Met de Mi Band 3 komt Xiaomi met een nieuwe versie van de meer dan populaire activiteitentracker. Maar is deze even goed als zijn voorganger? Wij reviewen de Xiaomi Mi Band 3.
Xiaomi Mi Band 3
De Xiaomi Mi Band is een fitness-tracker die snel populair werd, mede door de kwaliteit die geboden werd en de daarbij behorende prijs. De nieuwere versies werden steeds uitgebreider en de laatste versie is de Xiaomi Mi Band 3 die weer een aantal verbeteringen heeft.
Zo is er gebruik gemaakt van een OLED-scherm en is hij nu waterdicht. Het design is grotendeels gelijk, maar als je de Mi Band 2 en 3 naast elkaar ligt, zie je wel degelijk wat verschillen.
Ik was dan ook erg benieuwd hoe deze zou werken en of de verbeteringen groot waren te opzichte van de Xiaomi Mi Band 2, die ik een aantal maanden gebruikt heb.
Design en looks
De derde versie van de Mi Band heeft een grotendeels herkenbaar design, maar toch zijn er wat wijzigingen. Het is allemaal wat ‘boller’ geworden, waardoor hij op momenten ook iets groter lijkt, terwijl het verschil in praktijk minimaal is.
Daarnaast is de knop verder aangepast en ligt deze iets dieper in de tracker, maar werkt even goed. Ook het scherm is aangepast, maar daar kom ik later op terug.
Het meegeleverde bandje paste prima om mijn arm en het draagcomfort is dan ook simpelweg goed te noemen. Maar net als bij elke band die om je arm zit bij warm weer, kan dit wel af en toe gaan zweten.
Ook al is de Xiaomi Mi Band 3 goedkoop, toch voelt hij niet goedkoop aan en dat is juist wat ik kan waarderen hieraan.
Tracking en nauwkeurigheid
Er zijn vrij veel gegevens die gemeten worden door de Mi Band 3, maar het is natuurlijk altijd de vraag hoe nauwkeurig deze zijn. Omdat ik zelf niet mijn eigen stappen tel of mijn hartslag elke 10 minuten handmatig meet, kan ik dus niet aangeven of het al dan niet heel nauwkeurig is. Voor de gelegenheid heb ik ook een tijdje een Apple Watch gedragen om één en ander te vergelijken.
De stappenteller is vrij accuraat, maar liet wel een kleine afwijking met de Apple Watch zien. Over het algemeen gaf de Xiaomi Mi Band 3 minder stappen aan de tracker van Apple. Welke gelijk had, laat ik in het midden, maar voor mijn gevoel zat de Apple Watch vaker op het juiste spoor.
Qua hartslag is er veel veranderd in de Mi Band 3 en dat is goed. Het is nu mogelijk om de tracking automatisch uit te laten voeren. Voorheen moest dit handmatig gebeuren, maar in de nieuwste versie kun je dit om de X minuten uit laten voeren. Zelf heb ik dit ingesteld op 10 minuten, want je moet er rekening mee houden: hoe vaker je dit doet, hoe meer effect het op de batterij zal hebben.
De hartslagmeter komt redelijk overeen met de Apple Watch en lijkt dus ook accuraat te werken. De slaaptracker bleek iets minder te werken van de Mi Band 3, ook al was ik ’s nachts opgestaan, toch leek hij te vinden dat ik gewoon goed door had geslapen. Geen groot issue, wel opvallend.
Notificaties en app
Een andere grote wijziging is dat de notificaties nu getoond worden op de Mi Band 3, in plaats van dat het apparaatje alleen maar trilt als er een nieuwe melding is. Nu moet ik eerlijk bekennen dat het niet top is om notificaties op een dergelijk klein scherm te lezen, maar toch is het handig.
In plaats van je smartphone erbij te pakken, kun je in ieder geval zien welk soort bericht er binnen komt en kun je er al dan niet voor kiezen om dit op je telefoon te bekijken en eventueel reageren. Een handige toevoeging die dit betaalbare apparaatje nog completer maakt.
