Elektrische steps zijn hot, maar ook een onderwerp van gesprek in Nederland (en Belgiƫ). Mogen ze wel of niet op de weg? Los daarvan, zijn wij afgelopen maanden aan de slag gegaan met de Xiaomi M365 elektrische step en hebben inmiddels een mening gevormd. De Xiaomi M365-review geeft antwoord op al je vragen (en meer).
Inhoudsopgave Xiaomi M365-review
Hieronder een overzicht van de elementen die behandeld worden in deze review. Door erop te klikken, spring je naar het betreffende hoofdstuk in deze review. Happy reading!
Xiaomi M365 – algemeen
De Xiaomi M365 is Ć©Ć©n van de populairste steps op het moment dat deze review geschreven wordt. Dit heeft onder andere te maken met de prijsstelling, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van Xiaomi. Daarnaast is het een stevige step die veel mogelijkheden heeft om aan te passen.
Lees ook: Elektrische step: de complete gids met alles wat je moet weten
De afgelopen maanden ben ik hiermee aan de slag gegaan en heb ik ervaring opgedaan hoe het is om met een elektrische step in Nederland rond te rijden. Dat deel ik graag in deze Xiaomi M365. Alvorens de uitgebreide review te lezen, hieronder een beknopte samenvatting van dee Xiaomi M365-ervaringen.
Xiaomi M365 kopen: dit moet je weten
Er zijn meerdere manieren om de Xiaomi M365 in huis te krijgen, waarbij alles zijn eigen voor- en nadelen heeft. Natuurlijk kun je gewoon in Nederland terecht, zoals je ziet op het lijstje hierboven, maar daar betaal je over het algemeen iets meer dan als je naar het buitenland gaat. Daarnaast heb je hier dus ook gewoon Nederlandse garantie.
Kopen in China
Wil je het toch iets verder van huis zoeken, dan kun je in China terecht. Hier is de Xiaomi M365 vaak een stuk goedkoper, maar heb je wel een aantal zaken die je in gedachten moet houden.
- Koop je op een website als AliExpress, kijk dan zeker naar de beoordelingen van de verkoper, deze zijn niet altijd even positief.
- Let op voor namaakproducten. Is de prijs te goed om waar te zijn, dan is het dat ook…
- Denk aan eventuele importhefftingen (o.a. 21 procent BTW). Er zijn echter veel verkopers die vanuit de EU verzenden, zodat je geen extra kosten hoeft te betalen en de step sneller in huis is. Wij hebben goede ervaringen met deze aanbieder.
Ben je op zoek naar een goede, betrouwbare partij, dan kunnen wij onderstaande verkoper aanbevelen die vanuit de EU verstuurt.
Aan de slag met de Xiaomi M365 (en de app)
Nadat de Xiaomi M365 aangekomen was in een grote doos, was het natuurlijk tijd om deze uit te pakken. De doos is goed gevuld met karton om de step te beschermen, voor de rest zat er weinig spannends in.
- Xiaomi M365 elektrische step
- Oplader
- Extra setje binnen- en buitenbanden
- Imbussleutel om stuur vast te zetten
- Boekjes
Het in elkaar zetten was vrij snel gebeurd, een kwestie van vier schroefjes erin draaien en klaar. Wel was het nog even zweten: de schroefjes zaten namelijk niet in de vier gaatjes van het meegeleverde kaartje, maar zaten aan een handvat bevestigd. Niet schrikken dus, gewoon even zoeken:-)
Daarna wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag en dat is ook precies ik gedaan heb: ik ben erop gaan staan en gaan rijden. Wel had ik al eerder op een elektrische step gereden, dus het voelde direct vertrouwd. Na het eerste rondje heb ik de Xiaomi Mi Home-app gedownload om alle details te bekijken.
Nadat de app verbonden is via Bluetooth kun je aan de slag met de instellingen. Zelf kreeg ik direct een melding om te updaten, maar dat heb ik nog even niet gedaan. Met de nieuwste versie van de firmware kon je geen custom firmwares meer flashen om alles verder aan te passen, dus ik heb de update (elke keer als ik de app open) weggedrukt.
De app werkt redelijk straightforward en er zitten weinig verrassingen bij. Wel wil ik de Energy Recovery Strength benoemen. Deze kun je instellen op ‘laag, medium en hoog’. Hiermee wordt bepaald hoeveel er op de motor afgeremd wordt als je de gashendel los laat. Hiermee wek je weer extra energie op om de accu te voeden. Ik heb echter niet kunnen ontdekken hoeveel dit is, maar voor mij niet per se noodzakelijk om ‘bij te laden’. In het begin heb ik getest met deze opties, maar nu staat hij standaard op laag.
Verder kun je in de app nog de cruise control instellen, data bekijken over rit, snelheid en accu en nog een aantal basis-instellingen doen. Er zijn echter ook andere apps beschikbaar (vooral voor Android) met meer opties. Er is echter geen garantie dat deze nog werken op de nieuwste software, dus denk daaraan bij het updaten.
Gebruikservaringen Xiaomi M365
Nu komt natuurlijk de vraag: hoe heb ik de Xiaomi M365 ervaren? De afgelopen maanden heb ik vele kilometers gemaakt op de Xiaomi M365 en ik moet zeggen: ik ben enthousiast. Het is elke keer weer ‘leuk’ om erop te rijden. Dat is overigens ook precies wat andere aangeven die er een stukje op gereden hebben.
Er zijn echter wel een aantal dingen die opvallen als je aan het steppen bent. Zo zijn er wel een aantal fragiele elementen, waar je beter direct iets aan kunt doen. Zo zat mijn remkabel tegen het wiel tijdens het rijden, waardoor deze een stukje open geschuurd is, niet handig. Deze heb ik met een kabelbinder vastgemaakt aan het frame, dat kun je ook het beste doen met andere kabeltjes.
Daarnaast begint het stuur nu een ‘beetje’ te wiebelen, een bekend probleem. Daar zijn gelukkig ook eenvoudige oplossingen voor door hier een speciaal stukje rubber tussen te leggen. Meer info daarover kun je vinden bij deze M365-accessoires.
Verder ben ik vooral vol lof over de M365. De snelheid is acceptabel voor mij, ik heb tijdens het reviewproces nog geen custom firmware gebruikt, dus dat was gewoon 25km/h. Dat is voor mij overigens ook prima en ga ik ook niet aanpassen.
De ecomode zorgt ervoor dat je 15km/h rijdt, dit pas je aan door twee keer op de knop van het dashboard te drukken. Het lampje wordt dan groen en het acceleratievermogen en de maximale snelheid wordt dan teruggeschroefd.
Al met al, vooral gekeken naar de prijs, is dit een erg goede, degelijke step die goed gebouwd is. Ik ben enthousiast!
Accu, range en opladen
De accu die in het voetbord verwerkt zit, wordt binnen vijf uur helemaal opgeladen. Tel daar nog een minuut bij op om het klepje van de batterij dicht te krijgen (op je knieƫn waarschijnlijk) en je kunt aan de slag.
In de gewone modus, waarin de step 25km/h gaat, haal je zo’n 14km op Ć©Ć©n acculading. Voor mij voldoende als ik naar mijn werk ga. Wil je meer power en range, dan is de Xiaomi M365 Pro wellicht een optie.
Voor mij voldoet de accu van de M365 dus prima, maar als je van plan bent langere afstanden te rijden (of als je gewoon ver van je werk/school woont), dan is het wel het overwegen waard om een andere model te kiezen, waarbij de range iets groter is.
Xiaomi M365 op de openbare weg?
Dan wat mij betreft het grootste minpunt: de Xiaomi M365 is niet goedgekeurd door het RDW en mag dus officieel niet de openbare weg op. Dat wil dus zeggen dat je een boete kunt krijgen ALS je aangehouden wordt, of de step zelfs in beslag genomen kan worden.
Dit alles heb ik niet ervaren in mijn testperiode, maar zeg nooit nooit. Het is een veelbesproken onderwerp op dit moment in Nederland, dus of er zaken gaan veranderen is natuurlijk de grote vraag.
Wil je meer weten over dit alles, check dan: Elektrische step: regelgeving en verkeer, alles wat je moet weten
Handige tips voor de M365
Voordat ik naar de conclusie ga, heb ik nog een aantal handige tips voor je op een rij gezet om nog meer van de M365 te genieten, niet de hele tijd banden te hoeven plakken en gewoon lekker te rijden.
- Zorg dat je een telefoonhouder koopt, zo kun je onderweg meer details zien over de snelheid en accu. Meer info daarover hier.
- Probeer de kabels zoveel mogelijk vast te zetten met kabelbinders, scheelt je een hoop frustratie als er iets kapot gaat.
- Gebruik Slime voor in je banden. Hiermee krijg je minder snel een lekke band. Heb dit zelf ook direct gedaan en heb nog geen lekke band gehad (afkloppen). Meer daarover ook hier.
- Overweeg je ‘massieve’ banden, dus zonder lucht: doe het niet. Overweeg je het nog steeds, lees er dan veel over en overweeg het nog een keer.
- Wil je de lekke band zelf fixen, haal dan een setje motor bandenlifters, hiermee gaat het veel eenvoudiger.
- Je dient minimaal 6km/h te steppen alvorens de motor werkt. Dit staat gelijk aan Ć©Ć©n keer afduwen.
- De rem strakker afstellen kan eenvoudig, check deze YouTube-tutorial.
Accessoires voor de Xiaomi M365
Onze vrienden van Stepkopen hebben het internet voor je afgespeurd naar de beste accessoires voor de beste prijs, bekijk hier de hele lijst. Er zijn een aantal essentiƫle accessoires en een aantal handige.
Zelf ga ik in ieder geval aan de slag met een dashboardje van de Xiaomi M365 Pro. Althans dat denk ik… š
Conclusie
De beste deals voor de Xiaomi M365
Deze review is geschreven door de mensen achter stepkopen.info, wil je nog meer lezen, er staat een (nog) uitgebreidere versie van de review van de Xiaomi M365 op Stepkopen.