Xiaomi brengt onder de noemer Huami Amazfit regelmatig nieuwe smartwatches op de markt. Zo ook de Amazfit GTR, een stijlvolle smartwatch met een aantal handige functies en één meer dan briljante feature. De afgelopen periode heb ik de Amazfit GTR kunnen testen, mijn bevindingen lees je in deze review.
Amazfit GTR
De Amazfit GTR komt in twee formaten op de markt: de 47 mm-versie, die heb ik getest, maar ook een 42mm-versie, met een iets kleinere horlogekast. Het exemplaar dat ik heb ontvangen is degene met de bruine band en donkere horlogekast, een combi die ik erg ben gaan waarderen, maar daarover later meer.
De looks van de Amazfit GTR
De Amazfit GTR is een redelijk stijlvol ontworpen smartwatch. In de marketinguitingen wordt dan ook veel gericht op de ‘moderne’ man, vooral bij de 47mm versie. De standaard geleverde wijzerplaat is dan ook in deze lijn doorgetrokken. Hierbij krijg je een analoge klok met wat extra data zoals accu en stappen verwerkt in deze watchface.
Zelf ben ik erg te spreken over de variant die ik ontvangen heb: de bruine band met de donkere kast. Om maar met de band te beginnen: aan de buitenkant heef deze een leer-look en aan de binnenkant een siliconen afwerking, waardoor de watchband van de Amazfit GTR bijzonder prettig zit. Ook de combinatie tussen bruin aan de buitenkant en zwart aan de binnenkant geeft een mooi effect.
De horlogekast is mat afgewerkt en aan de linkerzijkant vinden we twee grote knoppen. Eén dient voornamelijk als aan- en uitknop, de andere kan een bepaalde actie uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het tonen van statistieken van deze dag.
Over het algemeen krijg ik erg positieve reacties op de looks van de smartwatch. Het schermpje is niet altijd aan, waardoor je eigenlijk verraadt dat het geen gewoon horloge is, maar de rest geeft niet veel weg hierover. Ik ben in ieder geval enthousiast over de looks, maar dat is zeker niet het enige.
Is de accuduur echt zo goed?
De Amazfit GTR claimt een accuduur van maar liefst 24 dagen. Dat zou betekenen: ruim drie weken niet opladen. Dat klinkt, in theorie, als een droom die uitkomt. Maar, zoiets is natuurlijk altijd nog maar afwachten in de praktijk of dit ook echt haalbaar is en dat is meestal niet het geval. Toch is de Amazfit Watch GTR op de goede weg, zo heb ik de afgelopen periode ondervonden.
Helaas heb ik deze smartwatch nog niet lang genoeg om degelijk conclusies over de exacte accuduur te kunnen trekken, maar wel kan ik vertellen dat hij bijzonder lang meegaat.
In de praktijk betekent het dat ik onderstaande opties heb ingeschakeld
- Hartslag meten om de 5 minuten
- GPS aan
- Lift to wake aanstaan, dus arm optillen en vervolgens gaat het schermpje aan. Deze optie staat op ‘sensitive’, dus gaat bij elke armbeweging naar boven aan. Tussen 23u en 7u heb ik deze optie uitstaan.
De accuprestaties met deze instellingen zijn bewonderenswaardig. De accu loopt tussen de 3 en 7 procent leeg op een dag, waarbij ik over het algemeen ook een ~10.000 stappen zet en deze dus ook mee gemeten worden.
Laten we op het gemiddelde gaan zitten, 5 procent per dag. Dat betekent dat de accu met bovenstaande instellingen 20?! dagen meegaat op één acculading. Dat is niet eens zover van de hetgeen de fabrikant claimt. Wat dat betreft ben ik diep onder de indruk van de Amazfit GTR.
Amazfit GTR: scherm en bediening
Laten we even met de technische specs beginnen: het betreft een AMOLED-scherm van 1,39 inch met een resolutie van 454×454. Qua formaat is dat ruim voldoende voor een smartwatch, voor mijn kleine polsen zelfs net op het randje op het gebied van formaat.
Het AMOLED-scherm heeft me verrast: dit is bijzonder helder en ook de zwarte kleuren zijn echt zwart, zoals dat hoort te zijn bij een AMOLED-scherm. Ook de kleuren zijn helder en goed af te lezen, ook buiten.
Daarnaast is het geheel ook nog eens waterdicht, handig bij het trainen, douchen of zwemmen.
De bediening op de watch is niet zo spannend: aanzetten gaat via de lift to wake functie of de knop aan de zijkant, dit werkt niet door te tikken op het scherm. Daarnaast vind je links en rechts van de watchface je hartslag en bewegingen van die dag. Als je naar beneden veegt, dan zie je daar een aantal snelle instellingen zoals het aanzetten van de DND (Do Not Disturb), zaklamp, accubesparing, helderheid en het vergrendelen van het scherm. Als je naar boven veegt komen nog een aantal extra opties naar voren.
> Hier heb ik de Amazfit GTR besteld, werd snel verzonden en voor een goede prijs!
De meeste instellingen kun je echter gewoon via de gekoppelde Amazfit-app doen, die beschikbaar is voor zowel Android als iPhone. De app zit redelijk in elkaar en bevat weinig spannende zaken.
Het aantal watchfaces voor de Amazfit GTR valt mij wat tegen. Er zitten natuurlijk de standaard Aziatische Hello Kitty-achtige exemplaren bij, maar ook een aantal stijlvolle wijzerplaten. Ook de digitale varianten zijn aanwezig, maar nog relatief beperkt. Zelf ben ik er nog niet uit welke mijn favoriet is, dus wissel ik regelmatig qua looks van de wijzerplaat.
Leer van mijn ‘onkunde’
In mijn leven heb ik heel wat smartwatches getest, variërend van de Apple Watch, tot Fitbit tot Android Wear-devices. Eén van de dingen die ik altijd gebruik, is de wekker. Deze trilt mij ’s ochtends wakker, voor mij erg prettig wakker worden.
Dit heb ik natuurlijk ook direct ingesteld op de Amazfit GTR, so far so good. Totdat ik wakker was en de snooze uit wilde zetten. Er stond dat je op de knop aan de zijkant moest drukken, maar toen dat na 3 keer snoozen nog steeds niet gelukt was, begon het wat vervelend te worden.
Wat blijkt nu: je dient de knop aan de zijkant een aantal seconden ingedrukt te houden. Noem het stom, onkunde of onwetendheid, maar ik heb er dus even naar moeten zoeken.
Activiteiten bijhouden en meldingen
Het bijhouden van activiteiten gaat deels vanzelf met deze smartwatch, maar je hebt ook de mogelijkheid om apps van derden te koppelen en/of gebruik te maken van de interne sportmodi om een twaalftal activiteiten bij te houden.
Qua data lijkt de GTR vrij accuraat, maar het is natuurlijk lastig om alle stappen op één dag zelf te tellen. Voor mijn gevoel komt dit in de buurt van de stappen die ik met de Fitbit bij hield, de watch die ik hiervoor gebruikte.
Wel wil ik de meldingen nogmaals aanstippen: eerlijk is eerlijk, alle meldingen komen binnen, de verbinding met de smartphone is dus erg stabiel. Wel is het vrij beperkt wel apps je kunt instellen qua meldingen. Dit zijn wat standaarden, zoals bijvoorbeeld Twitter, Xiaomi Smart Home en Instagram. Maar veel andere apps worden onder ‘apps’ gezet, waarbij je dus niet kunt kiezen van welke apps je al dan niet meldingen wilt binnen krijgen. Jammer, want dit zou ik graag per app aan kunnen passen, zoals dat ook bij andere merken tot de mogelijkheden behoort.
Hoe dan ook, de Amazfit GTR heeft mij erg positief verrast en vooral de daarbij behorende prijs is bijzonder interessant. Voor zo’n 140 euro koop je op het moment van schrijven deze bijzonder interessante smartwatch.