Zoveel kost het om de Xiaomi Mi 10 te fabriceren

Xiaomi Mi 10 featured

Bij veel smartphonefabrikanten zien we dat de winst per verkocht toestel enorm is. Dat blijkt uit onderzoek van een bedrijf genaamd Tech Insights. Zij onderzochten nu voor het eerst een Xiaomi toestel om te achterhalen wat de kosten voor het maken zijn.

Waarom Xiaomi voor het eerst onderzocht werd

Xiaomi staat al jaren bekend als het budget merk waarvan de prijzen laag liggen. Daar kwam verandering in met de Xiaomi Mi 10. Dit toestel werd na de lancering in China namelijk verkocht voor zo’n 670 dollar. Een flinke stap hoger dan wat we normaal gewend zijn van Xiaomi.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.395 Xiaomi-fans gingen je voor!

Daarop besloot het bedrijf Tech Insights om eens te kijken wat voor kosten er komen kijken bij het maken van de Xiaomi Mi 10, om te bepalen of consumenten teveel betalen voor het toestel.

Lees ook: Xiaomi Mi 10 is officieel: alles wat je moet weten

Xiaomi is en blijft zeer degelijk

Xiaomi probeert marktaandeel te scoren door grote volumes te verkopen voor een lage prijs. Ook met de Xiaomi Mi 10 blijkt dat ze het redelijk beschaafd aanpakken. Ter vergelijking, eerst overzicht van hoeveel de iPhone 11 kost om te maken, om te zien hoe ontzettend veel winst sommige tech bedrijven maken op één verkocht toestel.

ToestelKosten om te makenVerkoopprijs gemiddeld
iPhone 11 Pro Max$ 490,50$ 1.184,-
Xiaomi Mi 10$ 440,-$ 670,-

Het verschil in de fabricage kosten tussen de iPhone 11 Pro Max en de Xiaomi Mi 10 ligt rond de 10%. iPhones zijn dus betrekkelijk eenvoudig en goedkoop te fabriceren. Toch ligt de prijs van een verkocht toestel op zo’n 80% hoger dan een Xiaomi Mi 10. Een bijzonder groot verschil.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.
Xiaomi-mi-10-tech-insights
Via: techinsights.com

Marge is geen winst

Wie nu kijkt naar de 230 dollar ‘winst’ per toestel van Xiaomi en denkt dat zij het ook niet verkeerd doen, moet wel rekening houden met enkele andere zaken. Bijvoorbeeld reclame, transport, personeel, klantenservice etc. Die kostenposten zijn namelijk niet meegenomen in dit onderzoek.

Al die kosten moeten dus nog betaald worden van die 230 dollar die er overblijft na de verkoop van één toestel. Het is dus erg goed mogelijk dat Xiaomi per verkocht vlaggenschip toestel maximaal 10-15% winst maakt. Geen astronomisch bedrag dus.

Het onderzoek van Tech Insights bevestigt dus maar weer wat we al jaren vermoeden. Xiaomi is bijzonder goed in het verzamelen van kwalitatieve materialen en het creëren van toestellen die goed in de markt liggen. En als je nu weet dat je toestel niet voor 200% winst verkocht wordt, zit hij toch nét een stukje lekkerder in je zak.

Lees ook: Xiaomi Mi 10 Pro heeft allerbeste smartphone camera van dit moment

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel

Tags:

MiFans
Logo