aan DND (Do Not Disturb), maar ook zaken als klok, alarm, scherminstellingen en meer.
Verder vegend, zien we weer veel extra opties voorbij komen, die wederom via de app aangepast kunnen worden. Standaard is hier aanwezig.
- Status
- PAI
- Hartslag
- Meldingen
- Stress
- Ademen
- Gebeurtenissen
- Weer
- Workout
Naast het swipen op het scherm is er ook een touchbutton aanwezig onderaan het scherm. Hiermee ga je over het algemeen terug in het menu of naar het hoofdscherm en dus de watchface.
Wat de bediening betreft gaat het zoals je zou verwachten van een dergelijke tracker: eenvoudig en helder met de nodige mogelijkheden om de Mi Band 5 naar wens aan te passen.
Scherm en watchfaces
Wat kun je nu allemaal verwachten van een 1,1 inch-scherm? Nou, best wel wat eigenlijk. Het scherm staat standaard niet op de felste stand ingesteld, logisch, want dit kost de nodige accu. Toch heb ik hem een standje hoger gezet (de één na hoogste) om het simpele feit dat hij anders niet goed te lezen was in de zon.
Het is wel wenselijk om ’s nachts de ‘DND’ aan te zetten, of te zorgen dat de verlichting niet meer aan gaat als je beweegt. Anders heb je standje vuurtoren in de slaapkamer door de felle verlichting, vooral als je hem op de hoogst mogelijke helderheid hebt staan.
Zelf heb ik ervoor gekozen de ‘Niet Storen Modus’ handmatig aan te zetten elke avond voordat ik ga slapen. Dit verschilt nog wel eens in tijd, dus standaarden werken dan niet optimaal.
Verder is het scherm bijzonder goed leesbaar en de helderheid erg hoog. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet kunt lezen als je bezig bent met een workout of gewoon buiten in de zon loopt of zit.
Watchfaces
Verder zien we dit jaar ook een aantal kant en klare watchfaces die gekozen kunnen worden op de Mi Band 5. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ze allemaal vrij ‘intens’ vind. Veel, schreeuwerige kleuren en plaatjes die mij niet per se aanspreken. Alhoewel het natuurlijk erg leuk kan zijn met een cartoon pandabeer op je pols rond te lopen.
Toch zijn er veel mogelijkheden qua watchfaces die een verscheidenheid aan data kunnen tonen rondom je activteiten. Op de standaard watchface is het aantal stappen aanwezig, de tijd, accupercentage, datum en de hartslag. Dit is nu exact waar ik naar op zoek ben, dus voor nu ben ik tevreden met de standaard-versie.
Mocht je echter naar meer of iets anders op zoek zijn, of hou je van afwisseling, dan kun je uiteraard flink aan de slag met het customizen van de Mi Band 5.
Hartslagmeter: meestal accuraat
Aan de achterkant van de Mi Band 5 zit een hartslagmeter die je – mits je dit aanzet in de instellingen – continu je hartslag kan meten. Nu vind ik dit persoonlijk interessante data, dus heb ik deze ook continu aangezet.
Dit zal wel iets extra kosten qua accu, maar ik heb het er voor over, vooral als je ziet hoe lang de accuduur daadwerkelijk is. Daarover later meer.
De hartslag meter lijkt over het algemeen vrij accuraat, echter zijn er soms wat onverklaarbare uitschieters. Meestal is de hartslag dus vrij accuraat (vergeleken met onder andere de Apple Watch), maar de pieken zijn wat vreemd. Er waren momenten dat ik zat te wachten en een hartslag van zo’n 70-75 zou verwachten, maar de Mi Band gaf dan 120 aan. Niet volledig reëel zo lijkt het.
Echter, zoals aangegeven, het grootste deel van de tijd, vooral tijdens activiteiten en het slapen lijkt hij vrij goed te werken. Ook hier tevreden mee.
Als toevoeging aan de Xiaomi Mi Band is er ook een SpO2-meter aanwezig, ook wel een saturatiemeter genoemd. Deze meet de zuurstof in het bloed. Hiermee worden deze waarden elke seconden gemeten, waarbij het ook inzicht kan geven in de verbetermogelijkheden van de slaaptracking die in de Mi Band 5 aanwezig is.
Stress en activiteiten
Dit jaar zien we ook een stresslevel meter, die aan de hand van een aantal gegevens een waarde aan jouw stresslevel geeft. Dit kan variëren van 0-100 en is gedefinieerd in een aantal groepen.
Hier heb ik even mee gespeeld en een aantal keren naar gekeken, maar dit bevestigde wat ik dacht: op dat moment een laag stresslevel. Voor mij is dit niet de meest belangrijke data, maar interessant dat het erop zit.
Met de Mi Band 5 is het ook mogelijk om activiteiten bij te houden, 11 in totaal.
- Outdoor running
- Treadmill
- Cycling
- Walking
- Freestyle
- Pool swimming
- Elliptical (Nieuw)
- Rowing machine (Nieuw)
- Jump rope (Nieuw)
- Indoor cycling (Nieuw)
- Yoga (Nieuw)
Hierbij wordt dus allerlei data voor je bijgehouden als je deze aan zet tijdens een workout. Als badminton-speler, vind ik het jammer dat deze er niet bij staat, maar hey: je kunt niet alles hebben.
De toevoeging van nieuwe activiteiten laat in ieder geval blijken dat dit steeds verder uitgebreid wordt, dus wie weet zit het er volgend jaar bij. Het bijhouden van de activiteiten en het starten ervan gaat wederom bijzonder eenvoudig.
