Review Xiaomi Mi 9T: is dit de top midranger van dit moment?

Met de Xiaomi Mi 9T bestormt het Chinese merk het middensegment met hints naar de high-end toestellen. Wij hebben de afgelopen weken de Xiaomi Mi 9T uitgebreid getest en in deze review lees je wat we ervan vonden.

Xiaomi Mi 9T

Laten we bij het begin beginnen. De Xiaomi Mi 9T hoort dus thuis in het rijtje van de Xiaomi Mi 9, het vlaggenschip dat in de eerste helft van 2019 werd aangekondigd. We zagen al een aantal uitbreidingen in deze serie, waaronder de Mi 9 SE. Nu, een paar maanden na deze lanceringen is het eindelijk tijd dat ook de Xiaomi Mi 9T en de Xiaomi Mi 9T Pro in Europa en dus ook Nederland gelanceerd worden.

Deze toestellen zijn opvallend door de kleurstellingen en uitschuifbare camera. Maar er is nog veel meer over deze toestellen te vertellen. De naamgeving is bijzonder. In China gaan deze over de toonbank als de Redmi K20 en de Redmi K20 Pro, waar ze al eerder op de markt kwamen. De toestellen zijn los van de naamgeving en software identiek met met Mi 9T en de 9T Pro.

Daarnaast zijn er veel mensen die – voor de Mi 9T Pro – melden dat dit eigenlijk een soort van de opvolger van de Pocophone F1 is. Een high-end-toestel met een bijzonder goede prijs. Dat geldt ook voor zowel de Mi 9T als de Mi 9T Pro. Nu we dit naamgevingsspelletje een beetje verduidelijkt hebben, is het tijd om aan de slag te gaan!

10 Totale Score
Xiaomi doet het weer...

De Xiaomi Mi 9T heeft een bijzonder goede prijs- kwaliteitverhouding. De prestaties en de looks van een toptoestel, maar de prijs van een gemiddelde midranger.

Pluspunten
 • Bijzonder goede prijs- kwaliteitverhouding
 • Hoge helderheid van scherm
 • Belachelijk goede accuduur
 • Snel opladen met meegeleverde lader
 • Relatief goede camera
 • Pop-up selfiecam is leuke gimmick
 • Vingerafdrukscanner in scherm
- Minpunten
 • Niet waterdicht
 • Geen draadloos laden
Gebruikers Beoordeling: 3.37 (19 stemmen)

Het design

Afhankelijk van de kleur waarin je de Xiaomi Mi 9T koopt het is een opvallende verschijning. De zwarte versie is vooral erg glimmend, maar met de blauwe versie koop je een echte eye-catcher. Dat is dan ook het model dat wij ontvangen hebben om te reviewen.

Xiaomi Mi 9T

De Xiaomi Mi 9T bestaat aan de voorkant bijna volledig uit scherm. Dat hebben ze voor elkaar gekregen door gebruik te maken van een popup selfie-cam en dus geen ruimte inneemt op of boven het scherm.

De blauwe versie heeft een bijzonder accent: de powerbutton aan de rechterkant heeft een rode kleur gekregen. Dit geeft een subtiele draai aan het geheel qua design.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.370 Xiaomi-fans gingen je voor!

Verder vinden we een aantal andere zaken op het toestel. Aan de bovenkant de 3,5 mm jack (jeej). Aan de onderkant zien we de USB-oplaadpoort en de simtray voor – in mijn geval – twee SIMkaarten. Waar de Xiaomi Mi 9T vooral opvallend is, is de achterzijde.

Dit komt door de drie camera’s (en dat is veel voor een midranger), maar ook de blauwe kleur die een verloop heeft naar links en rechts. Helaas is de achterkant wel bijzonder glad, waardoor een hoesje zeker aan te raden is. Gelukkig heeft Xiaomi een hoesje meegeleverd in de doos van de Mi 9T. Uiteraard zijn er veel meer hoesjes beschikbaar.

Het 6,39 inch-scherm van de Xiaomi Mi 9T is een AMOLED-paneel. Hierdoor ben je – mits goed afgesteld – gegarandeerd van heldere kleuren en echt diep zwart. Daarnaast is het erg opvallend dat de helderheid bijzonder hoog is. Toen ik foto’s aan het maken was voor deze review (overdag) had de camera er zelfs moeite mee om dit goed weer te geven.

Hier komt ook weer de prijs om de hoek kijken: in deze prijsklasse, is het een bijzonder goed scherm en een prima design, maar laten we verder gaan kijken naar de prestaties en de software.

Xiaomi Mi 9T MIfans

Prestaties en software

De Xiaomi Mi 9T wordt aangedreven door de Snapdragon 730 in combinatie met 6GB RAM. De chipset is daarmee niet de beste op de markt, maar daar heb ik weinig van gemerkt tijdens mijn uitgebreide reviewperiode afgelopen weken.

Het opstarten van apps, maar ook het spelen van grafisch intensieve games bracht de Xiaomi Mi 9T niet in verlegenheid. Dit werkte soepel en vlot. Dit heb ik onder andere getest met de racegame Asphalt.

Xiaomi Mi 9T MIfans

De software van Xiaomi is inmiddels al bekend, maar toch zal ik hem hier nog even door lopen.

De Xiaomi Mi 9T draait op MIUI 10, gebaseerd op Android 9. Dit vormt de basis voor alle aanpassingen die de Chinese fabrikant aan de software heeft gedaan en dat zijn er nogal wat.