De Mi Fit-app heeft een grote update gekregen sinds de laatste keer dat ik deze gebruikte met de Mi Band 2 en ziet er fris uit. Na het openen zal er eerst gesyncd worden met de band, waarna je alle data kunt inzien zoals de gemiddelde hartslag, calorieën en natuurlijk het aantal stappen.
Daarbij wordt er ook gekeken hoeveel stappen je gezet hebt ten opzichte van andere Mi-gebruikers, een leuke toevoeging. Zelf ben ik dus erg te spreken over de Mi Fit-app, daar zijn zeker grote stappen gemaakt in qua looks en het tonen van de informatie.
Accu, bediening en scherm
De accu van de Mi Band stond bekend om HEEL goed te zijn en daar was ik dan ook erg nieuwsgierig naar. Het scherm en de hartslagmeting om de 10 minuten is een grote aanslag op de accu, dus ik had wel wat twijfels.
Zoals aangegeven, de hartslag wordt elke 10 minuten gemeten en dat resulteert erin dat ik ongeveer 10 dagen met de accu van de Mi Band 3 deed alvorens hij aan de lader moest. Wel heb ik hem steeds ’s nachts opgeladen, omdat het relatief lang duurt alvorens deze helemaal vol is. Mijn ervaring was een uurtje of 3.
Xiaomi heeft ervoor gekozen een wat grotere accu erin te zetten: 110 mAh. Dat lijkt dus ook wel nodig te zijn om deze nieuwe functies allemaal lang genoeg van stroom te kunnen voorzien. Ik ben dan ook zeker niet ontevreden over de Xiaomi Mi Band 3 en de accuduur.
De bediening is ook anders dan je gewend bent omdat er een touchscreen is toegevoegd naast de button op het apparaatje. Dit is in het begin even wennen, maar dat gaat relatief snel. Je gaat geen uren op het schermpje kijken, maar de bediening werkt ook hier prettig.
Op de Mi Band 3 zit een 0,78 inch OLED-scherm en dat heeft een aantal voordelen qua bediening en kwaliteit, ook al is deze nog steeds ‘zwart wit’. Een klein euvel is dat het scherm niet goed af te lezen is in zonlicht. Vooral als je ook nog een gepolariseerde zonnebril op hebt, is het erg lastig om überhaupt iets te zien op het schermpje. Hier ben ik zelf een aantal keren tegenaan gelopen, dat ik dacht dat hij het niet meer deed, maar ik bleek gewoon mijn zonnebril op te hebben.
Conclusie
De Xiaomi Mi Band 3 is een no-brainer. Zoek je een activiteitentracker, dan is dit gewoon een erg goede keuze voor de prijs die je betaalt. Je krijgt veel functies, waaronder een touchscreen, waterdicht tot 5M ATM en een hartslagmeter die continu kan meten. Hiermee overtreft Xiaomi wederom de concurrentie, vooral als we weer kijken naar het prijspunt.
Verschillende versies
Hou er rekening mee dat er een aantal verschillende versies zijn. Bij de lancering zagen we vooral de Chinese versie, die ook in het Chinees te bedienen was. Er is ook een Engelse versie (wordt vaak aangeduid als ‘global’) en een versie met NFC om eenvoudiger te pairen met je smartphone en uiteindelijk betalingen te doen.
Op dit moment zou ik niet voor de NFC-versie gaan, omdat deze vooral in Europa nog weinig toegevoegde waarde zal hebben. Het betalen met Xiaomi zal vooral in China gebruikt worden en is hier niet bruikbaar.
Prijzen
De prijzen van de Xiaomi Mi Band 3 wisselt regelmatig, dus het is goed om te checken waar je hem koopt. Wij hebben een aantal winkels voor je op een rij gezet waar we goede ervaring mee hebben.