Accu en opladen
Oké, meteen weer één van de sterke punten van de deze activitytracker van Xiaomi: de accu houdt het maar liefst 15 dagen vol, op papier.
Zoals we inmiddels weten is een batterijduur op papier niet per se een vertegenwoordiging van de werkelijkheid en ook hier is dat het geval. Toch ben ik met een dag of 10-12 erg tevreden met de accuduur van de Xiaomi Mi Band 5.
Deze accuduur is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de frequentie waarmee de hartslag gemeten wordt en de helderheid van het scherm. Maar toch sta ik er elk jaar weer van te kijken hoe goed de accuduur van de Mi Band-serie blijft. Dus ook al wordt de geadverteerde tijd niet gehaald, met een dergelijk helder scherm heb ik niets te klagen.
Dit alles wordt bereikt met een 125 mAh-accu die in de tracker aanwezig is. Maar er is nog een andere verbetering die dit jaar is doorgevoerd: magnetisch opladen.
IDEAAL! Het is nu eindelijk mogelijk om je tracker op de laden zonder deze uit het bandje te halen. Er zitten namelijk nu twee connectors op de achterkant, waar je de magnetische lader op kunt plaatsen. Op deze manier kun je dus ook met bandje opladen, ik vind het handig. Misschien een hele kleine aanpassing, maar wel één van de betere qua gebruiksgemak.
Meldingen vanaf telefoon
Met de Mi Band 5 hou je allerlei data bij over je gezondheid en beweging, maar het is ook mogelijk om meldingen te ontvangen. Hier heb ik ook een aantal dingen over te zeggen.
Zo komen meldingen bijzonder snel binnen, als ze op je telefoon verschijnen, voel je vrijwel direct de Band trillen mits je dit ingesteld hebt natuurlijk.
Een tekortkoming is (nog steeds) het gebrek om exact per app in te stellen of deze meldingen door mogen komen. Het is niet voor elke app mogelijk om aan te geven of je watch ervan gaat trillen. Wel van een aantal standaard-apps, maar helaas niet van allemaal. Hierdoor krijg je meldingen binnen die niet per se relevant zijn voor je pols, maar je wel op je smartphone wil ontvangen. Jammer.
Verder valt me nog iets op. De font, het lettertype, dat gebruikt wordt op de Mi Band 5 is vrij ‘breed’. De afstand tussen de letters is vrij groot, dus er past relatief weinig tekst op. Nu snap ik dat het voor iedereen leesbaar moet zijn, maar ik zou het prettig vinden als de font iets ‘smaller’ zou kunnen zijn. Geen dooddoener, maar wel iets om te melden.
Ik kan overigens prima leven met de meldingen zoals ze nu zijn, maar wilde het toch graag even delen.
Camera-afstandsbediening, PAI, slaaptracken en meer
Het houdt maar niet op bij dit apparaatje van nog geen 40 euro. Er zijn legio mogelijkheden, waaronder het op afstand bedienen van de camera.
Het is een kwestie van de camera op je smartphone openen, de camera-afstandsbediening op de Mi Band en je bestuurt jouw camera vanaf je pols. De reactie is ook nog eens bijzonder snel, een leuke functie.
Wat is PAI op de Mi Band 5?
Als je de Mi Band 5 gebruikt, kom je ook regelmatig ‘PAI’ tegen, maar wat is dit nu precies?
PAI staat voor Personal Activity Intelligence en is een getal, dat onder andere bepaald wordt door je hartslag. Zodra je beweegt, of iets anders doet om je hart sneller te laten kloppen, verdien je punten. Hieruit wordt de PAI-score berekend.
Naast de hartslag, wordt er ook rekening gehouden met zaken als geslacht. leeftijd, fitheid en je persoonlijke profiel. Al deze zaken bij elkaar zorgen ervoor dat er een bepaalde PAI-score wordt berekend.
Slaaptracken Mi Band 5
Als je de Mi Band 5 ook ’s nachts draagt, dan kan de slaap gemeten worden. Aan de hand van allerlei sensoren, waaronder de hartslag, maar ook de meter voor het zuurstofgehalte in het bloed, wordt bepaald hoe jouw nacht was.
Hier krijg je vervolgens de volgende ochtend een samenvatting van te zien in de app, waar je onder andere in ziet hoe lang je in een diepe slaap was, maar ook zaken als remslaap worden bijgehouden. Wederom interessante data voor zo’n klein apparaatje.
Alsof het nog niet genoeg is, kun je er ook je (maandelijkse) cyclus mee behouden en is de Mi Band 5 waterdicht.
Al met al dus een bijzonder compleet apparaatje, voor een bijzonder interessante prijs.
Xiaomi Mi Band 5 vs Mi Band 4
Maar wat als je nu voor de keuze staat: moet je voor de Mi Band 5 of de Mi Band 4 gaan? Om deze keuze te maken moet je jezelf allereerst een belangrijke vraag stellen: Ben je bereid 40 euro uit te geven, of ga je toch voor 25 euro?
Als het antwoord hierop is: 40 euro is prima, dan is de Mi Band 5 zeker de beste keuze. De accuduur is wellicht iets minder, maar verder krijg je er veel extra’s voor terug, waaronder bijvoorbeeld de SpO2-meter, een magnetische lader en slaaptracking.
Daarnaast: de Mi Band 5 zal over het algemeen nog iets langer meegaan dan zijn voorganger en langer software-updates krijgen. Dit maakt de Mi Band 4 zeker geen slechte keuze, maar als 40 euro wil besteden, zou ik zeker de Mi Band 5 aanraden.
Meer details, lees je in onze vergelijking: Mi Band 5 vs Mi Band 4, welke moet ik kopen?