Review Xiaomi Mi 10T Lite 5G

De Xiaomi Mi 10T Lite is één van de goedkoopste 5G-smartphones van dit moment. Maar is dit toestel een aanrader? Moet je hem kopen? Of juist laten liggen? In deze Xiaomi Mi 10T Lite review zoeken we het voor je uit!

Xiaomi Mi 10T Lite

De Xiaomi Mi 10T Lite is één van de drie aangekondigde toestellen in de Mi 10T-serie. Naast de Mi 10T Pro en Mi 10T, is de Lite-versie op papier de ‘minste’ versie als we naar specificaties kijken. Als we naar de prijs kijken is hij ook veruit het goedkoopste, dus de vraag is: wat krijg je allemaal voor die prijs?

Wij zijn de afgelopen periode aan de slag gegaan met de Mi 10T Lite en het resultaat is deze review.

9 Totale Score
Prijs- kwaliteit-verhouding is top!

De Xiaomi Mi 10T Lite is een betaalbare smartphone met veel mogelijkheden. Zo zien we eerste het grote 6,67 inch-scherm met een refreshrate van 120Hz, zeker niet standaard voor een middensegment. Ook de ondersteuning voor 5G, goede camera's en interessante design maken de Mi 10T Lite tot een interessante smartphone.

Pluspunten
 • Prijs- kwaliteitverhouding
 • 5G-ondersteuning
 • Hoge refreshrate (soepel scrollen)
 • Accuduur voor ~1 dag
 • Goede camera's
 • Snel opladen (33W met meegeleverde lader)
 • MicroSD/Dual-SIM support (1 SIM + MicroSD of 2x SIM)
- Minpunten
 • Geen draadloos laden
 • Vingerafdrukken op achterzijde
 • Met 214 gram is het toestel niet licht
Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!

Design en prestaties

Natuurlijk is de ‘binnenkant’ van een smartphone erg belangrijk, maar het oog wil ook wat, daarom bekijk ik eerst het design van de 10T Lite.

De achterzijde van het toestel is uitgerust met het Mi-logo en daarbij behorende verplichte informatie. Verder is de ronde camera-bump natuurlijk een in het oog springend design-element. Zelf kan ik dit eerlijk gezegd wel waarderen, alhoewel ik wel moet bekennen dat het een ‘flinke bump’ is, maar ondanks de positionering in het midden, wiebelt de smartphone niet als hij op zijn rug ligt.

Aan de voorzijde vinden we het enorme scherm, met bovenin het midden het gaatje voor de camera. Wat wel opvalt is dat de schermranden relatief groot zijn, als we naar andere toestellen kijken, maar voor dit prijssegment is dat wat mij betreft absoluut geen issue. Het is overigens alleen een visuele constatering, bij het dagelijks gebruik heb je hier gaan last van.

Xiaomi Mi 10T Lite 1

Goed om te weten is dat de Mi 10T Lite ook voorzien is van een 3,5mm jack om de koptelefoon aan te sluiten. Verder zien we in een in de powerbutton geïntegreerde vingerafdrukscanner aan de zijkant. Deze werkt in zo’n 90% van de gevallen vlekkeloos bij de eerste poging, de andere 10% moest ik mijn vinger er twee keer opleggen. Dit kan natuurlijk ook aan de manier liggen waarop dit doe, maar vond het wel opvallend. Over de snelheid hoef je je geen zorgen te maken: de vingerafdrukscanner is meer dan snel genoeg op de Mi 10T Lite. Persoonlijk ben ik fan van de positief van de vingerafdrukscanner, het scherm aan zetten en direct ontgrendelen.

Er wordt geadverteerd met de mogelijkheid om twee SIM-kaarten + MicroSD te gebruiken, echter is of twee SIM’s of één SIM en een microSD-kaart. Voor mij persoonlijk geen probleem, maar wel goed om te weten.

Qua design ben ik niet ontevreden over het toestel, gewoon zoals je mag verwachten bij een midranger. Hou er wel rekening mee dat de achterkant een vingerafdrukmagneet is, hetgeen je eenvoudig kunt oplossen met het meegeleverde hoesje.

Qua prestaties staat de Mi 10T Lite ook zijn mannetje. Mijn favoriete game om de (grafische) prestaties van een smartphone te testen is Asphalt 9 en die draait verrassend goed op het toestel. Er zijn geen merkbare vertragingen te zien bij de gameplay.

Bij dagelijks gebruik, waar je vertragingen vooral zou merken bij random vastlopers of het traag opstarten van apps presteert de Lite ook simpelweg goed. In mijn testperiode van ongeveer 1,5 week heb ik geen vertragingen gemerkt.

Xiaomi Mi 10T Lite Asphalt 1

Scherm en 5G

Het 6,67 inch-scherm van de Mi 10T Lite heeft een resolutie van 2400 x 1080 (FHD+) en biedt een refreshrate van maar liefst 120Hz. Ter vergelijking: de iPhone 12 (Pro) die recent uitgebracht zijn (en richting de 1000 euro gaan) hebben een refreshrate van 60Hz.

Maar wat heb je er nu eigenlijk aan, die refreshrate en merk je er iets van bij dagelijks gebruik?

Als je het toestel begint te gebruiken zul je dit zeker merken, vooral als je van een lagere refreshrate komt. Dit merk je vooral met het scrollen, dat veel vloeiender en sneller gaat. Doordat het scherm 120 keer per seconden ververst wordt, vliegt alles veel soepeler over je scherm. Als je toestel een tijdje gebruikt, begin je dit ‘normaal’ te vinden, maar als je weer terug gaat naar een smartphone met een lagere refreshrate, mis je het eigenlijk wel.

Dat Xiaomi dit toevoegt aan een midranger is interessant, maar dit heeft natuurlijk wel de nodige impact op de accu, in theorie. In het stukje over accu lees je of dat ook hier het geval is.

Xiaomi Mi 10T Lite 3

Het scherm oogt en werkt prettig, alhoewel de kleurinstelling vrij koel is. Deze neigt iets naar het blauw, maar wederom is dit iets dat je pas ziet als je er een ander toestel naast legt.

De ondersteuning voor 5G is een leuk extraatje van de Mi 10T Lite, alhoewel het in Nederland nog niet zoveel verschil maakt. We hebben vooralsnog alleen de ‘langzame’ variant van 5G, maar neemt niet weg dat de snelheden hoger zijn dan met 4G.

In mijn snelheidstesten van 5G haalde ik (in het zuiden des lands met T-Mobile) een 150mbps downloadsnelheid, hetgeen hoger is dan de gemiddeld 100mbps die ik met 4G haalde. Een interessante extra dus voor Xiaomi.

In deze prijsklasse is het in ieder geval een mooie toevoeging, zo heb je voor ~300 euro ook nog 5G op je smartphone en ben je klaar voor de toekomst.

Xiaomi Mi 10T Lite

Accu en camera

Dan de accu, heeft deze veel te lijden onder het scherm met de hoge refreshrate? Gelukkig niet! De Xiaomi Mi 10T Lite heeft een gemiddelde accuduur. Hiermee bedoel ik dat je bij dagelijks gebruik het einde van de dag eenvoudig haalt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je tussentijds je moet bij laden, mits je natuurlijk veel media consumeert of games speelt op je smartphone.

Xiaomi Mi 10T Lite lader 1

Het laden gaat overigens erg snel met de meegeleverde 33W-lader, die ervoor zorgt dat het toestel snel kan opladen. Prettig! Draadloos laden is niet aanwezig op de Mi 10T Lite, maar dat is een concessie die ik geen probleem vind met deze prijsstelling.

De opvallende camera bump aan de achterzijde is natuurlijk meer dan alleen een design-eigenschap. Er zijn maar liefst 4 camera’s aanwezig aan de achterzijde: een 64MP hoofdcamera, een 8 megapixel groothoekcamera, een 2 megapixel-exemplaar voor macro en een 2 megapixel dieptesensor.

Met deze camera-setup kan de Xiaomi Mi 10T Lite in theorie goed zelf foto’s maken, maar of dat ook echt zo is: oordeel zelf maar.

Xiaomi Mi 10T Lite voorbeelfoto 2
Xiaomi Mi 10T Lite voorbeeld 2
Xiaomi Mi 10T Lite voorbeeld 1
Xiaomi Mi 10T Lite voorbeelfoto 1
Xiaomi Mi 10T Lite voorbeelfoto 3
Portretmodus

Persoonlijk ben ik tevreden over de camera-kwaliteit en voor een smartphone van deze prijs is een knappe prestatie.

Goed om te weten: er is in oktober 2020 een promotie voor de Xiaomi Mi 10T Lite, meer info kun je hier vinden, hier zie je de actuele prijs.

Conclusie

9 Totale Score
Prijs- kwaliteit-verhouding is top!

De Xiaomi Mi 10T Lite is een betaalbare smartphone met veel mogelijkheden. Zo zien we eerste het grote 6,67 inch-scherm met een refreshrate van 120Hz, zeker niet standaard voor een middensegment. Ook de ondersteuning voor 5G, goede camera's en interessante design maken de Mi 10T Lite tot een interessante smartphone.

Pluspunten
 • Prijs- kwaliteitverhouding
 • 5G-ondersteuning
 • Hoge refreshrate (soepel scrollen)
 • Accuduur voor ~1 dag
 • Goede camera's
 • Snel opladen (33W met meegeleverde lader)
 • MicroSD/Dual-SIM support (1 SIM + MicroSD of 2x SIM)
- Minpunten
 • Geen draadloos laden
 • Vingerafdrukken op achterzijde
 • Met 214 gram is het toestel niet licht
Gebruikers Beoordeling: Er zijn nog geen beoordelingen!

 • Product
 • Specificaties
 • Aanbiedingen
Smartwatch
Kleuren
Smartphones
Chipset

Snapdragon 750G

Werkgeheugen 6GB
Afmetingen

165,38 x 76,8 x 9mm

Gewicht

214,5 gram

Besturingssysteem Android
Camera’s

64MP+8MP+2MP+2MP

Vingerafdrukscanner

Ja, zijkant

Schermformaat

6,67 inch

Refreshrate

120 Hz

Accu-capaciteit

4820mAh

Opslag 128GB64GB
Mobiele verbinding 5G4G3G

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo