Review Xiaomi AirDots na 3 maanden: zijn deze goedkope AirPods de moeite waard?

De Xiaomi AirDots zijn veelbesproken oordopjes: enerzijds door de naam, maar anderzijds ook de door de prijs. Voor ons meer dan genoeg reden om aan de slag te gaan, daarom hier: onze Xiaomi Airdots review.

Xiaomi AirDots

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Xiaomi de naaminspiratie van de AirDots bij Apple vandaan heeft (AirPods). Toch zijn ze qua looks anders, maar ook zeker de prijs is anders. Wat Xiaomi heeft geprobeerd met de AirDots is een betaalbare, draadloze headphone neer te zetten die geschikt is voor het grote publiek. Goed om te weten, er zijn twee modellen, degene die we nu bespreken en de Xiaomi AirDots Pro die onder andere over noise cancelling beschikken en andere looks hebben.

€72.99
22 oktober 2019 20:26
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
2 nieuw van €64.90

Direct na de verkoop ontstond er al een grote schaarste, maar inmiddels zijn ze iets beter te verkrijgen. Wij hebben de AirDots zelf aangeschaft bij AliExpress, waarbij de eerste verkoper besloot de order te annuleren na een maand. Uiteindelijk hadden we ze – via een andere verkoper – snel in huis en kon het testen beginnen. Inmiddels heb we ze een tweetal weken intensief in gebruik en ik deel dan ook graag mijn ervaringen met deze goedkope draadloze Bluetooth-oordopjes van Xiaomi.

Oclean Z1 slimme tandenborstel (TIP)
€ 36,52 € 50
Verlopen
Update - 2019.05.09Na ruim drie maanden intensief gebruik ben ik nog steeds redelijk te spreken over de Xiaomi Airdots. Soms zijn er wel wat verbindingsissues, maar dit is niet dermate vaak dat het heel storend wordt.

Als dit het geval is, hou ik altijd de prijs in gedachten en op dat moment is het acceptabel. Vooral nu de Airdots breed beschikbaar zijn, is de prijs NOG aantrekkelijker geworden en kun je deze letterlijk voor een paar tientjes kopen. Mocht dat nog teveel zijn, dan zijn er ook nog de Redmi Airdots, die nog goedkoper zijn.

Of ik ze na drie maanden nog steeds kan aanraden: een volmondige JA!

Voor als je niet teveel wil uitgeven
De Xiaomi AirDots hebben mij positief verrast. Met een prijs van zo'n 30 euro, koop je bijzonder goede en interessante oordopjes, die prettig zitten, ook voor langere periode. De accuduur valt me niet tegen en ook de geluidskwaliteit is zeker acceptabel als het gaat om draadloze oordopjes in deze klasse. Met een accuduur van 3,5 uur en de mogelijkheid tot relatief snel opladen, kun je de AirDots in veel situaties gerbuiken. Heb je geen problemen met een Chinese stem, dan zijn de AirDots jouw go-to oordopjes, makkelijk!
Audiokwaliteit is prima voor deze prijs
Bouwkwaliteit is goed
Accuduur van 3,5 uur
Bijzonder goede prijs-kwaliteit
Goedkoop
Stem is (vooralsnog) alleen in Chinees
Kan niet meerdere apparaten onthouden om mee te verbinden
Bediening op oortjes is niet altijd even handig

Look & feel AirDots

De Xiaomi AirDots zijn in het wit verkrijgbaar en worden geleverd mij een bijbehorende case waarin de oordopjes opgeladen kunnen worden. Als de case zelf leeg is, kan deze opgeladen worden met een (meegeleverde) microUSB-kabel. Voor de volledigheid, dit zit er in de doos:

 • AirDots
 • Oplaadcase/opbergdoosje
 • Eartips (één setje grotere en één setje kleinere
 • Korte microUSB-kabel
 • Handleiding (in het Chinees)

Nu moet ik eerlijk bekennen, mijn verwachtingen waren gematigd als het gaat om de bouwkwaliteit van het geheel, maar eigenlijk ben ik positief verrast. De dopjes passen goed in het doosje (zorg wel dat je ze even doorduwt, zodat ze volledig op de juiste plaats zitten) en ook de AirDots zelf voelen stevig en degelijk aan maar zijn tegelijkertijd toch heel licht.

Verder is er een kleine LED aanwezig op de oordopjes die aangeeft als ze aan het opladen zijn in de case, deze kleurt dan rood.

Hoe functioneren de AirDots in de praktijk?

De AirDots verbinden met mijn smartphone ging eigenlijk bijzonder eenvoudig, waarbij de rechter AirDot de ‘master’ is. Deze heb ik dan ook eerst verbonden via Bluetooth met mijn smartphone, een eenvoudig proces. Het is namelijk zo dat het moment dat je ze uit het doosje haalt, direct in pairing-modus gaan, waardoor deze dus direct zichtbaar is voor zoekende Bluetooth-apparaten. Dit gebeurt elke keer overigens, dus ook als ze al eens verbonden zijn geweest, maar meestal maken ze snel verbinding met het laatst bekende apparaat.

Xiaomi in Nederland kopen [NL garantie]
Xiaomi-producten koop je gewoon in Nederland met NL garantie natuurlijk.

Bekijk alle Xiaomi-deals, coupons en kortingen


Dat brengt me wel direct op een nadeel van deze dopjes en dat is dat ze niet meerdere apparaten kunnen onthouden om mee te verbinden, laat staan met meerdere apparaten verbonden zijn. Voor mij persoonlijk geen grote ramp, maar het is wel opvallend.

Na de verbinding gemaakt te hebben met de rechterkant, werd direct de linkerkant mee opgepikt, waarna deze ook verbonden werd en ik vanuit twee dopjes tegelijkertijd muziek hoorde.

Pasvorm en langdurig dragen

Elk oor is anders, maar ik in mijn oren bleven de AirDots vrij goed zitten. In het begin is het even zoeken hoe ze precies in je oor moeten zitten, maar zodra je dit door hebt, gaan ze er eenvoudig in en uit. Wel ziet het wat vreemd uit, ze steken een beetje uit en het is net of je een extra stukje wit in je oor hebt zitten. Nu zijn er maar weinig draadloze oordopjes die er wel goed uitzien, dus dat is geen euvel van Xiaomi.

Ook langdurig dragen is geen probleem. Om te testen in hoeverre de accuduur ook matcht met de theorie, heb ik ze een tijd achter elkaar gedragen en geen problemen of irritaties gehad. Qua pasvorm was het voor mij dus goed te doen, maar elk oor is natuurlijk anders.

Soms moeten ze echter even opnieuw op hun plaats gedrukt worden (heb ik met andere dopjes ook), maar dan is er een probleem. De bediening gaat via een touch op de oortjes, waardoor je kunt een track op play of pauze kunt zetten, maar als je ze aanraakt om de goed te doen, gebeurt dat dus ook. Dit was vooral in het begin flink frustrerend, want na ze even goed gedaan te hebben, moest ik de muziek weer aanzetten. Dat is wat mij betreft een minpuntje.

Hoe is je Chinees?

Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar mijn Chinees is niet bijzonder goed. Sterker nog, er is eigenlijk geen kennis van de Chinese taal. Mocht dat bij jou ook zo zijn, dan is er nog een nadeel bij de Xiaomi AirDots. De mevrouw die bijvoorbeeld aangeeft als ze aangezet worden, of verbonden worden, spreekt alleen maar Chinees in je oren. Na verloop van tijd begin je de woorden wel te herkennen en heb je een vermoeden wat er gebeurt of gezegd wordt, maar handig is het niet.

Nu zien we vaak bij Xiaomi dat er een Chinese taal is ingesteld en dat dit later via een software-update ook naar Engels gezet kan worden. Of dat ook bij de AirDots gedaan gaat worden is niet bekend. Op den duur wen je er overigens aan, dus voor de lange termijn is het geen groot issue, maar vooral als je nog niet lang hebt en niet precies weet wat je moet doen, is het simpelweg onhandig.

Accuduur

Een ander belangrijk punt van draadloze oordopjes zoals de Mi AirDots is de accuduur. Op papier gaan deze zo’n 4 uur mee, dus dat heb ik uitgebreid getest. Zelf kom ik tot ongeveer 3,5 uur met één acculading, waarna ze ~30 minuten moeten opladen om de accu weer helemaal gevuld te krijgen. Nu heb ik ze meestal langer in het doosje zitten, dus of dit laatste klopt, heb ik niet kunnen checken.

Als de accu leeg is, dan hoor je een piepje in je oor, dit wordt – voor zover ik goed heb opgelet – drie keer herhaald met steeds een paar minuten ertussen, waarna ze automatisch uitgeschakeld worden.

Het doosje zelf moet AirDots zelf een aantal malen op kunnen laden, waarmee je dus geruime tijd vooruit kunt. De accuduur viel me niet tegen en persoonlijk gebruik ik ze – los van de test – niet zo lang achter elkaar. Toch is het fijn om te weten dat ze het geruime tijd volhouden. Bij het testen heb ik overigens continu muziek op gehad.

Hoe is de audiokwaliteit van de AirDots?

Laat ik beginnen met aan te geven dat ik geen audiofiel ben, dus geen diepgaande analyse kan geven van het geluid. Daarnaast wil ik opmerken dat over het algemeen draadloze oordopjes een mindere geluidskwaliteit hebben dan bedrade oplossingen, maar dat is denk ik algemeen bekend.

Zelf ben ik – vooral het de prijs in het achterhoofd – zeker niet ontevreden over de geluidskwaliteit. De midden en hoge tonen zijn meer dan acceptabel voor een dergelijke headphone, maar de lage tonen mochten wat mij betreft wel iets krachtiger. Nu hou ik wel van een degelijke bass als ik muziek luister, maar dat mag je eigenlijk niet verwachten van oordopjes in deze prijsklasse.

Zelf ben ik dus te spreken over de audiokwaliteit van de AirDots, maar wil je ze gebruiken als echte audiofiel die ‘minder goed’ geluid zeker niet kan waarderen, dan zul je toch andere keuzes moeten maken.

€72.99
22 oktober 2019 20:26
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
2 nieuw van €64.90

Conclusie

Voor als je niet teveel wil uitgeven
De Xiaomi AirDots hebben mij positief verrast. Met een prijs van zo'n 30 euro, koop je bijzonder goede en interessante oordopjes, die prettig zitten, ook voor langere periode. De accuduur valt me niet tegen en ook de geluidskwaliteit is zeker acceptabel als het gaat om draadloze oordopjes in deze klasse. Met een accuduur van 3,5 uur en de mogelijkheid tot relatief snel opladen, kun je de AirDots in veel situaties gerbuiken. Heb je geen problemen met een Chinese stem, dan zijn de AirDots jouw go-to oordopjes, makkelijk!
Audiokwaliteit is prima voor deze prijs
Bouwkwaliteit is goed
Accuduur van 3,5 uur
Bijzonder goede prijs-kwaliteit
Goedkoop
Stem is (vooralsnog) alleen in Chinees
Kan niet meerdere apparaten onthouden om mee te verbinden
Bediening op oortjes is niet altijd even handig

Let op de plaats van verzending; bestellingen van buiten de EU kunnen additionele btw- of invoerkosten bevatten (meer info). Aanschaf kan soms gratis of goedkoper zijn in combinatie met een abonnement.

Niet te missen aanbieding/kortingscodes

Xiaomi Mi Band 4
€ 28,26 € 39
🔥Extra korting bij AliExpress🔥 [actueel]
Handige pagina met veel (persoonlijke) kortingscodes voor AliExpress.
Xiaomi Mi 9
De Xiaomi Mi 9 gewoon in Nederland (en op voorraad).
Xiaomi in Nederland kopen [NL garantie]
Xiaomi-producten koop je gewoon in Nederland met NL garantie natuurlijk.

3 Opmerkingen
 1. Antwoord
  Xiaomi mi 9 gebruiker 26 maart 2019 op 08:13

  Ik heb een onlangs een Xiaomi mi 9 aangeschaft. Toestel ben ik zeer tevreden over, helaas ontbreekt er een 3.5mm minijack aansluitingspoort waardoor ik mijn oudere AKG (S8+) oordopjes niet direct kon aansluiten. Bij xiaomi mi 9 wordt een koppelstukje geleverd waardoor ik de AKG oordopjes alsnog kan aansluiten.

  Nu heb ik twee vragen over de airdots. Heeft iemand ervaring met het programma PowerAmp, heeft deze versie of de Airdots Pro HiFi geluid ondersteuning? Een tweede is met het koppelstukje kan ik wel mijn AKG oordopjes aansluiten maar kan ik de mic niet gebruiken als ik wordt gebeld. Hebben deze of de PRo oordopjes een ingebouwde mic ?

  • Deze oortjes hebben een ingebouwde microfoon, ook is er Google Assitant op te gebruiken, en ik zie dat je ook een Mi 9 hebt dus Mi AI is (als je Chinees goed is) ook te gebruiken, maar Nederlandse en Engels Google Assistant werkt gewoon net zoals bellen. Redmi Airdots fixen trouwens het probleem dat de muziek bij oortjes verplaatsen op pauze gaan, deze hebben namelijk physieke knoppen

 2. Ik heb zelf de Redmi eardots en gebruik ze ook als ik thuis werk om handsfree mee te bellen, dat gaat top. Ik klink uiteraard wat holler maar dat gebeurd ook als je een Jabra gebruikt. De geluidskwaliteit en accu duur vallen mij heel erg mee en als je op je telefoon de equalizer op R&B zet is het stukje bas ook redelijk, uiteraard is het geen high class HiFi setje maar voor dit geld mag je daar echt niet over klagen, ik raad ze van harte aan dus.

Laat een reactie achter

Enthousiast over Xiaomi?
Schrijf je dan in voor de gratis Xiaomi Weekly

Wij sturen je 1-3 week het laatste nieuws, de beste deals en exclusieve weggeefacties
Inschrijven
Nee, dankjewel
close-link

Welkom op MiFans.nl!

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site) gebruiken ook wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We willen je vragen, deze éénmalig te accepteren! Lees verder!