5 manieren om je Xiaomi-toestel beter te beveiligen

MiFans toestel beveiligen manieren

Leven in een digitaal tijdperk brengt veel voordelen, maar er zijn ook risico’s. Wat als er iemand onbevoegd toegang krijgt tot jouw smartphone? Of een virus nestelt zich op jouw toestel? Wij hebben 5 handige tips om je Xiaomi-device te beveiligen!

Updates, updates en updates

Updates zijn een belangrijk onderwerp van gesprek als het om Android-toestellen gaat. Het is niet altijd makkelijk voor fabrikanten om alle updates bij te houden, maar over het algemeen geldt het volgende.

Google brengt maandelijks een beveiligings-update uit die ook met de fabrikanten gedeeld wordt. Deze moeten deze verwerken in een nieuwe update, die geschikt is voor de eigen software. In het geval van Xiaomi moet deze geïntegreerd worden met MIUI, de grafische schil. Dat kost tijd en heel wat manuren.

In principe is het de bedoeling dat er regelmatig, elke maand, maar soms ook om de drie maanden een update uitgerold wordt die de laatste eventuele beveiligingslekken dicht. Het is daarom voor gebruikers belangrijk om deze dan ook te installeren, zodat hackers geen bekende lekken kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot Xiaomi-toestellen.

Xiaomi Redmi K20 Pro Xiaomi Mi 9T Pro
Via: Wikimedia Commons | Monaroboy5431, CC

Installeer alleen apps uit geverifieerde bronnen

Android, de software waar Xiaomi op draait, is een open besturingssysteem. Daarom is het kinderlijk eenvoudig om een app buiten de Play Store om te installeren door het installatie-bestand (een APK) te downloaden. Doe dit niet, mits je er zeker van bent dat de bron veilig is.

Vaak zien we namelijk dat er populaire betaalde apps gratis worden aangeboden. Echter zit er een klein stukje extra software bij die ervoor zorgt dat kwaadwillende toegang krijgen tot je smartphone of andere zaken kunnen installeren.

Download dus alleen apps en games uit de Play Store.

Maak gebruik van een VPN

Met een VPN wordt je verbinding versleuteld, waardoor het voor kwaadwillenden lastig wordt jouw verbinding te bekijken of toegang te verschaffen tot het bronapparaat.

Daarnaast is het gebruik van een VPN altijd aan te raden, vooral doordat je hier anoniemer kunt surfen en jouw gegevens minder snel op het internet rondslingeren.

Zorg voor een goede ‘fysieke’ beveiliging

Natuurlijk zijn bovenstaande punten belangrijk, maar zorg ook voor een goede toegangsbeveiliging van je smartphone. Gebruik de vingerafdrukscanner, of een code/patroon.

Kies hier niet hetgeen iedereen zou verwachten: 1234, je verjaardag, trouwdatum, verjaardag van kinderen of andere zaken die voor de hand liggen. Op deze manier maak je het, als iemand jouw toestel vindt, lastiger om toegang te krijgen.

Xiaomi Mi 9T vingerafdruk fingerprint veilig
Via: MiFans.nl

Let welke apps en accounts allemaal toegang hebben

In de afgelopen jaren heb je regelmatig ingelogd bij allerlei verschillende diensten. Misschien heb je wel je Facebook-account gebruikt hiervoor, of ben je ingelogd met Google.

Vooral als je bepaalde apps en diensten niet meer gebruikt is het goed om deze lijst regelmatig op te schonen. Navigeer naar bijvoorbeeld Facebook of Google en bekijken wie er allemaal toegang heeft tot jouw gegevens. Horen ze er niet thuis, verwijder ze dan meteen.

Naast deze tips is het natuurlijk belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken, denk na en ga nergens op in wat te goed om waar te zijn lijkt. Eenvoudig advies, maar wel nog steeds erg waardevol.

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo