Rechtszaak gewonnen: Xiaomi officieel verwijderd van zwarte lijst in Amerika

Xiaomi heeft vanochtend bekendgemaakt dat het door de rechtbank in de Verenigde Staten officieel is verwijderd van de zwarte lijst waarin Amerikaanse investeerders niet mogen investeren.

Zwarte lijst

Voormalig president Trump zette Xiaomi op een zwarte lijst gezet omdat er banden zouden zijn met het Chinese leger is. Xiaomi heeft dit altijd ontkend.
Deze National Defense Athorization Act (NDAA)-lijst waarop Xiaomi geplaatst werd bevat bedrijven waarin Amerikaans investeerders niet mogen investeren. Amerikaanse investeerders moesten voor november 2021 al hun belang verkopen.

Ontrecht op blacklist

Nadat Xiaomi op haar beurt een rechtszaak aanspande, oordeelde de rechter dat Xiaomi onterecht op deze zogenoemde ‘blacklist’ geplaatst was. Dit was echter een voorlopige uitspraak. Daarin werd aangegeven dat het waarschijnlijk is dat er een “volledige omkering van het verbod” zal komen. Dit betekent dat Xiaomi onterecht op de blacklist is geplaatst door Trump en dat er geen nauwe banden zijn de Chinese defensie.

Reactie van Xiaomi

Xiaomi reageert in een statement:
“Vanochtend is officieel bij het techbedrijf Xiaomi bekend geworden dat het officieel van de Amerikaanse Blacklist af is gehaald. De listing van Xiaomi als Chinees communistisch militair bedrijf had onder leiding van de voormalige Amerikaanse president Trump plaatsgevonden. De Amerikaanse rechtbank heeft vannacht op 25 mei om 4.10 uur bekend gemaakt dat de Xiaomi groep officieel niet meer op de zwarte lijst staat van de Amerikaanse regering. Het Amerikaanse Gerecht in het district van Columbia heeft de officiële listing van Xiaomi door het Amerikaanse Ministerie van Defensie op de NDAA-lijst van Chinese communistische militaire bedrijven (CMCC) herroepen en daarmee is Xiaomi officieel niet meer geblacklist. Het gerecht heeft besloten dat wereldwijd technologiebedrijf Xiaomi onterecht door het Amerikaanse Ministerie van Defensie op de NDAA-lijst van Chinese communistische militaire bedrijven (CMCC) is opgenomen.  

Rechtszaak gewonnen

De rechtbank oordeelde dat het ministerie van Defensie de noodzaak van de maatregel onvoldoende had gemotiveerd en zijn bevoegdheden had overtreden.

Nu het Chinese bedrijf door de rechtbank officieel van de NDAA-lijst is geschrapt, meldt Xiaomi in een officiële mededeling mee aan de beurs in Hongkong. Xiaomi stelt dat investeerders in het bezit van de Amerikaanse nationaliteit hun aandelen mogen behouden en dat men weer in het bedrijf mag investeren.

Bron: Androidworld

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

MiFans
Logo