Zo zijn er veel extra apps toegevoegd, onder andere om het systeem op te schonen en processen af te sluiten. Maar ook de instellingen zijn erg uitgebreid en is het is bijvoorbeeld mogelijk om twee keer een bepaalde app op je toestel te draaien. Dat is handig bij bijvoorbeeld WhatsApp, waardoor je met twee nummers tegelijkertijd kunt WhatsAppen in één toestel.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

Als Xiaomi-fan kan ik gelukkig toch kritisch zijn: de software van Xiaomi en dus ook de Mi 9T vind ik flinke overkill. Er zijn een aantal handige functies, maar er is ook veel extra waar ik niet zo enthousiast van kan worden.

XiaomiMi9TMiFans 4

Vingerafdrukscanner en popup-camera

Opvallend bij een toestel in dit segment is een vingerafdrukscanner onder het scherm. Dat is bij de Xiaomi Mi 9T het geval en ook al is het niet de allersnelste versie, toch voldoet hij prima. De herkenning is groot, in 99 procent van de gevallen was het de eerste keer raak. Qua snelheid: maak je daar vooral niet te druk over, hij is langzamer dan toestellen waar je de dubbele prijs voor betaalt, maar is nog steeds erg snel!

Xiaomi Mi 9T MIfans

Dit zelfde geldt voor de popup-camera. Deze komt uit de bovenkant van het toestel en wordt gebruikt als selfiecam, maar er is meer. Met deze camera wordt het ook mogelijk om face-unlock te gebruiken. Zodra je het toestel aanzet en naar boven veegt, dan gaat de camera vanzelf open en wordt je gezicht gescand. Dit is iets langzamer dan de vingerafdrukscanner, maar nog steeds snel genoeg. Ook hierbij heeft Xiaomi dus weer prima werk geleverd.

XiaomiMi9TMiFans 5

Zelf heb ik beide uitgezet, maar de uitschuifcamera heeft een LEDje en de mogelijkheid om geluid te maken als hij geopend wordt. Wat wel erg handig is, is het notificatieledje dat bovenop de cam is geplaatst. Op deze manier kun je aan het lampje zien of er een melding binnen is gekomen.

Accu en camera

Zelf ben ik altijd erg ‘gevoelig’ voor een grote en vooral goede accu. Dat is precies wat je krijgt bij de Xiaomi Mi 9T. De 4000 mAh-accu in combinatie met het relatief energiezuinige AMOLED-scherm zorgt voor een lange accuduur.

Als ik aan het begin van de dag de smartphone van de lader haal, zo ergens tussen 7 en 7.30, dan heb ik aan het einde van de avond, rond een uurtje of 23 nog steeds 20-40% stroom over. Zelf gebruik ik mijn smartphone redelijk actief. Deze percentages gelden ook op dagen dat het scherm zo’n 3-5 uur heeft aangestaan gedurende de dag, een bijzondere prestatie.

Helaas heeft de Xiaomi Mi 9T geen draadloos laden, maar eerlijk gezegd ben ik daar niet erg rouwig om. Tuurlijk, het is handig, maar ik betaal liever deze prijs voor een toestel dan dat ik een functie als draadloos laden ervoor terug krijg. De Mi 9T is wel voorzien van de mogelijkheid om snel op te laden en deze lader wordt dan ook meegeleverd: hiermee kun je het toestel lekker snel opladen.

XiaomiMi9TMiFans 7

Aan de achterzijde van de Xiaomi Mi 9T vinden we een drietal camera’s. Dit zien we steeds vaker in het middensegment, maar er worden ook nog met grote regelmaat smartphones uitgebracht met een enkele of twee camera’s aan de achterzijde.

Op de Mi 9T vinden naast de primaire camera ook een groothoekcamera en een zoomlens. De 12 megapixel-camera’s combineren vier beelden in een pixel tot één beeld, waardoor de claim gemaakt wordt dat er 48 megapixel-foto’s geschoten kunnen worden. Deze optie is dan ook terug te vinden in de camera-app.

Met de zoomlens kun je tot twee keer optisch inzoomen, de rest is digitaal. Ook dit is erg gangbaar bij de huidige smartphones.

Maar hoe presteert de camera in de praktijk is natuurlijk de grote hamvraag. Ik ben geen professionele fotograaf, maar toch kon ik vrij enthousiast worden van de mogelijkheden van de camera van de Xiaomi Mi 9T, wederom met de prijs in het achterhoofd.

De foto’s zijn vooral bij goed licht van goede kwaliteiten en bieden genoeg details. De kleuren zijn redelijk natuurgetrouw en ook dieptes worden goed weergegeven. Bij minder licht heeft de Mi 9T iets meer moeite dan zijn duurdere concurrenten, maar kan nog redelijk goed mee.

Al met al ben ik erg te spreken over de cameramogelijkheden van de Xiaomi Mi 9T. Hieronder nog een aantal voorbeeld-foto’s gemaakt met deze smartphone.

10 Totale Score
Xiaomi doet het weer...

De Xiaomi Mi 9T heeft een bijzonder goede prijs- kwaliteitverhouding. De prestaties en de looks van een toptoestel, maar de prijs van een gemiddelde midranger.

Pluspunten
 • Bijzonder goede prijs- kwaliteitverhouding
 • Hoge helderheid van scherm
 • Belachelijk goede accuduur
 • Snel opladen met meegeleverde lader
 • Relatief goede camera
 • Pop-up selfiecam is leuke gimmick
 • Vingerafdrukscanner in scherm
- Minpunten
 • Niet waterdicht
 • Geen draadloos laden
Gebruikers Beoordeling: 3.37 (19 stemmen)
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo