Android-updates en Xiaomi: wat komt er allemaal bij kijken

Er zijn regelmatig momenten dat er updates uitgerold worden, ook door Xiaomi. Maar waarom krijgt de ene hem eerder dan de andere? En waarom duurt het soms zo lang? Wij leggen het uit.

[toc]

Android-updates

De basis van updates is bij veel fabrikanten een nieuwe Android-versie of de maandelijkse security-updates die uitgebracht worden door Google. Bij Xiaomi werkt dit iets anders, maar daar komen we later op terug.

Android-updates brengen veel veranderingen met zich mee. Daarnaast hebben fabrikanten (en dus ook Xiaomi) vaak nog een extra grafische schil over de Android-versie heen gelegd, die ook volledig aangepast moet worden. Natuurlijk moet alles werken, maar vaak wordt een nieuwe grote update van Android ook aangegrepen om nieuwe functies toe te voegen aan de vaak al uitgebreide mogelijkheden van deze extra laag over de software.

Xiaomi-nieuwsbrief: guides, nieuws, deals, reviews en nog veel meer...

Schrijf je GRATIS in!

Al 1.387 Xiaomi-fans gingen je voor!

Daarnaast worden er nog regelmatig Android-updates uitgebracht die al dan niet kritieke lekken in het besturingssysteem dichten. Maar er komt nog veel meer bij kijken dan ‘een beetje programmeren’.

MIUI 11 1024x517 1
Via: gizchina.com

Xiaomi doet het toch even anders

Waar veel fabrikanten ervoor kiezen een update uit te brengen en de eigen grafische schil aan te passen bij een grote nieuwe Android-versie, doet Xiaomi het anders.

Xiaomi kiest ervoor om de updates van MIUI, de grafische schil van het Chinese bedrijf, onafhankelijk van grote updates aan te passen. Dat wil dus zeggen dat een nieuwe, grote versie van MIUI uitgebracht wordt op dezelfde Android-versie als de vorige versie van MIUI.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij MIUI 11, die als basis nog steeds Android 9.0 heeft. Android 10 zal op een later moment uitgerold worden.

Lees ook: MIUI 11: deze Xiaomi-toestellen ontvangen de update

Waarom duurt het zo lang?

Maar waarom moet het zo lang duren allemaal voordat de update binnenkomt vraag je je af?

Allereerst dient de update uitgebreid getest te worden intern. Dat wil zeggen dat medewerkers en andere mensen verbonden aan Xiaomi de update gaan testen. Je kunt je voorstellen wat er zou kunnen gebeuren als een grote software-update toestellen kapot zou maken, dan is de ramp niet te overzien.

Vind het ideale Xiaomi-hoesje

Grote collectie Xiaomi-hoesjes voor vele modellen.

Vervolgens wordt er in een iets grotere kring getest om te zien of er nog spannende bugs aan het licht komen.

Het is ook mogelijk dat als er bepaalde delen van het besturingssysteem aangepast worden, ook de providers de updates nog moeten goedkeuren. Ook dit is logisch, stel je kunt ineens niet meer bellen nadat je een update geïnstalleerd hebt.

Nadat deze goedkeuringen gegeven zijn, wordt er vaak een gefaseerde uitrol gestart.

Xiaomi Mi 9T MIfans

Waarom heeft mijn toestel nog geen update?

Deze gefaseerde update ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: 10% van de gebruikers ontvangen de update, deze worden over het algemeen willekeurig gekozen.Gaat dit goed, dan zal de update bijvoorbeeld een week later opengezet worden voor nog eens 10% van de gebruikers van een bepaald toestel. Dit gaat in stappen door totdat 100% van de toestellen de update kan downloaden.

Daarom is het goed mogelijk dat er mensen in je omgeving of online de update al ontvangen hebben en jij nog niet.

Heeft het nu om vaak op ‘update nu’ te drukken?

Mensen die de update graag willen ontvangen zullen met zeer grote regelmaat op de ‘update nu’ knop drukken om te zien of er een update beschikbaar is. Er is hier geen officieel statement over, maar waarschijnlijk heeft dit geen nut.

Er kan slechts één keer per dag (24 uur) gekeken worden of er een update beschikbaar is. De kans is dus vrij groot dat een deel van jouw checkpogingen geen nut hebben. Met die wetenschap, druk ik op dat soort momenten toch nog steeds op de check-button, dus schaam je niet als je dat ook doet.

Updaten maar…

Het is belangrijk dat je updates installeert, niet alleen voor de nieuwe functies, maar ook zeker voor de veiligheid van je toestel. Wacht er daarom niet te lang mee.

Voor nu: happy updating..

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo