6 EHBO-tips als jouw Xiaomi-toestel in het water is gevallen

Xiaomi Mi Fans tips, handig, eenvoudig en snel

Het is de nachtmerrie van iedere telefoonbezitter; de telefoon die in het water valt. Nog niet zo lang geleden wist je zeker dat het ‘einde verhaal’ was als jouw toestel in het water was gevallen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Met deze 6 tips heb je, zonder dat we garanties geven, nog meer kans om jouw Xiaomi telefoon te redden als deze in het water is gevallen. Het is belangrijk de tips in de goede volgorde te gebruiken.

# 1 Neem preventieve maatregelen

We zijn niet zo flauw om te zeggen dat je de telefoon beter vast kunt houden. Het is wel zorg om preventief back-ups te maken van de gegevens op jouw telefoon en de foto’s en filmpjes die je gemaakt hebt regelmatig op een harde schijf te zetten of in de cloud op te slaan. Zo spaar je niet alleen ruimte maar ben je ook niet alles kwijt als jouw telefoon onklaar is nadat hij in het water is gevallen.

# 2 Zet het toestel uit en verwijder alle losse onderdelen

Uiteraard gris je jouw telefoon zo snel mogelijk uit het water als deze daar per ongeluk in beland. Het is daarna belangrijk om zo snel mogelijk de telefoon uit te zetten. Op die manier is er geen elektrische spanning meer en voorkom je een eventuele kortsluiting als het water bij de stroom komt. Als de telefoon uit is moet je direct alle losse onderdelen verwijderen. Haal dus zo snel mogelijk het hoesje, de micro-sd kaart, de sim-kaart en – voor zover van toepassing – de verwijderbare batterij van jouw Xiaomi telefoon. Deze droog je apart af.

XiaomiMi6 7

#3 Dep de telefoon droog en vergeet de uitsparingen

Pak vervolgens een stuk stof of een stuk papier en dep de telefoon voorzichtig droog. Wrijven is geen goede oplossing aangezien je daarmee het water juist verspreidt door de telefoon. Dit is ook de reden dat je niet met de doek of het papier in de uitsparingen (voor bijvoorbeeld oplader of usb-stekker) moet gaan.

#4 Verwijder het klepje aan de achterkant, dompel de telefoon in een bak rijst en zet in de koelkast

Als de telefoon van buiten droog is kun je het klepje aan de achterkant van de telefoon voorzichtig los maken. Als je water ziet liggen kun je dit uiteraard nog even deppen. Zodra de telefoon uiterlijk droog is kun je het beste een grote bak vol gieten met droge, ongekookte rijst en daar de telefoon op zo’n manier in leggen dat deze volledig onder de rijst ligt. Vervolgens zet je de bak met rijst en telefoon onafgedekt in de koelkast. Draai de telefoon vervolgens elk uur totdat je gaat slapen. De rijst absorbeert het vocht uit jouw telefoon. Vervolgens absorbeert de luchtstroming in de koelkast het vocht uit de rijst.

#5 Leg de telefoon op een absorberende ondergrond

Als de telefoon een dag op de rijst gelegen heeft kun je de telefoon op een absorberende ondergrond, bijvoorbeeld een papieren zakdoek, leggen. Als er na 4 uur nog sporen van vocht of water te zien zijn moet je het proces nog een keer herhalen. In ieder ander geval kan je de telefoon het best nog een dag laten drogen. We snappen dat het voor je gevoel lang duurt maar zet de telefoon in de tussentijd absoluut niet aan.

#6 Test jouw Xiaomi-toestel

Als de telefoon bij elkaar 2 dagen gedroogd is kun  je de telefoon testen door de batterij terug te plaatsen en het toestel aan te zetten. Wanneer dit niet lukt kun je het beste proberen de batterij op te laden. Als het daarna nog niet lukt om de telefoon aan te zetten is óf de batterij beschadigd óf is er toch zwaardere schade. Je kunt dan alsnog een specialist raadplegen.

Via: de Xiaomi community

Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij BOL
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Coolblue
Xiaomi bij Belsimpel
Xiaomi bij Belsimpel
MiFans
Logo