Review Xiaomi Mi 5s: Xiaomi’s beste smartphone is wéér beter

Xiaomi Mi 5s review

Xiaomi Mi 5s review

De Xiaomi Mi 5s is de opvolger van de Mi 5. Ik heb de Mi 5 een tijd gebruikt en vond het Xiaomi’s beste telefoon. De Mi 5s is weer een beetje sneller, mooier en slimmer. Naar mijn mening is dit nu Xiaomi’s beste smartphone.

Uiterlijk

Banggood verstuurde ons een gouden Xiaomi Mi 5s. De gouden kleur is prachtig: niet opvallend en met een koperen gloed waardoor het eerder op rosegold lijkt.

Anders dan de Mi 5 is de achterkant van de nieuwe Mi 5s gemaakt van metaal. Hierdoor is de telefoon wat steviger, en heb je minder kans op schade. Toen ik mijn Mi 5 voor de zoveelste keer liet vallen met volle handen, zat er een breuk in de achterkant.

Verder is de Xiaomi Mi 5s prachtig minimalistisch. Op de achterkant is het alleen het Mi-logo te vinden en twee antenne-lijnen. De afgeronde hoeken zorgen ervoor dat de Mi 5s erg fijn in de hand ligt.

Xiaomi Mi 5s uiterlijk

Prestaties

Ook qua prestaties is de Mi 5s superieur aan zijn voorganger. De smartphone heeft een quad-core Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821 processor gecombineerd met een Adreno 530. Afhankelijk van het model beschik je over 3gb of 4gb werkgeheugen.

Ik testte de versie met 3gb werkgeheugen en 64gb opslagcapaciteit. Zelfs dit model is razendsnel. Apps openen snel en overgangen reageren razendsnel. Gamen op de telefoon is dan ook geen enkel probleem.

Het geheugen van de Xiaomi Mi 5s is niet uitbreidbaar. Het is dus het overwegen waard om voor hermodel te kiezen met 4gb werkgeheugen en 128gb opslag.

Net als de Mi 5 heeft de Mi 5s een vingerscanner. De vingerscanner werkt nu echter via ultrasoon. Hierdoor is de vingerscanner nog preciezer. De vingerscanner was al razendsnel: de telefoon is al ontgrendelt voordat het scherm helemaal aan is.

Scherm

Het scherm is ten opzichte van de voorganger van de Mi 5s nagenoeg hetzelfde gebleven. Beide toestellen hebben een 5,15 inch scherm. Dat is voor mij de perfecte grote. Mooi zijn de smalle randen rondom het scherm. Hierdoor is de Mi 5s net iets groter dan de iPhone 7, maar heeft de telefoon een veel groter scherm: 4,7″ tegenover 5,15″.

Het scherm is haarscherp met een pixeldichtheid van 428 pixels per inch. Wanneer je de Xiaomi Mi 5s naast de Mi 5 legt, valt het veel fellere scherm van de Mi 5s op. Hierdoor spatten de kleuren van het scherm.

Het 128gb-model Mi 5s heeft een drukgevoelig scherm, een feature die we eerder bij Apple’s iPhone zagen. Dit heb ik helaas niet kunnen testen, maar ik hoor dat er nog weinig toepassingen voor deze feature zijn. Waar je het wel kunt gebruiken schijnt het goed te werken.

Xioami Mi 5s scherm

Camera

Vergeleken met de camera van iPhone’s stelt de camera van Android-toestellen vaak teleur. Dit is niet het geval bij de Mi 5s (ook niet bij zijn voorganger). Foto’s zijn haarscherp, ondanks dat stabilisatie ontbreekt.

De camera is een 12 megapixel camera met een aperture van f/2.0. Hierdoor komt veel licht binnen en maak je in het donker mooie foto’s. Dankzij de flitser in twee kleuren zien foto’s met flits er beter uit. De camera kan ook filmen in 2160p-kwaliteit met 30 beelden per seconde. Daarnaast kun je in full HD 1080p in slow-motion filmen met 120 beelden per seconde.

De grote broer van de Xiaomi Mi 5s, de Mi 5s Plus heeft een dubbele camera aan de achterkant. Hierdoor kunnen foto’s met veel meer details gemaakt worden.

Aan de voorkant hebben beide modellen een 4 megapixel camera. Deze kan ook in full HD 1080p filmen met 30 beelden per seconde.

Batterij en opladen

Elke keer sta ik te kijken van de batterij van Xiaomi toestellen. Ook bij de Mi 5s kun je de telefoon uitzonderlijk lang gebruiken voor je hem moet opladen.

Opladen gaat gemakkelijk via de USB type-c aansluiting. De telefoon ondersteunt snelladen. Hierdoor is de telefoon in een half uur tot 80% opgeladen.

Conclusie

Al met al ben ik weer onder de indruk van de Xiaomi Mi 5s. Het lijkt een kleine verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar de Mi 5s is wel degelijk beter. De telefoon is sneller, heeft een beter scherm en maakt betere foto’s. Features als de infrarood-afstandsbediening zijn verdwenen, maar die gebruik je in de praktijk nooit.

Met dank aan Banggood voor het beschikbaar bestellen van de review model. Bij Banggood kost de Mi 5s momenteel €280.

Xiaomi Mi 5s bekijken bij Banggood

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

Tags:

MiFans
Logo