De POCO F2 Pro is een bijzonder interessante smartphone en wordt gezien als de opvolger van de immens populaire POCOphone F1. Maar is dat alleen op papier een interessante smartphone, of ook in de praktijk? Wij hebben het voor je uitgezocht in deze POCO F2 review.
POCO F2 Pro
De POCO F2 Pro is een smartphone waar veel mensen op gewacht hebben, maar of hij ook brengt wat ervan verwacht wordt, hebben wij voor je uitgezocht.
De POCOPhone F1 stond voor heel, heel veel waar voor je geld en op papier lijkt de POCO F2 Pro dat ook te bieden. Maar hoe presteert het scherm, de accu en camera bij dagelijks gebruik? De afgelopen drie weken heb ik het toestel uitgebreid getest en gebruikt als mijn ‘daily’ driver.
Hieronder mijn ervaringen in onze POCO F2 Pro-review.
Design en prestaties
De POCO F2 Pro is eigenlijk wel een opvallende verschijning, vooral als je naar de achterkant kijkt. De kleur die ik heb gekregen, blauw, is vrij heftig. In het begin had ik enige twijfel over de kleur, maar na langer gebruik ben ik er eigenlijk aan gewend geraakt. Sterker nog, ik ben hem gaan waarderen,
De kleur is niet het enige opvallende aan de achterzijde van de POCO F2 Pro. Aan de achterzijde vinden we ook een ronde camera-unit die over maar liefst vier camera’s beschikt, maar daarover later meer. Onder deze cirkel nog de flitser is het een opvallende verschijning aan de achterzijde van het toestel.
Verder zien we ook een 3,5mm jack-aansluiting op de POCO F2 Pro, iets wat we ook lang niet meer bij alle toestellen zijn. Naast de jack, aan de bovenkant van het toestel, zit de selfie-pop-up-camera. Dat wil dus zeggen dat deze naar buiten komt zodra de frontcam of face unlock wordt geactiveerd. Persoonlijk gebruik ik liever de in-screen-fingerprint-scanner overigens, die verrassend snel en goed werkt.
Het toestel is wel relatief zwaar, vooral in het begin zul je dit merken. Toch is hij vrij compleet, er zit bijvoorbeeld ook een infrarood-sensor op om geschikte apparaten mee te kunnen bedienen
Het design, inclusief de rode, opvallende powerbutton op mijn blauwe model is opvallend. Niet te, maar wel opvallend genoeg om net iets anders te zijn dan de rest. Maar wat de Poco F2 Pro echt interessant maakt zijn de prestaties, accuduur en de daarbij behorende prijs.
De POCO F2 Pro draait namelijk op de nieuwste Snapdragon-chipset op het moment van uitbrengen: de Snapdragon 865 in combinatie met 6GB RAM.
Dit zorgt ervoor dat de POCO F2 Pro als een zonnetje draait, er zijn geen apps of games die niet goed presteren op dit toestel. Het is dan ook niet voor niets een high-end-toestel met veel mogelijkheden. Ik ben bij het dagelijks gebruik geen enkele hapering tegengekomen, hetgeen je eigenlijk ook mag verwachten als je naar de specs kijkt.
Scherm en software
Er moeten ergens concessies gedaan worden om uit te komen op de uiteindelijke verkoopprijs van de POCO F2 Pro en daar hebben ze dus keuzes in moeten maken.
Bij de POCO F2 Pro hebben ze dat onder andere bij het scherm gedaan. Het OLED-scherm heeft een afmeting van 6,67 inch en voldoet eigenlijk prima. Echter, de verversingssnelheid is relatief laag met 60Hz. In het dagelijks gebruik merk je hier niet bijster veel van, totdat je een toestel gebruikt waar deze 90Hz of zelfs 120 Mhz is. Dan zul je zien dat je tijdens het scrollen en navigeren toch een flinke voorsprong krijgt, het loopt en draait allemaal veel soepeler.
Of het nu echt een minpunt is, qua ervaring niet, maar met de wetenschap dat het veel beter kan is het wel iets om te benoemen. Verder is het scherm naar wens, gelukkig met de mogelijkheid om kleuren aan te passen, zodat dit volledig naar eigen wens is.
Nog even goed om te vermelden: door de pop-up-camera is er dus geen inkeping in het scherm, erg handig! Zo heb je dus een (praktisch) randloos scherm.
Op het toestel dat ik getest heb, kwam vrij snel MIUI 12 binnen, een software-update met onder andere een nieuw control centre (quick settings) en nog een aantal verbetering. Zelf ben ik ook fan van de Super Wallpapers, die je overigens op alle toestellen kunt installeren.
Ook al is de POCO Launcher zeker niet onprettig, toch grijp ik altijd terug naar Action Launcher, die ik inmiddels al jaren gebruik en mee vergroeid ben.
Hoe dan ook: qua software, er zitten veel extra’s bij die je al dan niet gebruikt, dat is natuurlijk een eigen keuze. Inmiddels ben ik redelijk aan MIUI gewend, ook al kan dit in het begin wel wat overweldigend zijn.
Accuduur en camera
Van de accuduur had ik hoge verwachtingen: met 4700 mAh is dat een flinke jongen. De vraag is natuurlijk hoe batterij-efficiënt is een toestel met een dergelijk groot scherm. Ik kan je vertellen: de accuduur is erg goed. Over het algemeen haal ik er 1,5 dag mee. Dat wil in praktijk zeggen dat ik hem toch elke nacht aan de lader hang om te zorgen dat ik de volledige dag doorkom. Maar duurt een dag wat langer, of gebruik je het toestel intensiever, dan weet je zeker dat je genoeg accu hebt.
Ook het opladen gaat erg snel, met 30W om precies te zijn. Dit komt er in de praktijk op neer dat – als je een geschikte lader gebruikt – je na een kwartiertje opladen weer de nodige uren vooruit kunt. Helaas beschikt de POCO F2 Pro niet over draadloos laden, ook een concessie waar ik overigens prima mee kan leven.
Aan de achterzijde vinden we maar liefst vier camera’s. Een groothoeklens, Marco, Dieptesensor en de primaire camera.
De combinatie van de camera’s geeft een groot scala aan mogelijkheden voor het maken van foto’s en over het algemeen is de kwaliteit voldoende, ruim voldoende eigenlijk. Dit geldt vooral bij goede lichtomstandigheden.
Is er minder (natuurlijk) licht beschikbaar dan heeft de POCO F2 Pro wat meer moeite dan zijn directe concurrenten. Dit manifesteert zich vaak in wat donkerdere foto’s dan zou moeten waar meer ruis op zichtbaar is. Neemt niet weg dat de algemene conclusie van de camera vrij positief is.
Wil je nog wat verbeteringen ervaren, dan kan andere software daar ook bij helpen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Gcam te installeren op de POCO F2 Pro, waardoor de kwaliteit van de foto’s net een slag beter wordt. Let wel, het installeren van een andere camera-app kan altijd wat problemen met zich mee brengen.